ΠΓΔΜ: Εξι νεκροί αστυνομικοί σε μάχες με ένοπλους Αλβανούς – διήμερο πένθος στη χώρα

Σποραδικά πυρά ακούγονται από το πρωϊ της Κυριακής, στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μετά τις χθεσινές μάχες μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ενόπλων Αλβανών στην πόλη αυτή.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματα του, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθε στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων. Εικάζεται ωστόσο ότι είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. 

Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας. Ομως ο αριθμός τους για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10 Μαϊου) και την αυριανή (Δευτέρα 11 Μαΐου) ημέρες πένθους, εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών. 

Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι έχασαν επίσης τη ζωή τους ορισμένοι από τους ενόπλους, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Η ίδια επισήμανε πως οι αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες περί θυμάτων μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σε προάστιο της πόλης Κουμάνοβο.


Στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο επικράτησαν σκηνές χάους, με πυροβολισμούς από διάφορες μεριές και πυρκαγιές σε σπίτια, ενώ ο πληθυσμός της αλβανόφωνης συνοικίας της πόλης είναι έντρομος.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε στις 4 το πρωϊ του Σαββάτου. 

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη περίπου 80.000 κατοίκων, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Πριν από 20 ημέρες, η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.

Προειδοποίηση από Βελιγράδι

Αυστηρή προειδοποίηση προς εξτρεμιστικούς κύκλους να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο στο έδαφος της Σερβίας απηύθυνε ο πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μην διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση, αποφασιστική, δυναμική και αποτελεσματική, πολύ περισσότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι αλλού» επισήμανε σε τηλεοπτική δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
Απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο διεμήνυσε ότι «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριογραμμής με την ΠΓΔΜ, για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία. Ανέφερε επίσης ότι στη Σερβία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ζήτησαν καταφύγιο 397 Αλβανοί από το Κουμάνοβο οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πρέσεβο. 

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται την ΠΓΔΜ ενώ για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα – προτείνεται η Βουλγαρία ως εναλλακτική οδός. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την βάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη νότια Σερβία και επιθεώρησε τα σώματα ασφαλείας που έχουν την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων. Η Σερβία ενίσχυσε τις μονάδες της αστυνομίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την ΠΓΔΜ αναπτύσσοντας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Επίσης, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει επανάληψη των ένοπλων επεισοδίων του 2001, όταν Αλβανοί εξτρεμιστές που συμμετείχαν σε συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ εισέβαλαν στη Σερβία και επιτέθηκαν στη σερβική αστυνομία.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ