Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα

Τριετές δάνειο 86 δισ. – Μεταφορά κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα – Η Βουλή ψηφίζει τα βασικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη – Τα ξένα κοινοβούλια δίνουν έγκριση για την τελική συμφωνία – Βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ιούλιο-Αύγουστο και την χρηματοδότηση των τραπεζών

Επειτα από μία συνεδρίαση που θα μπει στο Ρεκόρ Γκίνες αφού διήρκεσε συνολικά 17 ώρες, η Σύνοδος Κορυφής ομόφωνα κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα!

Οπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη».Ο πρώτος που ανακοίνωσε τη συμφωνία ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Δείτε τι έγραψε και ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Μπέτελ
Και ο Κύπριος εκπρόσωποςΚείμενο συμπερασμάτων: Δεν υπάρχει συμφωνία για πρόγραμμα του ESM


«Η λίστα δεσμεύσεων είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οιδ ιαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Ευρωσύνοδος Κορυφής κατέστησε σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει μια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί σεαπόφαση επί του συνολικού πακέτου (που θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδοτικές ανάγκες, βιωσιμόττα χρέους και πιθανή χρηματοδότηση γέφυρα)» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Τουσκ: Οι ΥΠΟΙΚ κατεπειγόντος να συμφωνήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνια που επιτεύχθηκε στο θεμα της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της
«Οι υπουργοί Οικονομικών κατεπειγόντος θα πρέπει να συμφωνήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τουσκ. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιουνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ. Δείτε περισσότερα εδώ Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ειναι βέβαιος οτι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν απο τη Βουλή των Ελλήνων.

Τσίπρας: Πήραμε την ευθύνη της απόφασης


«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλαίψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες. «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη την συμφωνια». Επισήμανε όμως ότι «κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους» και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Τσίπρα εδώ
protothema.gr