Διαβάστε τι έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook η Εκπρόσωπος Τύπου κ.Αννα Παναγιωταρέα.
“Δεν μένω στα όποια σχόλια-θετικά, αρνητικά, επιστημονικά, ενθουσιαστικά, διθυραμβικά- που από τις αρχές Αυγούστου ως σήμερα ακούμε, διαβάζουμε βλέπουμε για την ανασκαφή της Αμφίπολης. Θα ήθελα να επισημάνω κάποιες άλλες παραμέτρους που δεν έχουν προβληθεί και που αξίζει να τις δούμε.
Νομίζω η σημαντική παράμετρος είναι ότι η χώρα μας, χωρίς να ξοδέψει ένα ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να παρουσιάσει καμία διαφημιστική ταινία, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει διαφημιστικό χρόνο σε κανενα διεθνές κανάλι, χωρίς να αγοράσει χώρο στα διεθνή έντυπα ποικίλης ή ταξιδιωτικής ύλης ή ακόμη και σε μεγάλες εφημερίδες, κατάφερε με τον τον τρόπο που έγινε η επικοινωνία της ανασκαφής και των ευρημάτων της, να επιτύχει την παγκόσμια κάλυψη. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Μακεδονία βρέθηκε σε όλα τα πρωτοσέλιδα και σε όλα τα ΜΜΕ με τα πιό θετικά ρεπορτάζ, με τα πιο ευνοϊκά σχόλια, με άρθρα ανυπόκριτου θαυμασμού για τον πολιτισμό της. Η Ελλάδα, που από το 2009 ως σήμερα έχει κουραστεί να βλέπει να διασύρεται, να υποτιμάται, να “απειλείται”, βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων με τον Πολιτισμό της.
Νομίζω ότι ακόμη πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι οι Ελληνες που από το 2009 ένιωσαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διεθνη καψυποψία και τη διεθνή απαξίωση, με την ανακάλυψη στον λόφο Καστά ενός μοναδικού ταφικού συγκροτήματος, που περικλείει σπουδαία έργα Τέχνης, παραμέρισαν τα καθημερινά και έκαναν μία επιστροφή στις ρίζες τους. Ο λόφος Καστά με την ανακάλυψη ενός εξόχως σημαντικού μνημείου έγινε ένας τεράστιος συνδετικός κρίκος του παρόντος με το παρελθόν φωτίζοντας αισιόδοξα τη χώρα. Οι Ελληνες, οι καθημαγμένοι από την οικονομική κρίση, με την ανακάλυψη του μνημείου “θυμήθηκαν” την Ιστορία τους και αναζήτησαν στα βιβλία της το παρελθόν τους.
Νομίζω όμως ότι πιο σημαντική παραμέτρος είναι εκείνη που δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει: Πώς ο Πολιτισμός γίνεται μοχλός ανάπτυξης, πώς κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την ανάδειξη μνημείων επιστρέφει στο τριπλάσιο στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί σήμερα η Αμφίπολη με την διεθνή ακτινοβολία του ευρήματος, μπήκε στον διεθνή τουριστικό χάρτη και αν φέτος, από τον Αύγουστο και μετά, συρρέουν κατά εκατοντάδες καθημερινά τουρίστες από τους “γείτονες” μας, που θέλουν να βρεθούν , έστω και για λίγο έξω από τον χώρο της ανασκαφής και επισκέπτονται το Μουσείο, δίνοντας ζωή στα μικρά εστιατόρεια του χωριού, με τη νέα τουριστική περίοδο είναι βέβαιο ότι Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη θα ωφεληθούν τα μέγιστα.
Ισως το πιο ισχυρό μήνυμα, που λάβαμε όλοι από την Αμφίπολη, είναι ότι τα μνημεία του Πολιτισμού και πολιστική μας κληρονομιά, διαχρονικά, μαζί με το εξαίσιο ελληνικό τοπίο παραμένουν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας, αποτελώντας πυλώνες ισχυρής και δημουργικής ανάπτυξης για σήμερα, για αύριο, για πάντα”.