Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας: Η ανάπτυξη της περιοχής μας βασίζεται στον τουρισμό

Υπ’ αριθμόν ένα στόχο αποτελεί η ανάπτυξη του τουρισμού για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η οποία προωθεί πακέτο έργων και δράσεων για την ανάπτυξή του, με στόχο να δώσει ώθηση για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, η περιφέρεια επενδύει στις ανασκαφές του τάφου της Αμφίπολης, προωθεί νέα έργα στη Βεργίνα και το Άγιον Όρος για την προσέλκυση αρχαιολογικού τουρισμού, ενώ δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους σημαντικούς οδικούς άξονες της Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας πως αποτελούν ισχυρούς συντελεστές εξωστρέφειας.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ασκούμενης πολιτικής της, η διοίκηση της ΠΚΜ στοχεύει στην απορρόφηση κονδυλίων από ΣΕΣ 2014-2020 (το νέο ΕΣΠΑ) για το πρόγραμμα του τουρισμού επενδύοντας στην προβολή της ΠΚΜ, αλλά και τη συμμετοχή της σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Το πακέτο δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο 13ο συνέδριο “Τουρισμός και ανάπτυξη” του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
“Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία έχει βάλει τα τελευταία χρόνια πάλι μπρος τις μηχανές. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς” τόνισε και πρόσθεσε ότι για την ΠΚΜ τουρισμός και ανάπτυξη είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που λειτουργούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση της περιφέρειας ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι βασική είναι η καθιέρωση δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου – μιας ισχυρής βιομηχανίας, όπως είπε, που θα δουλεύει 365 μέρες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε μήνα και θα φέρνει διαρκώς αυξανόμενα έσοδα κάθε χρόνο. Καθοριστικό βήμα ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι, όπως είπε, η ανάπτυξη και προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, π.χ. ο ορεινός, ο θρησκευτικός, ο ιστορικός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο εκθεσιακός, σε συνδυασμό με τις υποδομές που μπορούν να τις στηρίξουν.

ΠΑΚΕΤΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ο περιφερειάρχης, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αρχαιολογικό τουρισμό, με αφορμή τα εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα στον τύμβο της Αμφίπολης. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, προωθείται πακέτο δράσεων και έργων στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη 117 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Άγιον Όρος και σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Υλοποιούνται επίσης 35 έργα σύγχρονων τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών, ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου μουσείου της Βεργίνας, ενός έργου διεθνούς εμβέλειας, ενώ υποστηρίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κεντρική Μακεδονία, όπως οι ανασκαφές στην Αμφίπολη. “Παράλληλα υποστηρίζουμε και ενισχύουμε σημαντικούς θεσμούς τέχνης και πολιτισμού με διεθνές ενδιαφέρον, όπως μεταξύ άλλων τα φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ.ά.”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων στις υποδομές, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι “στην Κεντρική Μακεδονία, εκτός από την αξιοποίηση του τύμβου και της γύρω περιοχής της Αμφίπολης, διαθέτουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στα οποία η είσοδος στρατηγικών επενδυτών και η άντληση νέων κεφαλαίων είναι επιβεβλημένη”. Πρόσθεσε ακόμη ότι δομικό στοιχείο της περιφερειακής στρατηγικής για τον τουρισμό, με στόχο να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, είναι και η αξιοποίηση των οδικών αξόνων της περιοχής, οι οποίοι υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών από τις όμορες χώρες των Βαλκανίων, που επιλέγουν για τη μετακίνησή τους το αυτοκίνητο.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του αεροδρομίου “Μακεδονία”, η περιφέρεια, είπε, επιδιώκει συνέργειες με αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να αυξηθούν οι πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Ήδη, συνολικά 27 αεροπορικές εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο, με τις οποίες η διοίκηση της ΠΚΜ βρίσκεται σε επικοινωνία και περιμένει σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και σε άλλα έργα υποδομών, όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ, τα χιονοδρομικά κέντρα στο Καϊμακτσαλάν και τον Όλυμπο, οι μαρίνες της Πιερίας και της Χαλκιδικής.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΣ 2014-2020
Μιλώντας στο συνέδριο για τον τουρισμό ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΠΚΜ για το ΣΕΣ 2014-2020. Ένα από τα πρώτα προγράμματα που θα υλοποιηθούν, όπως είπε, είναι το πρόγραμμα του τουρισμού, που βασίζεται στη συμμετοχή της ΠΚΜ σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με προσεγμένη παρουσίαση, καθώς και στην αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων τουριστικής προβολής και μάρκετινγκ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για τον τουρισμό, η ΠΚΜ στοχεύει στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις οποίες μπορούν να στηρίξουν οι επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, έχουν δρομολογηθεί δράσεις για την αύξηση του μαθητικού τουρισμού, ενώ αναπτύσσονται συνέργειες με περιφέρειες της χώρας αλλά και του εξωτερικού, όπως το Μιλάνο, όπου με στοχευμένες δράσεις γίνεται γνωστή η Κεντρική Μακεδονία. Επίσης η ΠΚΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συνεργασίας της καταρχήν με την περιφέρεια Κρήτης, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αμφίδρομο κύμα εσωτερικού τουρισμού μεταξύ των δύο περιφερειών.
“Τόσο η εθνική επένδυση όσο και η επένδυση της ΠΚΜ στον τουρισμό είναι ανταποδοτικές. Από την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών και την προστιθέμενη αξία τους και από την καθιέρωση δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου κερδίζει η Ελλάδα, κερδίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι πολίτες”, επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Μας προτιμούν οι τουρίστες βαλκανικών χωρών
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο για τον τουρισμό ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της πολιτικής για τον τουρισμό που υλοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση κατά 18% του τουριστικού ρεύματος, με 21% περισσότερους αλλοδαπούς επισκέπτες και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με 14% αύξηση των ελλήνων επισκεπτών.
Επίσης, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία φαίνεται ότι κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις βαλκανικές αγορές καθώς και σε νέες αγορές-στόχους. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των επισκεπτών από την Πολωνία (κατά 125%), από την Τουρκία (19%), από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο (50%), από τη Ρουμανία (32%), από τη Βουλγαρία (30%) και από την Αλβανία (27%). Επίσης, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία κερδίζουν τους επισκέπτες από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές όπως η Γερμανία (αύξηση 38%), οι ΗΠΑ (αύξηση 24%), το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 43%), ενώ τριπλασιάστηκαν οι επισκέπτες από Ολλανδία και Βέλγιο και αυξήθηκαν κατά 11% και κατά 5% οι επισκέπτες από Γαλλία και Ιταλία αντίστοιχα.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα γνωστά προβλήματα με κάποια ρωσικά τουριστικά πρακτορεία και την κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες οι ρώσοι επισκέπτες παρουσίασαν συγκρατημένη πτώση σε ποσοστό περίπου 10%, μετά μάλιστα από τρεις τουριστικές περιόδους όπου σημειώθηκε ραγδαία άνοδος των αφίξεων από τη συγκεκριμένη χώρα.

ΣΕΤΕ Ο τουρισμός επανεκκίνησε την ελληνική οικονομία
Στα 14 δισ. ευρώ υπολογίζεται φέτος η συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στα άμεσα έσοδα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον εσωτερικό τουρισμό το ποσό αναμένεται να αγγίξει τα 17,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο τουρισμός αποτέλεσε τον βασικό μοχλό επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από πέντε συναπτά έτη ύφεσης και κρίσης. “Αν δεχθούμε ως πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012, η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία φτάνει τα 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ” τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, ενώ θύμισε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010 είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%. “Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέα μας στο ακαθάριστο προϊόν της χώρας εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανακοίνωσε στοιχεία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) σύμφωνα με τα οποία η μέση κατά διανυκτέρευση δαπάνη θα επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2008, δηλαδή 75 ευρώ, έναντι 68 ευρώ του 2010. Όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, περισσότερο από το 75% των επισκεπτών στην Ελλάδα ανήκει σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες εισοδηματικές τάξεις, ενώ σχεδόν 60% έχει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

2,2 εκατ. άτομα το 2015
Σε 10% επιπλέον τουρίστες σε σχέση με πέρυσι μεταφράζεται η στήριξη του διεθνούς τουριστικού οργανισμού TUI στην Ελλάδα για τη νέα τουριστική χρονιά. Όπως δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ ο επικεφαλής της ΤUI Πίτερ Λονγκ, ο διεθνής τουρ οπερέιτορ θα φέρει στην Ελλάδα 2,2 εκατομμύρια τουρίστες το 2015, από 2 εκατομμύρια που έφερε φέτος.
Ο κ. Λονγκ, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κορυφαίος μεσογειακός προορισμός, υπογράμμισε ότι ο όμιλος του οποίου ηγείται θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα όπως έκανε και στα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της TUI σημείωσε ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται ασφαλώς να επενδύσει στην Ελλάδα με νέα προϊόντα, σε συνεννόηση και με ιδιώτες επενδυτές. Με αφορμή δε τόσο την άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και την ελκυστικότητα της χώρας στον άξονα των επενδύσεων, ο κ. Λονγκ έκρινε πολύ βασική προϋπόθεση την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων.

ΠΗΓΗ MΑΚΕΔΟΝΙΑ