Την άμεση επανένταξη ασφαλισμένων ΟΑΕΕ στη ρύθμιση των 100 ζητά η Αραμπατζή

Να επανενταχθούν πλήρως οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στη ρύθμιση των 100 δόσεων από την οποία άδικα απεντάχθηκαν λόγω υπαιτιότητας του Οργανισμού να τους ενημερώσει έγκαιρα για τη νέα προσαύξηση του επιτοκίου αποπληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό Εργασίας με σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή.
Η Σερραία βουλευτής τονίζει ότι η ανεπίτρεπτη προχειρότητα εκ μέρους του ΟΑΕΕ να μην αποστείλει έγκαιρα στους ασφαλισμένους ατομική ενημέρωση για την συγκεκριμένη προσαύξηση του επιτοκίου αποπληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών είχε ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να απενταχθούν αυτομάτως από την συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, αφού, παρότι οι ίδιοι κατέθεσαν τα προβλεπόμενα χρήματα της δόσης τους με πάγια εντολή μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας, τα ποσά που κατέβαλαν υπολείπονταν της νέας οφειλής και ως εκ τούτου δεν απορροφήθηκαν.
Η κ. Αραμπατζή επισημαίνει ότι επιβάλλεται να δοθεί αμέσως η απαραίτητη εύλογη παράταση, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων καταβάλλοντας το υπερβάλλον ποσό της δόσης, που τους αναλογεί, χωρίς να χάσουν κανένα από τα προνόμιά της. Τόνισε δε ότι η άδικη απένταξη των εν λόγω ασφαλισμένων από την ρύθμιση των 100 δόσεων θα προκαλέσει αλυσιδωτά και ανυπέρβλητα προβλήματα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και φοροδοτικής αφαίμαξης των πολιτών με τα ασφαλιστικά ταμεία να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εισπραξιμότητας.
Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η Σερραία βουλευτής είναι η εξής:

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών – ΝΔ
01-08-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
Θέμα: «Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ λόγω υπαιτιότητας του Οργανισμού»

Κύριε Υπουργέ,

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων (Ν.4321/2015), οδηγεί χιλιάδες ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) η προσαύξηση του επιτοκίου αποπληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών (5,05% σύμφωνα με τον Ν.4336/2015), χωρίς προηγουμένως οι ασφαλισμένοι να έχουν λάβει έγκαιρη ατομική ενημέρωση από τον Οργανισμό για την συγκεκριμένη αλλαγή.
Αποτέλεσμα αυτής της ανεπίτρεπτης προχειρότητας εκ μέρους του Οργανισμού, είναι ότι όσοι ασφαλισμένοι κατέθεσαν τα προβλεπόμενα χρήματα της δόσης τους με πάγια εντολή μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας χωρίς όμως να καταβάλουν την συγκεκριμένη προσαύξηση, απεντάσσονται αυτομάτως από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού τα χρήματα, που κατέβαλαν υπολείπονται της νέα οφειλής και δεν απορροφώνται.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ίδια ώρα, που σημειώνεται αλματώδης αύξηση των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο λόγω ΚΑΙ της διαπιστωμένης αναποτελεσματικότητας της ρύθμισης των 100 δόσεων ως προς την προσδοκώμενη από την Κυβέρνηση εισπραξιμότητα.
Ως εκ τούτου και επειδή:
Η μη καταβολή από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ του συνολικού ποσού της δόσης με συνυπολογισμένη την νέα προσαύξηση δεν έγινε λόγω υπαιτιότητας των ενταγμένων στη ρύθμιση ασφαλισμένων αλλά λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης του Οργανισμού να αποστείλει τα απαιτούμενα ατομικά ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα σε αυτούς
Η απένταξη των εν λόγω ασφαλισμένων από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων θα προκαλέσει αλυσιδωτά και ανυπέρβλητα προβλήματα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και φοροδοτικής αφαίμαξης των πολιτών
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Θα δώσετε αμέσως την απολύτως απαραίτητη εύλογη παράταση, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ – εφόσον βεβαίως προηγουμένως έχουν ενημερωθεί– να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων καταβάλλοντας το σχετικό ποσό της δόσης, που τους αναλογεί, χωρίς να χάσουν κανένα από τα προνόμιά της;
2. Για ποιον λόγο ο ΟΑΕΕ επέδειξε αυτή την τραγική προχειρότητα στην ενημέρωση των ασφαλισμένων;
Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ