Όταν έβλεπες Jumaru και ήσουν πολύ μπροστά (φωτο-video)

Τον 20ο αιώνα περίμενες το μέλλον να είναι διαστημικό και άκρως ρομποτικό. Τελικά κάποιοι ήταν πολύ μπροστά και αυτοί που το φαντάστηκαν και όσοι το έβλεπαν.

Το FONH.GR σου θυμίζει την προχωρημένη για την εποχή 1983 σειρά κινουμένων σχεδίων Jumaru (Juohmaru) της εταιρείας Kaname Pro, που προβλήθηκε αρχές του 90′ σε βιντεοκασέτα (12 επεισόδια). Άλλο ο Kabamaru μην τα μπερδέψουμε.

Jumaru – Ρομπότ μαχητής

Δεν ξέρω η Ρομποτική που είχε φτάσει αρχες δεκαετίας του 90′, (τότε το είδαμε στην Ελλάδα) όμως σίγουρα οι Ιάπωνες είχαν μεγάλη φαντασία. Μάχες με ρομπότ, πολεμικές τέχνες, κομπιούτερ, τι άλλο να ήθελε ένα παιδί? Πολύ Ρόκυ Μπαλμπόα πρέπει να έβλεπαν συνδυασμένα με τζούντο, αλλιώς δεν εξηγείται πως μετέφεραν τις μάχες του ρινγκ σε anime. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν είχαν όπλα και σφαίρες.

Αν είσαι 30 χρόνων και πάνω μπορείς να καταλάβεις το θέμα μας, αλλιώς κοίτα να μαθαίνεις!!!

Jumaru: Eτσι λεγόταν ένα καινοτόμο τηλεκατευθυνόμενο ρομποτ μάχης με την πλήρη ονομασία της Ιαπωνικής ταινίας κινουμένων σχεδίων να είναι Plawers Sanshiro (Λίγοι θυμούνται την ονομασία). Μπλε παντελόνι, κόκκινη μεγάλη ζώνη, άσπρη πανοπλία στο στήθος, μανίκια μπλε κάτω από τον αγκώνα ως τα δάχτυλα και άσπρο κράνος η στολή του.

Στις μάχες είχαν από ένα υπολογιστή βαλιτσακι, λες και είχαν ανακαλύψει τα Laptop

Ο Sanshiro Sugata λοιπόν ένα παλικαρακι όπου ήταν πολύ προχωρημένος για την εποχή του, είχε δικό του κομπιούτερ και έφτανε στα όρια του προγραμματιστή Η/Υ, αφού κινούσε με εντολές του, ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ μαχητή τον Jumaru, όπου έδινε τις δικές του ξεχωριστές μάχες σε ρινγκ, σχολεία και πάρκα με άλλα ρομπότ. Φορούσε ένα καπελάκι κόκκινο με το νούμερο 7, ήταν δεν ήταν 13 ετών. Ο παππούς του αναφέρει το στορυ, ήθελε να τον κάνει τζουντόκα και αυτός δεν ήθελε.

Κερασενιος Βομβαρδιστης!!!

Ένα ρομπότ γυναίκα με μακριά μαλλιά στα χρώματα βυσσινί-ασπρο η στολη, αλλά με πολύ δύναμη, την οποία φυσικά χειρίζονταν κορίτσι και λεγόταν Magi, μια ξανθιά κοπέλα ψηλή, με στέμμα στα μαλλιά. Ως καρναβάλι, εικάζω ότι θα ντυνόταν Βασίλισσα της Νύχτας σίγουρα.

Kioko: Ήταν η φίλη του Sanshiro Sugata όπου στο video όταν το δείτε που έχουμε αυτή χειρίζεται τον Jumaru στον τελικο, αφού ο Sanshiro είχε τραυματιστεί στο χέρι. Και κάτι φίλοι του εμφανίζονται ως κομπάρσοι.

Ακόμα θυμάμαι τα χτυπήματα και μας είχαν κάνει εντύπωση οι επαναλήψεις (replay) στα πλάνα, τρεις και τέσσερις φορές, έτσι για να δοθεί έμφαση και να το εμπεδώσουμε καλά. Τα επίσης συνεχόμενα εναέρια πλάνα στα ρομπότ άρεσαν πολύ στους Ιάπωνες. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους ήταν τα μεγάλα μάτια που λαμπιριζαν από συναισθήματα και το είχαν όλες οι καρικατουρες. Κάτω η πρώτη μάχη με τον Κουνούπι σε video. Και όμως από το πράσινο ρομπότ κουνουπη είχε χάσει, γιατί τον χτυπούσε στις κλειδώσεις, σαν τσίμπημα κοφτερό κουνουπιου και δεν είχε μπαταρία. 

Τριγωνική κλωτσιά, εναέρια περιστρεφόμενη νυχτερίδα και εναέρια θανάτωση, τα χτυπήματα των ρομπότ, άκρως φουτουριστικά όλα αυτά.

Το κράνος του Jumaru θύμιζε λίγο κράνος για χόκεϊ, είχε ένα J γραμμένο πάνω, αλλά τον ήθελαν στιβαρό και δυνατό, να εμπνέει σιγουριά ως ρομπότ. Πριν την μάχη είχε ένα κιμονό κίτρινο προερχόμενο από τζούντο που το έβγαζε.

Με το σχέδιο απομιμιτη Χ-9, ο Jumaru κέρδισε την μάχη με τον Κερασενιο Βομβαρδιστη και κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωταθλημα. Και ενώ στην αρχή είχε τον έλεγχο η γυναίκα, τελικώς από το καθοριστικό χτύπημα το κράνος της πετάχτηκε στον αέρα και αποκαλύφτηκαν μεγάλα μαλλιά που είχε ο Κερασενιος Βομβαρδιστης, εμφανώς όμως κατσιασμενος στο πρόσωπο, δείγμα αδυναμίας έπεσε στην γωνία του ρινγκ.

Την ήττα αναγνώρισε η Magi, δίνοντας το χέρι σε Kioko και Sanshiro ιπποτικά!!!

Υπήρξαν και άλλες ρομποτικες μάχες του Jumaru σε άλλα επεισοδια με τον Mosquito (Κουνούπι) πρώτη μάχη, ναι ήταν διαθέσιμο σε βιντεοκασέτα στην Ελλαδα, τον Matador (Tαυρο), Blue Hawai, Mad Hurrican.

Το Junior TV και το κανάλι με κινούμενα σχέδια 06 το πρόβαλαν και με μεταγλώττιση αργότερα. Οι παλιοί το είχαμε νοικιάσει σε VHS σε video club. Προβλήθηκε στις 5 Ιουνίου το 1983 στην Ιαπωνία και υπήρξαν 37 επεισόδια. Στην Ελλάδα προβλήθηκαν μόνο 12 επεισόδια. Ένα κανάλι από την Πάτρα το Achaia Channel το έδειχνε.