Ευρεία σύσκεψη για πλημμύρες: «Θα διεκδικήσουμε ενωμένοι»

   Ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή ενότητα Σερρών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30-03-2105 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών.

   Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους πως αύριο μαζί με τον Αντιιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη , θα μεταβούν στην Αθήνα όπου και θα έχουν συναντήσεις τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου όσο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη , προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τις καταστροφές που υπέστη ο νομός Σερρών από τις πλημμύρες.

  «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας καταστροφής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια για να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών. Αύριο στις 12.30 μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη θα έχουμε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου από τον οποίο θα ζητήσουμε αφενός να αποζημιωθούν πάση θυσία και όσο το δυνατόν συντομότερα οι αγρότες του νομού Σερρών που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες και αφετέρου να μην χάσουν τις ενισχύσεις οι αγρότες που δεν είχαν προλάβει να καλλιεργήσουν, ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

  Ακολούθως στις 14.00 θα μεταβούμε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου θα συναντήσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη διεκδικώντας επιτακτικά είκοσι εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Στρυμόνα. Είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε όλες τις μελέτες, τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων. Αυτή η καταστροφή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει έτσι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε την Σερραία Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, όλους τους βουλευτές και όλους τους δημάρχους του νομού να δώσουν επίσης το παρόν στις συναντήσεις με τους υπουργούς.

  Τη συμπαράσταση όλων των φορέων σ’ αυτή τη δυναμική προσπάθεια διεκδίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών ζήτησε από την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών. Ο Γιάννης Μωυσιάδης τόνισε επίσης πως η Αντιπεριφέρεια Σερρών βρίσκεται επί ποδός και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες. Παράλληλα ανακοίνωσε πως από σήμερα παρατηρείται μείωση του όγκου του νερού που εισρέει από τη Βουλγαρία και επομένως μπορεί να ελέγχεται ευκολότερα η στάθμη της λίμνης Κερκίνη.

  Να σημειώσουμε πως στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι των βουλευτών και της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, οι αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ Στάθης Αβραμίδης και Ιωάννης Ταχματζίδης αντίστοιχα , περιφερειακοί σύμβουλοι των Σερρών , αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Σερρών, εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών, του στρατού, της αστυνομίας και της  πυροσβεστικής.


Ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλ.Κοτσακιαχίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ισορροπηθηκε η στάθμη και όσα νερά κρατούνται φεύγουν. Απο αύριο θα πέφτει η στάθμη και πρέπει να πέσει κάτω απο 35. Να μην έχουμε αδιέξοδο αν δεν διαχειριστούμε σωστά. Είναι μια ευκαιρία μετα απο αυτό να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, γραφειοκρατία, να καθαρίσουμε τον Στρυμονα και το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι.Χρειάζεται σωστή διαχείριση νερών λίμνης να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι έκαναν οι Δήμαρχοι όλα αυτά τα χρόνια απάντησε «τρέχουμε να θεραπευσουμε ό,τι μπορούμε Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν θα κοιμηθούμε με ελαφριά ψυχη. Οι αγρότες να αποζημιωθούν. Θα ζητήσουμε χρήματα Ακόμα, ο Ανέστης Κεμανιντζόγλου δήλωσε πως «Αν ξανασυμβει κάτι τέτοιο ο Νομός Σερρών θα γίνει Ουγκάντα».

Νωρίτερα, για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών έκανε επιτόπιο έλεγχο στον δήμο Εμμανουήλ Παππά και στις πληγείσες περιοχές, ενώ μετά κατευθύνθηκε στην κοινότητα Αχινού, στον δήμο Βισαλτίας, όπου οι αρχές και ο στρατός δίνουν μάχη με τον χρόνο για την προστασία της περιοχής από τα νερά του Στρυμόνα.