Τάφος Αμφίπολης: Εμφανίστηκαν ρωγμές στον τρίτο θάλαμο;

του Γιώργου Ροδάκογλου

Πρωτοφανής είναι η εγκατάλειψη του τάφου της Αμφίπολης τους τελευταίους μήνες. Η υποχώρηση χωμάτων εξωτερικά του περιβόλου είναι οφθαλμοφανής ενώ εκφράζονται ανησυχίες για ρωγμές στις ορθομαρμαρώσεις του μνημείου κυρίως στον τρίτο θάλαμο. Μπορεί το οικοδόμημα να μην πέφτει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δέχεται πιέσεις από τα χώματα που το καλύπτουν. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών για άμεσες ενέργειες προστασίας του μνημείου, δεν έγινε τίποτα απολύτως.

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών δεν υπήρξε κανένας άμεσος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα το μνημείο να κινδυνεύει. Το βιντεοσκοπημένο ψηφιακό υλικό της ανασκαφής που έχει στη διάθεση της η Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών δείχνει με λεπτομέρειες την εσωτερική μορφή του τάφου. Μια απλή αντιπαραβολή με νέες εικόνες ,αποτελεί την τέλεια απόδειξη της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα επιστημόνων στο Λόφο Καστά για να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα που προέκυψαν. Δεν αρκούν όμως μόνο οι διαπιστώσεις. Επιβάλλεται η επιτάχυνση των εργασιών μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και όχι μόνο πομπώδεις δηλώσεις και κριτική από την πλευρά του Νίκου Ξυδάκη. Οι εξελίξεις καταγράφουν μια θλιβερή έλλειψη αντανακλαστικών των στελεχών του ΥΠΠΟΑ που μάλλον δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση ή δεν θέλουν. Ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού πρέπει να αντιληφθεί ότι βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης έργων και όχι στη θέση της αντιπολίτευσης. Οι προκάτοχοι του σε διάστημα εκατό ημερών ανέδειξαν ένα μεγαλοπρεπές και μοναδικό μνημείο και η νέα διοίκηση του Υπουργείου δεν μπορεί ούτε καν να το συντηρήσει. Ίσως γιατί τα νέα στελέχη του δεν πιστεύουν στην άμεση συνέχεια του κράτους αλλά σ ένα κράτος με διαλλείματα και στιγμές χαλάρωσης.

Απαντώντας εγγράφως σε επερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θόδωρου Καράογλου που αφορούσε την πορεία των εργασιών στον τάφο της Αμφίπολης, ο Νίκος Ξυδάκης υποστηρίζει ότι έως το Σεπτέμβριο θα τοποθετηθεί στο λόφο Καστά ένα σύστημα καταγραφής σεισμικών δονήσεων και περιβαλλοντικών συνθηκών κάτι όμως που ήδη είχε προγραμματίσει ως άμεση προτεραιότητα η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου. Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…αποτελεί προτεραιότητα, η διατήρηση των σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του μνημείου και σε αυτή τη βάση έχει προταθεί η αναγκαιότητα προμήθειας ενός ολοκληρωμένου ασύρματου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχομένως σεισμικών δονήσεων σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα μετάδοσης των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο αλλά και αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων μέσω κατάλληλου λογισμικού, καθώς και η αποστολή μηνυμάτων συναγερμού στους εξουσιοδοτημένους χρήστες όταν οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας αποκλίνουν από προκαθορισμένα όρια.

Η διαδικασία προμήθειας του συστήματος αυτού από την ΕΦΑ Σερρών είναι σε τελική φάση. Για την εκπόνηση μελετών συντήρησης είναι θεμελιώδης η διερεύνηση των υλικών και της τεχνολογίας των επιμέρους στοιχείων του μνημείου και γίνεται γνωστό ότι δρομολογείται η υλοποίηση ενός πλήρους προγράμματος ερευνητικών ενεργειών για την αναγνώριση των υλικών και των τεχνικών κατασκευής σε συνεργασία με εξειδικευμένα ερευνητικά εργαστήρια του υπουργείου όπου είναι απαραίτητο. Το σύνολο των εργασιών για την εκπόνηση μελετών (τεκμηρίωση, διερεύνηση και σύνταξη) θα εκτελεστεί από εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών μέχρι το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους με μια πιθανή αναβάθμιση του εργαστηρίου στο Μουσείο Αμφίπολης».