Τι έγραψαν τα ξημερώματα τα ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα

Τα ΜΜΕ από όλο τον κόσμο γράφουν πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ και κάνουν λόγο για εφιαλτη. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη ημέρα αλλά και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οικονομολόγοι αναλύουν τα δεδομένα μιας και για πρώτη φορά μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης μπαίνει σε οικονομικές περιπέτειες.«Η Ελλάδα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε δάνειο στο Διεθνές Νομισματικό Tαμείο» μετέδωσε στη 01.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Guardian.

«Ιστορική στιγμή: η Ελλάδα καθυστέρησε την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ» γράφει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας: «Αυτό ήταν. Δεν δόθηκε επιπλέον περίοδος χάριτος. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μόλις εισέλθει σε μια νέα φάση».

«Είναι η πιο θλιβερή ημέρα στην Ευρώπη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα» σχολίασε ο δημοσιογράφος του Guardian, Ian Traynor.

Το πρωτοσέλιδο του Guardian αναφέρει σαν τίτλο: «Η Ελλάδα αφέθηκε να βυθίζεται στο χρέος για δεκαετίες».«Τι είναι χειρότερο;» αναρωτιέται ο Chris Morris, ανταποκριτής του BBC: «1) Ότι δεν πληρώνουν το ΔΝΤ ή 2) Πού δεν έχουν πρόγραμμα διάσωσης; Το 1) είναι ενοχλητικό, το 2) θα μπορούσε να είναι απειλητικό»

«Η Ελλάδα έγινε το πρώτο αναπτυγμένο έθνος που χρεοκόπησε στις διεθνείς υποχρεώσεις του» μετέδωσε το Russia Today.Το Sky News μετέδωσε: «Η προθεσμία για την πληρωμή του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας έχει επισήμως λήξει και η χώρα βρίσκεται πλέον εκπρόθεσμη στο διεθνές δάνειό της».

«Ελληνική κρίση: Το ΔΝΤ πιέστηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί -και τώρα ταπεινώνεται» γράφει ο Ιndependent.

«Ο Βαρουφάκης κερδίζει μια θέση στην ιστορία της Αριστεράς ως ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σε πέντε μήνες την πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα της ΕΕ την έριξε στο καλάθι των αχρήστων, αθετώντας την πληρωμή προς το ΔΝΤ» αναφέρει ο Simon Nixon, δημοσιογράφος της Wall Street Journal.

Η Huffington Post έγραψε online: «Η Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, καθώς η προθεσμία για το χρέος εξέπνευσε» και το συνόδευσε με μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα να χαιρετά, μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η πρώτη αθέτηση πληρωμής για την Ελλάδα χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., όταν 13 πόλεις-κράτη απέτυχαν να εξοφλήσουν το χρέος για το Ναό της Δήλου» αναφέρει το αμερικάνικο PBS NewsHour.

«Η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι καθυστέρηση και δεν μεταφράζεται σε χρεοκοπία για την Ελλάδα» έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος της Corriere della Sera, Φαμπρίτσιο Γκορία.

Για «D-Day» έκανε λόγο, μέσω Twitter, ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Οι Financial Times έγραψαν: «Η Ελλάδα παραμένει κοντά στην έξοδο από το ευρώ».

«Η Ελλάδα και ακόμη δύο άλλες χώρες έχουν καθυστερήσει πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ: το Σουδάν (1984) και η Ζιμπάμπουε (2001)» αναδημοσιεύει από το Twitter το CNBC.

«Η Ελλάδα αθέτησε επίσημα την πληρωμή για το χρέος της προς το ΔΝΤ, ενώ διολισθαίνει βαθύτερα στην κρίση» μετέδωσε το NBC.