Προσχεδιασμένη ίντριγκα το πόρισμα για την Αμφίπολη

του Γιώργου Ροδάκογλου

Σε στημένο παιγνίδι, που αγγίζει τα όρια της παράνοιας και στο οποίο συμμετέχουν επώνυμοι αρχαιολόγοι, επιδίδεται το ΥΠ.ΠΟ. Ορισμένοι επιστήμονες του στενού περιβάλλοντος του αναπληρωτή υπουργού διακυβεύουν κυριολεκτικά ακόμη και το κύρος τους, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στην παρούσα διοίκηση, αγνοώντας όμως το αύριο, που ίσως μπορεί να αποδειχθεί δυσοίωνο για αυτούς. Η νέα διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ επιχειρεί να παγιδεύσει τη διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, με στόχο τον έλεγχο της ανασκαφής, αλλά και τη σταδιακή απαξίωση της.

 

Το παιγνίδι αυτό, εκτός από τη διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αρχαιολογίας, έχει και κομματικές προεκτάσεις, για να καλυφθεί η ανεπάρκεια και η ανασφάλεια στελεχών του ΥΠ.ΠΟ.

Η νέα διοίκηση του υπουργείου επιδιώκει να εμφανίζεται ότι δηλώνει δυναμικό παρόν ως προς τον έλεγχο των θεμάτων πολιτισμού, αλλά δυστυχώς το πράττει με τη δουλειά και τις έρευνες επιστημόνων που προηγήθηκαν των ημερών της.

Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι το θέμα πολιτικοποιείται και ότι η τακτική αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, εν όψει μάλιστα της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και των επικείμενων εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλά θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα σε ένα από αυτά προέκυψε ξαφνικά η αμφισβήτηση, ακόμη και της ανασκαφής του τάφου του Φιλίππου Β στις Αιγές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, το Υπουργείο Πολιτισμού έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, κάτι που δεν έχει κάνει, όπως όφειλε έως τώρα, στην περίπτωση αμφισβήτησης του έργου της Κατερίνας Περιστέρη.

Θα είμαστε αφελείς, όμως, αν περιμένουμε να πράξει το ίδιο, από τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο συνέστησε τη συγκεκριμένη επιτροπή.
Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συντηρήσεως του ΥΠ.ΠΟ επισκέφθηκαν το τάφο της Αμφίπολης και αφού έβγαλαν εκατοντάδες φωτογραφίες, τις παρέδωσαν να εξεταστούν από τις διακεκριμένες αρχαιολόγους που θα συνέτασσαν το πόρισμα.
Τα στοιχεία που θα προέκυπταν από την ανάλυση των φωτογραφιών θα αποτελούσαν μέρος της αυτοψίας που σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη είχε προηγηθεί στις 30 Μαίου, παρουσία της Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ, Μαρίας Βλαζάκη , της Αγγελικής Κοτταρίδη, Διευθύντριας Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, της Τζένης Βελένη, διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του συζύγου της.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των εν λόγω προσώπων, από την στιγμή που ήδη η κ. Βλαζάκη γνώριζε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στην Αμφίπολη τα συγκεκριμένα άτομα είχαν ασκήσει δημόσια σκληρή κριτική, κάτι που δεν θα διασφάλιζε – όπως όφειλε να προβλέψει- μια ασφαλή και αντικειμενική εκτίμηση του πορίσματος που επιδίωκε.
Στην πρόσφατη σύσκεψη, μάλιστα, που έγινε στο ΥΠ.ΠΟ, η κ.Βλαζάκη ζήτησε από την Κατερίνα Περιστέρη και από το Μιχάλη Λεφαντζή να παραδώσουν όλα τα σχέδια του τάφου της Αμφίπολης και τα αποτελέσματα των ερευνών τους, με απώτερο στόχο αυτά να δοθούν προς μελέτη στην άτυπη επιτροπή.
Την απαίτηση αυτή έθεσε εσπευσμένα η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ για να ελαχιστοποιήσει το κίνδυνο ενός “πορίσματος- παρωδία”, κάτι που έγινε ήδη.
Η απάντηση όμως που έδωσε η Κατερίνα Περιστέρη στο δημοσίευμα της Αυγής είναι τόσο ξεκάθαρη, που ουσιαστικά διαφωτίζει και μας αφήνει να αντιληφθούμε το παρασκήνιο