Τιμητική διάκριση για το Σπήλαιο Αλιστράτης

Τιμητική διάκριση για το Σπήλαιο Αλιστράτης από την διάσημη ιστοσελίδα τουρισμού Tripadvisor. Το πιστοποιητικό διάκρισης απονεμήθηκε στην εταιρεία Σπηλαίου Αλιστράτης ως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα  και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση ως ένα από τα ομορφότερα Σπήλαια της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δευτερη φορά που το Σπήλαιο Αλιστράτης παίρνει αυτή τη σημαντική τιμητική διάκρισηΤο TripAdvisor απονέμει το βραβείο του Πιστοποιητικού Διάκρισης στα καταλύματα, τα αξιοθέατα και τα εστιατόρια που κερδίζουν σταθερά εξαιρετικές κριτικές από τους ταξιδιώτες.


Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου – που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο – η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση «Πετρωτό» και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998.

Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

http://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g658696-d1148509-Reviews-Cave_of_Alistrati-Serres_Serres_Region_Central_Macedonia.html