ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: 56 ετών!!! (Φωτό)

56 χρόνια ζωής συμπληρώνει ο Πανσερραϊκός στις 31 Μαίου 2020 και τα «λιοντάρια» γιορτάζουν μισό αιώνα και μια 6ετια παραπάνω παρουσίας στο ποδόσφαιρο της πόλης, του νομού, της χώρας. To FONH.GR έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα από το 1964 έως και το 2020, διαβαστε το παρακάτω. Παράλληλα μέσα στο θέμα θα βρείτε και τα link από τα αφιερώματα που έχει κάνει το site μας στα λιοντάρια.

Χρόνια πολλά Πανσερραϊκαρα

24 συμμετοχές στην Α’ Εθνική

684 γκολ στην πρώτη κατηγορία 

4 Πρωταθλήματα Β’ Εθνική (1965, 1972, 1980, 2008)

3 Πρωταθλήματα Γ’ Εθνική (1994, 2015, 2020)

-Καλύτερη θέση πρωτάθλημα: 8η – Α’ Εθνική – (1980)

-Καλύτερη θέση Κύπελλο: – (2009)

Τη νέα χρονιά 2020-2021 θα βρει την ομάδα με την αναδιάρθρωση, στην δεύτερη κατηγορία και μάλλον με 2 ομίλους να συμμετέχει στον Βόρειο.

Ήταν Κυριακή 31 Μαϊου 1964, η πιο σημαδιακή ημέρα για το Σερραϊκό ποδόσφαιρο. Το βράδυ πραγματοποιήθηκαν οι συνελεύσεις του Απόλλωνα Σερρών και του Ηρακλή Σερρών όπου τελικά αποφασίστηκε η συγχώνευση των δύο Σερραϊκών ομάδων. Τόσο η πλευρά του Απόλλωνα με πρόεδρο της τον Αγγελούση όσο και η πλευρά του Ηρακλή με πρόεδρο της τον Βασιλείου εκφράστηκαν υπέρ της συγχώνευσης των δύο ομάδων με σκοπό το καλό του Σερραϊκού ποδοσφαίρου και την αναβάθμισή του. Πρόεδρος στην συνέλευση ήταν ο Κυριακόπουλος.

56 χρόνια ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Στις τελικές διαπραγματεύσεις των ανδρών των δύο ομάδων ανακοινώθηκε η δημιουργία της ομάδας του Πανσερραϊκού. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ευάγγελος Χατζηαθανασιάδης. Στην πρώτη του χρονιά ο Πανσερραϊκός συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’Εθνικής κατέκτησε την πρώτη θέση με 81 βαθμούς. Φραγκόπουλος, Βλαχόπουλος, Στοϊμένος, Χατζηπανταζής, Κασάπης, Μπιτζίδης, Κιοσέογλου, Τσακίρης, Ηλιάδης, Ζαπάρας, Καλοποδάς και προπονητής ο Αντώνης Γεωργιάδης.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το φιλικό με την Λοκομοτίβ το 1-0 που έγινε στις 27/1/65.

Για έξι αγωνιστικές περιόδους τα λιοντάρια αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική όπως λεγόταν και συμμετείχε και ο Παναγιώτης Κελεσίδης, αργότερα πήγε στον Ολυμπιακό.

Μάλιστα την περίοδο 69-70 τερμάτισε στην 8η θέση η ομάδα με 70 βαθμούς, την καλύτερη της ιστορίας της με προπονητή τον Βόγα και τους Καλοποδά, Καρυπίδη, Κιοσέογλου, Χατζηπανταζή, Νάσκο Στεφανίδη, Αποστολίδη, Μπιτζίδη.

Την περίοδο 71-72 υποβιβάστηκε στην Β’Εθνική.

Επέστρεψε την επόμενη περίοδο στα μεγάλα σαλόνια παίρνοντας το πρωτάθλημα με 97 βαθμούς, 1 βαθμό περισσότερο από τη Λάρισα. Μιζούρης, Παπαδόπουλος, Σταυλάς, Τζήκας, Γκατζηλάκης, κάποιοι από τους παίκτες εκείνης της περιόδου. Μέχρι την περίοδο 78-79’ ο Πανσερραϊκός έκανε 7 παρουσίες στην Α’ Εθνική. Ζαρζόπουλος, Σεϊζης, Ηλιάδης Τσιρίκας, Βάβαλης, Κατσαβάκης και ο Γιώργος Πανταζής κάποιοι από τους παίκτες που έγραψαν ιστορία τότε. Πολλούς παίκτες 11 τον αριθμό έδωσε η ομάδα του Πανσερραϊκού στον Ολυμπιακό.

Την περίοδο 1974-75 ο Πανσερραϊκός απέκτησε τον πρώτο ξένο που ήταν ο Μλάντεν Φουρτούλα. Την περίοδο 79-80’ οι «κόκκινοι» αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Β’Εθνικής με προπονητή τον αειμνηστο Χρήστο Αρχοντίδη και πήραν το πρωτάθλημα με 52 βαθμούς.

Την επόμενη σεζόν στην Α’Εθνική όμως για δεύτερη φορά στην ιστορία της η ομάδα πήρε την 8η θέση, είχε συγκεντρώσει 34 βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Δημητρίου, Τραϊανόπουλος, Αϊβαζίδης, Αριτζής, Βάβαλης, Ταράσης, Αναστασιάδης, Πανταζής, Μπατης και Γεωργιάδης οι παίκτες που έπαιξαν σε αυτή την ομάδα με κόουτς τον Σερραίο στην καταγωγή αείμνηστο Χρήστο Αρχοντίδη.

Στην συνέχεια τρεις αγωνιστικές περιόδους 84-85’, 86-87’ και 88-89’ τα λιοντάρια έπεσαν στην Β’Εθνική πήρε όμως την άνοδο με την δεύτερη θέση.

Δυο φορές στις Σέρρες κέρδισε τον Παναθηναϊκό (1987-88:1-0, 1989-90:2-0) και την τρίτη εκτός έδρας (1991-92:0-1).

Σημαντική επιτυχία η νίκη-προκριση επί του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδος το 1986 με γκολ του Κώστα Ηπειρώτη στο ουδέτερο της Καβάλας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90’ ομάδες που έπαιρναν καλά αποτελέσματα στην Α’ Εθνική αποτελούνταν από τους προπονητή Βλάντιμιρ Ταμπόρσσκι, Μίχαλικ στο τέρμα, Πάτηνιος, Γκέκας, Καράμπελας, Δημητρίου, Γάκης, Τσουκάλης, Πετρούνοφ, Βελίτσκωφ, Αϊβαζίδης, Τσιφούτης, Πάντσιος και Στόεφ.

Το 1992 η ομάδα υποβιβάστηκε, παρά το 0-1 με γκολ του Τριαντάφυλλου Αλιατίδη στο ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟ προ τελευταία αγωνιστική στην Β’Εθνική. Τα πέτρινα χρόνια της ομάδας ήρθαν με την πρώτη πτώση στην Γ’Εθνική το 1993 με προπονητή τον Σταύρο Διαμαντόπουλο και διοίκηση των Αφών Καραντινίδη. Τότε είχε τερματίσει στην 15η θέση με 41 βαθμούς σε ισοβαθμία με την Προοδευτική. Μια χρονιά έμεινε στην Γ’Εθνική και επανήλθε παίρνοντας το πρωτάθλημα από τον Κολινδρό, 68 βαθμούς τερμάτισε πρώτος και 66 ο Κολινδρός στην δεύτερη θέση. Χριστοδούλου, Αργυρόπουλος, Μόσχου,Καραμεταξάς, Βουδουρίδης, Πάντσεφ, Κιορπές, Χάβος, Τσίφκας, Σίγγας, Αθανασιάδης οι παίκτες εκείνης της ομάδας. Η επάνοδος στην Β’Εθνική συνδυάστηκε με πτώση της ομάδας στην Γ’Εθνική την επόμενη χρονιά ξανά. Πάλι όμως το 1995-96 επανήλθε τερματίζοντας μαζί με τη Νίκη Βόλου στην πρώτη θέση με 67 βαθμούς. Τότε συμμετείχε στην ομάδα εκείνη και ο παλιός τεχνικός της ΑΕΚ Τραϊανός Δέλλας.

Για τέσσερα χρόνια και μέχρι το 2000 στην Β’Εθνική η ομάδα έκανε πολύ καλές πορείες και για μια ανάσα δεν ανέβηκε στην Α’ Εθνική. Με παίκτες όπως οι Γανίκας, Αριτζής, Πεμπές, Ηπειρώτης, Μεσέρδης, Βάλβης και ξένους τους Αντεμάρ, Γιοβάνοβιτς, Φράνσεν.


Στην δεύτερη χιλιετία παρουσίας στο ποδοσφαιρικό στερέωμα ο Πανσερραϊκός και οι φίλαθλοι του έχουν να θυμούνται πολλά, καλές στιγμές με νίκες και πολλές πίκρες και ήττες. Το 2000 με τον Σπύρο Κούτλα στην διοίκηση μετά από μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα η ομάδα, δεν παίρνει την άνοδο στα μπαράζ ανόδου που έγιναν στην Αθήνα με Αιγάλεω και ΠΑΣ Γιάννινα τον Ιούνιο. Ακολουθούν άλλες τρεις περιόδους στην δεύτερη κατηγορία με καλές παρουσίες, αλλά όχι με άνοδο. Την περίοδο 2001-2002 τερμάτισε στην 6η θέση, την επόμενη περίοδο στην 12η θέση.

Η αλλαγή διοικητικά γίνεται τον Ιούλιο του 2004 και αναλαμβάνει ο Πέτρος Θεοδωρίδης και παίρνει προπονητή τον Βασίλη Αντωνιάδη. Την επόμενη σεζόν μετά από καλή πορεία και στις 25 Μαίου 2005 με προπονητή τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς ο Πανσερραϊκός στο τελευταίο ματς γνωρίζει την ήττα εντός έδρας από τον Ακράτητο με 0-1 με γκολ του Θωμά Τρούπκου και δεν καταφέρνει να ανέβει στην Α’Εθνική. Ακολουθούν άλλες δύο εφιαλτικές σεζόν στην Β’ Εθνική για την ομάδα μετά από σκληρές μάχες παρέμεινε στην κατηγορία στις τελευταίες αγωνιστικές. Το 2005-2006 με προπονητή τον Λάγιος Ντέταρι τερμάτισε στην 13η θέση με προπονητή τον Βασίλη Αντωνιάδη. Στην 15η την επόμενη και σώθηκε την τελευταία αγωνιστική με προπονητή το Νίκο Ζαλίκα. Η έλευση του προπονητή Γιάννη Παπακώστα κάνει την ομάδα πιο ανταγωνιστική και με μια εξαιρετική σεζόν το 2007–08’κατακτά το πρωτάθλημα της Β’Εθνικής και επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια 16 χρόνια μετά. Κανείς δεν θα ξεχάσει την φαντασμαγορική φιέστα ανόδου με τον Αγροτικό Αστέρα (2/6/2008) και το 2-1 στην τελευταία αγωνιστική με το δημοτικό γήπεδο κατάμεστο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: OΛΑ τα γκολ του Πανσερραϊκού τη σεζόν 2007-2008 (video)

Την περίοδο 2008-09 αγωνίστηκε η ομάδα στην Σούπερλιγκα, όμως γνώρισε τον υποβιβασμό. Τερμάτισε στην 14η θέση στο πρωτάθλημα.

Στον πρώτο αγώνα στην μεγάλη κατηγορία κέρδισε τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο στάδιο με 1-2 με δύο γκολ του Πατρίκ Ζουντί.


Εκείνη την χρονιά 2009, ο Πανσερραϊκός έκανε την καλύτερη πορεία στο Κύπελλο στην ιστορία του, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, αφήνοντας έξω στα προημιτελικά τον ΠΑΟ σε διπλούς αγώνες και πήρε την πρόκριση με το επικό 2-3 στην Αθήνα. Στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος με προπονητή τον Βέλγο Χιούγκο Μπρος αποκλείστηκε από την ΑΕΚ με 3-1 ήττα στην Αθήνα και 0-0 ισοπαλία στις Σέρρες.


Στην επόμενη σεζόν ως ομάδα Β’Εθνικής στις 27 Οκτωβρίου πανηγύρισε τη νίκη – πρόκριση εντός έδρας στο Κύπελλο Ελλάδος και την φάση των 16 κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-1 με προπονητή τον Γκιγιέρμο Όγιος.

Στην συνέχεια μέσα από τα μπαράζ βγήκε κατηγορία και πάλι με προπονητή τον Ντράγκαν Κοκότοβιτς με ΟΦΗ, Εθνικό και Πιερικό. Στην Σούπερλιγκα πρώτη αγωνιστική στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και ήττα με 3-2. Τελευταία νίκη με την Βέροια το 1-0 εντός έδρας και έναν αγώνα πριν εντός το 1-0 με τον Παναθηναϊκό με γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη.

Το αφιέρωμα για τον Πανσερραϊκό 2010-2011 (S/L) μέσα από τα ρεπορτάζ της Sportday (vid)

Με την πτώση της η ομάδα στην Β’Εθνική έμεινε για δύο χρόνια στην δεύτερη κατηγορία και δεν κατάφερε να πάει στα μπαράζ ανόδου. 7η θέση στο πρωτάθλημα του 2011-12 και θέση στο πρωτάθλημα.


Ο αιφνίδιος θάνατος του Πέτρου Θεοδωρίδη πριν 7 χρόνια το 2013 έφερε την ομάδα σε διοικητικό αδιέξοδο και μετά το τέλος της σεζόν χάνει την κατηγορία από χρέη και υποβιβάζεται στην Γ’Εθνική.

Στην χρονιά 2013-2014 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ ’Ερασιτεχνικής Εθνικής δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο παίρνοντας την δεύτερη θέση πίσω από τον Αγροτικό Αστέρα με πέντε βαθμούς διαφορά, έχοντας 21 νίκες και 5 ήττες.

Την σεζον 2014-2015 ο Πανσερραϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα Γ’Εθνικής ως πρώτος με 74 βαθμούς και ανέβηκε στην Football League με δεύτερο τον Άρη.

Στο τελευταίο ματς κέρδισε τη Δόξα Δράμας με 1-0 με γκολ του Σάκη Γκόγκα εντός εδρας.

Για την επόμενη χρονιά 2015-2016 στο πρωτάθλημα της Football League που ολοκληρώθηκε, τερμάτισε στην 11η θέση με 43 βαθμούς. Πέτυχε συνολικά 12 νίκες, είχε 7 ισοπαλίες και 15 ήττες. 39 γκολ υπέρ και 43 κατά. Η ομάδα ξεκίνησε με προπονητή τον Κώστα Βασιλακάκη, πήγε στον Μάκη Κατσαβάκη, στον Παύλο Δημητρίου, στον Πάουλο Κάμπος και κατέληξε τις τελευταίες αγωνιστικές με τον Νικηφόρο Κάκογλου. Πρώτος σκόρερ του ο Εμίλιο Φουρτάδο με 12 γκολ.

Στην επόμενη σεζον 2016-2017 η ομάδα τερμάτισε στην 8η θεση με 44 βαθμούς. 12 νικες, 8 ισοπαλίες και 14 ήττες. 38 γκολ υπέρ 44 κατα. Στο Κύπελλο Ελλάδος αποκλείστηκε πρόωρα από τον όμιλο του με τρεις ήττες. Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου προπονητής ηταν και μέχρι το τελος ο Παναγιώτης Διλμπέρης. Ριστιτς, Στεβιτς, Φούσου Λάντο, Ματιας Ταντιτς οι ξενοι, Γκουρτσας, Κακκο, Σιακκας, Ποζογλου, Βοσκόπουλος, Ρουτσης, Κάνουλας οι σκόρερς της ομάδας.

Την σεζόν 2017-2018 η ομάδα περασε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Έπαιξε Football League και υποβιβάστηκε στην Γ’ Εθνική. Το γοητρο της ομάδας τσαλακώθηκε πολλές φορές από τον Φεβρουάριο και μετά, όμως ευτυχώς δεν αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Ξένοι Αντνάν, Ναζίμ, Ενομο, Στεβιτς, Ριστιτς. Επαιξαν και οι Παπουτσογιαννοπουλος, Τσαμουρης, Ρουσσος, Ποζογλου, Κακκο,  Δουμτσιος, Τσελεπιδης, Ποσατζιδης, Αναστασόπουλος. Νέοι: Γιαξης, Πορης, Μακουσης, Πέτρου, Γουυαλει. Με το τέλος του πρωταθλήματος η ομάδα τερμάτισε στην 14η θέση με 27 βαθμούς, έχει δεχτεί και ποινή -3 βαθμούς. Είχε απολογισμό 9 νίκες, έξι ισοπαλίες και 19 ήττες. 43 γκολ έβαλε (συνυπολογίζονται και από άνευ αγώνος νίκες 3-0), 52 δέχτηκε. Ξεκίνησε στην προετοιμασία προπονητής ο Σάκης Αναστασιάδης, ήρθε ο Περικλής Αμανατίδης, τον αντικατέστησε ο Απόστολος Χαραλαμπίδης και έκλεισε την σεζόν με τον Πέτρο Στοιλα.

Την σεζόν 2018-2019 η ομάδα αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική όπου τερμάτισε στην θέση, κάνοντας μια κακή πορεία πίσω από Καβάλα και Νέστο Χρυσούπολης. Ξεκίνησε πάλι με προπονητή τον Σάκη Αναστασιάδη και ολοκλήρωσε με τον Ηλία Εγγονιδη. Συγκέντρωσε 46 βαθμούς, είχε 14 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Μάλιστα για πρώτη φορά κατέκτησε το Κύπελλο ΕΠΣΣ κερδίζοντας τον Απόλλωνα Παραλίμνιου (1-0).

Την φετινή σεζόν ειχε μια θέση στο Κύπελλο Ελλάδος, όπου αποκλείστηκε στην φάση από τον ΝΠΣ Βόλο σε διπλούς αγώνες στα πέναλτι.

Συμμετείχε η ομάδα και στο Κύπελλο ΕΠΣ Σερρών όπου αποκλείστηκε από την Δόξα Κάτω Καμήλας (1-2).

Την σεζόν 2019-2020 στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ξεκίνησε με τον Γιώργο Νεντιδη προπονητή και τον αντικατέστησε ο Άγγελος Διγκοζης που είναι μέχρι και σήμερα.

Η vintage στολή του Πανσερραϊκού που μας θύμισε άλλες εποχές

Παίκτες που έπαιξαν φέτος Γιαννακιδης, Σοιλεμεζογλου, Τεντζερης,

Ζέρης, Αποστολοπουλος, Κασμεριδης, Όμο, Καλι, Κ. Τριανταφύλλου, Γεωργιάδης, Ψάλτης, Γκουρτσας, Παπαβασιλείου, Ολαιταν, Κοντσι, Πολύζος, Γιανναρακης, Τσαπαρης, Κιουσεκτσιδης, Πινιωτης.

Η ομάδα έκανε καλό πρωτάθλημα, έριξε 5αρες εντός και εκτός εδρας και 7-0 το 2019 με Θεολόγο Ποτού εντός.

Τερμάτισε στην πρώτη θέση με 58 βαθμούς μετά από 22 αγώνες, μέχρι την στιγμή που διεκόπη το πρωτάθλημα λόγω Κορονοϊου στις 8 Μαρτίου και μετά το εντός έδρας ματς με το Νέστο Χρυσούπολης (5-0). Έκανε 18 νίκες, 4 ισοπαλίες και ήταν αήττητος. Πέτυχε 65 γκολ έχοντας την καλύτερη επίθεση και δέχτηκε 13.

Τα πιο μεγάλα σκορ του Πανσερραϊκού στα 56 χρόνια

Με την Αναδιάρθρωση η ομάδα θα ανέβει στην δεύτερη κατηγορία, ως Πρωταθλητής στον 1ο όμιλο στην Γ’ Εθνική.

Στατιστικά Στοιχεία

Συνολικές συμμετοχές στην Α’ Εθνική: 24
Συνολικές συμμετοχές στην Β’ Εθνική: 26
Συνολικές συμμετοχές στην Γ’ Εθνική:  6

Μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη: Πανσερραϊκός-Καστοριά 7-1 (25/01/1998, Β’ Εθνική) και Πανσερραϊκός-Δοξα Θεολόγου 7-0 (16/11/2019, Γ’ Εθνική)

Μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη: Λεβαδειακός-Πανσερραικός 4-9 (29/03/1998, Β’ Εθνική) και Παναργειακός-Πανσερραϊκός 2-7 (04/01/1998, Β’ Εθνική)

Μεγαλύτερη ήττα: Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός 7-0 (05/01/1969, Α’ Εθνική) και Ολυμπιακός-Πανσερραϊκός 7-0 (29/12/1991, Α’ Εθνική)

Ρεκόρ προσέλευσης θεατών: 14.200 (Πανσερραϊκός-Λάρισα 1-1, 25/06/1972.

Κατατάξεις 1964-2020

1964-65          Β’          1η
1965-66          Α’          14η
1966-67          Α’          15η
1967-68          Α’          14η
1968-69          Α’          10η
1969-70          Α’          8η
1970-71          Α’          15η
1971-72          Β’          1η
1972-73          Α’          14η
1973-74          Α’          15η
1974-75          Α’          12η
1975-76          Α’          16η
1976-77          Α’          14η
1977-78          Α’          14η
1978-79          Α’          18η
1979-80          Β’          1η
1980-81          Α’          8η
1981-82          Α’          16η
1982-83          Α’          13η
1983-84          Α’          16η
1984-85          Β’          2η
1985-86          Α’          16η
1986-87          Β’          2η
1987-88          Α’          15η
1988-89          Β’          2η
1989-90          Α’          12η
1990-91          Α’          14η
1991-92          Α’          17η
1992-93          Β’          16η
1993-94          Γ’          1η
1994-95          Β’          16η
1995-96          Γ’          2η
1996-97          Β’          14η
1997-98          Β’          4η
1998-99          Β’          7η
1999-00          Β’          4η
2000-01          Β’          4η
2001-02          Β’          11η
2002-03          Β’          10η
2003-04          Β’          11η
2004-05          Β’          6η
2005-06          Β’          13η
2006-07          Β’          15η
2007-08          Β’          1η
2008-09          Α’          15η
2009-10          Β’           3η
2010-11          Α’          16η
2011-12          Β’           7η
2012-13          Β΄           8η
2013-14          Γ’            2η
2014-15          Γ’            1η
2015-16          Β’            11η
2016-17          Β’             8η
2017-18          Β’             14η
2018-19          Γ’              3η
2019-20          Γ’              1η