Πρωτιά για τη Σερραία Βάσια Τζανακάρη στα «Βραβεία Βιβλίου Public»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με πρωτοφανή συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα Βραβεία Βιβλίου Public, μέσα από μια διαδικασία που κορυφώθηκε με την Επίσημη Τελετή Απονομής των Βραβείων την Τρίτη 26 Μαΐου 2015, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι τελικοί νικητές αναδείχθηκαν μέσα από τις 220.000 ψήφους των 100.000 αναγνωστών που συμμετείχαν.    

Η Σερραία Βάσια Τζανακάρηπρώτευσε στην προτίμηση των αναγνωστών, για τη μετάφρασή της, στο βιβλίο του διάσημουΣκωτσέζουσυγγραφέαΙανΡανκιν«Αγιος ή Αμαρτωλός» (εκδόσειςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) στη κατηγορία «Μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς».

Τα βιβλία τουΡανκινέχουν μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και είναι μπεστ σέλερ στις περισσότερες ηπείρους. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε με τη δημιουργία του διάσημουαντιήρωάτου, του επιθεωρητήΡέμπους, το 1987. Το βραβείο απένειμε ο μεταφραστής θεατρικών ΓιώργοςΔεπάσταςσε εκπρόσωπο των εκδόσεων Μεταίχμιο (ως είθισται). ΗΒάσιαΤζανακάρηγεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Κόρη τουπολυγραφότατουΒασίληΤζανακάρη(Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2007 για το βιβλίο του «Δακρυσμένη Μικρασία») Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Μετάφρασης-ΜεταφρασεολογίαςστοΕΚΠΑ. Ζει και εργάζεται ως μεταφράστρια λογοτεχνικών βιβλίων στην Αθήνα. Εκτός από μεταφράστρια είναι και συγγραφέας βιβλίων (σ.σ. πως θα μπορούσε άλλωστε να ξεφύγει από το…μικρόβιο του πατέρα της) Από το πρώτο της βιβλίο, Έντεκα μικροί φόνοι: Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια τουNickCave(Μεταίχμιο) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε συλλογικά έργα (Ελληνικά Ονόματα, Κέδρος) και έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και στο διαδίκτυο. Έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, διετέλεσε αρχισυντάκτρια του περιοδικού Ποπ+Ροκ. Το 2011 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, το μυθιστόρημα Τζόνι &Λούλου(Μεταίχμιο). Το 2013 κυκλοφόρησε το παιδικό της βιβλίο Ένα δώρο για τονΤζελόζο(Μεταίχμιο), ενώ πέρυσι (2014) κυκλοφόρησε μια σειρά διηγημάτων με το γενικό τίτλο «Η καρέκλα του κυρίου Εκτορα».

Πηγή: Ανεξάρτητος – νέα του ν. Σερρών