Όταν η νεολαία διασκέδαζε στα «ουφάδικα» – (φωτό)

Mε τον Κορονοϊό μας έλειψαν οι παλιές ξέγνοιαστες στιγμές…

Πάμε μια βόλτα στον προηγούμενο αιώνα, στα τέλη δεκαετίας του 80′ και αρχές δεκαετίας 90′, τότε που ένας νέος διασκέδαζε στα καταστήματα που είχαν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ιντερνετ καφέ δεν υπήρχαν, αλλά ήταν στέκι και περνούσες ώρες μπροστά στις μεγάλες παιχνιδοκονσολες. Τότε ήταν πανάκριβες, αλλά «μάγευαν» κάθε αγόρι. Έπρεπε για να παίξεις να ήσουν άνω των 17, αλλιώς, ετρεχες γενικώς.

Ποια ήταν τα μαγαζιά στις Σέρρες

Οπως και στα άλλα αφιερώματα του FONH, γράψτε και εσείς τα ονόματα και τις περιοχές των μαγαζιών που θυμάστε και βοηθήστε μέσα από σχόλια σας να γεμίσουμε το αφιέρωμα. Γράψτε μας και τα παιχνίδια που θυμάστε εμείς αναφέραμε κάποια ενδεικτικά.

Στις Σέρρες, υπήρχανε τα «Εντελβαις» πίσω από την πλατεία Εμπορίου στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Ένα ακόμα γνωστό μαγαζί με ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν στου «Ζιρτα» στην πλατεία του ΙΚΑ, εκεί που τώρα είναι το κατάστημα Today’s.

Οι πιο παλιοί θυμούνται τα θρυλικά «R2», που ήταν στην οδο Νικολάου Νικολάου.

Λίγο πιο κάτω στην στοά, υπήρχε και στον σύνδεσμο των μουσικών το επιτραπέζιο ηλεκτρονικό ποδοσφαιρακι.

Και στην Εθνικής Αντίστασης τα «City», έμπαινες και ξεχνουσες να βγεις. Ένα ακόμα μαγαζί το 1995 ήταν στην Μεγάλου Αλεξάνδρου λίγο πριν τα φανάρια στην έξοδο προς Δράμα. Και πίσω από το 8ο δημοτικό σχολείο στην γωνία ένα μαγαζί, που τώρα είναι πλυντήριο αυτοκινήτων. Ο Τάσος με σχόλιο του θυμήθηκε τα ηλεκτρονικά του Ζαγκαλη, μετά τον κινηματογράφο «Αστέρια».

Τι παιχνίδια υπήρχαν

Στα «ουφαδικα» έτσι έλεγαν τα ηλεκτρονικά τότε, σίγουρα έχεις παίξει, Pacman, Space Invaders, Bubble Bubble, Tetris, Puzzle Bubble, Arkanoid, Phoenix, 1942, Snow Bros, Golden Axe, Galaxian, Bomb Jack, Nibbler (φιδάκι), κ.ά.

Λιγο -πολύ πολλα παιχνίδια τα βρηκες και μετα στα Mame. Κάτω το Pac-man, ένα από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια στα ηλεκτρονικά.

Γραφικά απλά, joystick, τιμόνια, ταχύτητες όπως είχε το γνωστό ραλακι Outrun. Δημιουργήθηκε το 1987 και με ένα κόκκινο cabrio Πεζό, ετρεχες με 340 km, έχοντας στο πλάι ως συνοδηγό και μια ξανθιά κοπέλα. Περνούσες τούνελ, άλλαζες πίστα βραδιαζε, προσπερνουσεςς φορτηγά. Για τερματισμό έπαιρνες καρό σημαία.

Πατήστε πάνω στο video για να θυμηθείτε πως παιζόταν το παιχνίδι.

Ένα από τα παιχνίδια που μας μύησε ακόμα περισσότερο στο ποδόσφαιρο, ήταν το Tehkan World Cup. Που να φανταζοσουν θα βγουν PES. Δείτε παρακάτω το video με το θρυλικό ποδοσφαιρακι.

Δημιουργήθηκε το 1986 μετά το Μουντιάλ στο Μεξικό και έσπασε καρδιές, γιατί παιζόταν με δύο άτομα και ήταν επιτραπέζιο. COM vs RED γιατί είχαν πνευματικά δικαιώματα οι Εθνικές ομάδες. 7 ομάδες έπρεπε να αποκλείσεις και το «ελευθερωσες», σημαίνει τερματίσεις το παιχνίδι.

Και το Euro Soccer (Techmo Euro Cup) πήγαινε καλά από παικτικοτητα. Είχε ομάδες Real Madrid (RMA), Barcelona (FCB), Bayern Munich (BM), Napoli (NAP), Atketiko Madrid (ATM), Inter (INT), Milan (MIL), Eindhoven (PSV). Ίδια έκδοση έβγαινε και σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ένα παιχνίδι το μάθαινες καλά, τότε με ένα 10αρικο ή ένα 20δραχμο παλιάς κοπής σιδερένιο, έπαιζες για 2 ώρες. Κάποιοι έβαζαν και κλωστή στη μέση για να το παίρνουν πίσω αφού του έκαναν μια τρύπα. Τι παίζαμε πιο πολύ?

Δώσε και εμένα…Coins

H μάχη των coins, των ζωών και των Gredits. Για δείτε παρακάτω τι παιχνίδια αλιευσαμε.

Street Fighter

Το απόλυτο ηλεκτρονικό παιχνίδι ατομικής μάχης. Με φοβερές φιγούρες και δράση Αμερικανικής παραγωγής. Και εδώ είχανε μαγείες που έδιναν δύναμη στον παίκτη. Εδώ η μονομαχία (αριστερά) Ruy vs Ken (δεξιά).

Κάποια στιγμή οι μονομάχοι σπάζουν ένα αυτοκίνητο σε συγκεκριμένο χρόνο, με φόντο την θάλασσα, παίρνοντας Gredits και πόντους για την συνέχεια. Η απόλυτη εκτόνωση.

Tetris Το Σοβιετικής παραγωγής παιχνίδι που ιδρύθηκε το 1984 και κατέκτησε τον κόσμο.

Shinoby. Παλιό παιχνίδι, πατούσες και μια «μαγεία» και γινόταν χαμός. Έβλεπε «αστρακια» ο αντίπαλος.

Double Dragon. Φοβερά γραφικά,»ξυλικι» μέχρι τελικής πτώσεως, σε αποθήκες, τρένα, είχε χρόνο για κάθε πίστα. Παιζόταν και διπλό, από δύο χρήστες.

Toki!!! Το γοριλακι που είχε να περάσει από 40 κύματα. Φανταχτερά γραφικά ωραία σκηνικά στη φύση. Μάζευε στο πέρασμα του και λίρες.

Wonder Boy! 6 δράκους έπρεπε να περάσεις για να το τερματίσεις, περνούσες ρυάκια, βουνά, έπαιρνες πατίνια, έτρωγες φρούτα για Gredit.