Το DNA της Αμφίπολης ξεκλειδώνει μόνο με συγκρίσιμα δεδομένα

του Γιώργου Ροδάκογλου
“Από μόνο του το DNA δενμπορεί να δώσει την ταυτότητα του νεκρού για το ποιος είναι, εάν δεν υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα” υποστηρίζει η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου που μελέτησε το οστεολογικό υλικό του τάφου της Αμφίπολης.
Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του πανεπιστημίου Θράκης σημειώνει: ”Ο κόσμος το φαντάζεται διαφορετικά από ότι είναι σε πραγματικότητα. Το DNA εξαρτάται από το ερευνητικό ερώτημα . Η αξία του ανεβαίνει όταν έχουμε δεδομένα να συγκρίνουμε. Μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε θεωρίες και να απαντηθούν ερωτήματα”.
Φειδωλή στις δηλώσεις της για την μελέτη των οστών του Τάφου της Αμφίπολης αφήνει να εννοηθεί ότι η μελέτη τους σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σέβη Τριανταφύλλου, έγινε με απόλυτη προσοχή και με ενδελεχή έρευνα.
Στο ερώτημα ποιες είναι οι περιπτώσεις εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης οστεολογικού υλικού διευκρινίζει: “Οι αναλύσεις DNA δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε οστεολογικό υλικό που έχει υποστεί καύση. Στην περίπτωση του Φιλίππου Β είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν μόρια DNA για ανάλυση”.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαγεωργοπούλου το αρχαίο DNA των οστών που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά δεν ερευνήθηκε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις , λόγω αυξημένου κόστους, ωστόσο οι αναλύσεις αυτές θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες.
“Η χρηματοδότηση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα ωστόσο θα πρέπει να το παλέψουμε όπως όλα τα άλλα θέματα”.
Το Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια μέσω ειδικών προγραμμάτων έχουν ήδη προχωρήσει στη μελέτη παλαιογενετικού υλικού 200 διαφορετικών δειγμάτων.
“Τα αποτελέσματα αυτά κάποια στιγμή πρόκειται να δημοσιευτούν» τονίζει η κυρία Παπαγεωργοπούλου η οποία εύχεται να προχωρήσει στην Ελλάδα η δημιουργία βάσης δεδομένων αρχαίου DNA.
Τέλος η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης τάσσεται υπέρ της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων στην αρχαιολογία.
“Έχουμε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος έχει ανάγκη από πληροφόρηση. Το άνοιγμα της αρχαιολογίας στο κοινό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο”.

ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον τύμβο Καστά ανέρχονται σε 550. Από αυτά αυτά τα 157, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.
Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων αναμένεται να μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.
Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.
Η συνέντευξη με τη Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου έγινε στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα: “Αρχαίο DNA παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον”.