Στο νέο ΕΣΠΑ η «Σιδηροδρομική Εγνατία»

Στο νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να ενταχθεί ο σχεδιασμός της νέας Σιδηροδρομικής Εγνατίας σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Υποδομών κ. Σπίρτζη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απ βουλευτή της ΝΔ, ο κ. Σπιρτζής ενημέρωσε πως πρόθεση του Υπουργείου, είναι η ένταξη μελετών, αλλά και την υλοποίηση του συνόλου της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. 
Για την κατάσταση που βρίσκεται το έργο ο κος Σπίρτζης είπε πως δεν είχε υπάρξει σωστός σχεδιασμός όχι μόνο για τον κάθετο σιδηροδρομικό άξονα, αλλά και για τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης. 

Πρόκειται ουσιαστικά για 3 ξεχωριστά έργα. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης-ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας μήκους 120χλμ. Το έργο αναφέρεται ως «Εντοπισμένες παρεμβάσεις στην υποδομή-επιδομή και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης» με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ. 

Το δεύτερο τμήμα και τρίτο τμήμα είναι σε φάση σχεδιασμού

Το δεύτερο τμήμα είναι το Στρυμόνας – Δράμα – Αλεξανδρούπολη μήκους 367χλμ στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση σε εντοπισμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη και πλήρης ηλεκτροκίνηση με σηματοδότηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ. 

 Το τρίτο τμήμα είναι το Αλεξανδρούπολη – Ορμενίο, μήκους195 χλμ στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση της μονής γραμμής και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Το έργο αναφέρεται ως «Βελτίωση της χάραξης σε εντοπισμένα τμήματα και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης» με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.

Πηγή: dikaiologitika.gr