Ο χάρτης των εκλογών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τιςεκλογές της Κυριακής. Σήμερα έγινε η διανομή των σάκων με το εκλογικό υλικό στους 38 δήμους των επτά νομών, αύριο και μεθαύριο θα γίνει η ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων για τη διαπίστευσή τους στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Για να κυλήσουν όλα ομαλά ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας εργάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε εντατικούς ρυθμούς, ενώ για πρώτη φορά η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός νέου πληροφοριακού συστήματος της Περιφέρειας, το οποίο θα είναι σε άμεση σύνδεση με το αντίστοιχο σύστημα και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τα επιμέρους αποτελέσματα  στην Κεντρική Μακεδονία θα είναι άμεσα διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα  www.pkm.gov.gr.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία την τόσο σημαντική εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καινοτομεί και σε αυτές τις εκλογές. Το πληροφοριακό σύστημα για την ηλεκτρονική μετάδοση των αποτελεσμάτων, που οι υπηρεσίες μας ανέπτυξαν, θα συνδέεται με το αντίστοιχο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών και για πρώτη φορά ενσωματώνουμε  αυτόματα τα αποτελέσματα  υπέρ υποψηφίων ταυτόχρονα στο σύστημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι επιτυγχάνουμε την ελαχιστοποίηση του χρόνου ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πόπη Μπαλλά, 1.648.179 εγγεγραμμένοι πολίτες στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε συνολικά 2.937 εκλογικά τμήματα και 38 Δήμους.

Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1536 μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα στοιχεία των εκλογών

-Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7.00 π.μ. μέχρι 7.00 μ.μ.

-Οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών αλλά και όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014, θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Δεν καταχωρούνται εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με βάση τις αιτήσεις ετεροδημοτών που υποβλήθηκαν μετά την 31η Οκτωβρίου 2014. Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής τους.

-Ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης για τις Βουλευτικές Εκλογές ανέρχεται σε 806 στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια και σε 489 στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια, ήτοι σύνολο 1.295.

-Αριθμός εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

 ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

  ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΛΟΓΕΩΝ

Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

806

512.768

Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

489

283.717

Σύνολο Ν. Θεσσαλονίκης

1.295

796.485

Ημαθία

249

135.240

Κιλκίς

215

104.716

Πέλλα

276

147.383

Πιερία

233

129.739

Σέρρες

437

231.192

Χαλκιδική

194

103.424

Σύνολο ΠΚΜ

2.899

1.648.179

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

-Για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015 στο ψηφοδέλτιο σημειώνονται:

*Μέχρι 4 σταυροί προτίμησης στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

*Μέχρι 3 σταυροί προτίμησης στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

*Μέχρι 2 σταυροί προτίμησης στις Εκλογικές Περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.

*1 σταυρός στις Εκλογικές Περιφέρειες Κιλκίς και Χαλκιδικής.

-Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (άρθρου 96 παρ.1 του π.δ. 26/2012).

δ) Οι εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δε θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως ενδεικτικά:

*Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

*Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους   δικαιώματος.

*Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

-Για κατηγορίες εκλογέων προβλέπονται μια σειρά διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα απόλυτη προτεραιότητα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (π.χ. κυοφορούσες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία κτλ.), αλλά και συνδρομή σε εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτόνομα τις προβλεπόμενες ενέργειες ψηφοφορίας.

-Ως δικαιολογητικά για την ψηφοφορία αναγνωρίζονται:

1.- Αστυνομική ταυτότητα, ή προσωρινή βεβαίωση της Αρμόδιας Αρχής.

2.- Διαβατήριο

3.- Άδεια Οδήγησης

4.- Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

-Η Περιφέρεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκλογέων του Νομού και των εκλογέων ετεροδημοτών, και προκειμένου αυτοί να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες μετακινήσεις, ενημερώνει τους πολίτες μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1536 σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν, ως εξής:

Ώρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης τηλεφωνικού Κέντρου Περιφέρειας:

Πέμπτη 22  Ιανουαρίου               από 08:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.,

Παρασκευή 23  Ιανουαρίου        από 08:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.,

Σάββατο 24  Ιανουαρίου             από 08:00 π.μ. έως τις  20:00 μ.μ.

και την Κυριακή των εκλογών από τις 06:00 π.μ. έως τη λήξη της ψηφοφορίας.

Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους στην εφαρμογή “Μάθε Που Ψηφίζεις” για την ευκολότερη πρόσβαση στην οποία υπάρχει ευκρινές εικονίδιο στην Κεντρική Σελίδα της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ θα λειτουργήσει και σ’ αυτές τις εκλογές στο χώρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Μέσων Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους των συνδυασμών. Επιπλέον, τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα και στο INTERNET μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr). Στον ίδιο σύνδεσμο υπάρχει πλήρες ενημερωτικό δελτίο και πληροφοριακό υλικό, που αφορά τόσο τη διαδικασία των εκλογών, όσο και χρήσιμοι πίνακες και στατιστικά στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΥΠΟΥ: Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 από τις 18:30 έως το πέρας των εργασιών.

Ασφαλής Μετάδοση Εκλογικών Αποτελεσμάτων με τεχνολογία SRT

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη φορά στο πιλοτικό σύστημα μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Singular Logic.

Ως χώρος πιλοτικής εφαρμογής έχουν επιλεχθεί τυχαία περίπου 4.800 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων.

Στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης αναλυτικά από το σύνολο των 1.295  εκλογικών τμημάτων συμμετέχουν 326 ως εξής:

*Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Από το σύνολο των 806 Ε.Τ. συμμετέχουν στο σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT τα 203 , ποσοστό 25,2%.

*Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Από το σύνολο των 489  Ε.Τ. συμμετέχουν στο σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT τα 123, ποσοστό 25,1%.

 
Αναλυτικά ανά περιφερειακή ενότητα:

  Σύνολο Εκλογικών Τμημάτων

Σύνολο Τμημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα SRT

Α’ Θεσσαλονίκης

806

203

Β’ Θεσσαλονίκης

489

123

Σύνολο Ν. Θεσσαλονίκης

1295

326

Ημαθία

249

63

Κιλκίς

215

54

Πέλλα

276

70

Πιερία

233

59

Σέρρες

437

110

Χαλκιδική

194

49

Σύνολο ΠΚΜ

2899

731

Αυτή τη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί και σε αυτή την εκλογική  διαδικασία αυτή τη φορά με δύο καινοτομίες:

1. Στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, το Πληροφοριακό Σύστημα της Περιφέρειας συνδέεται με το αντίστοιχο του Υπουργείου Εσωτερικών επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά την ηλεκτρονική μετάδοση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά:

-ελαχιστοποιείται ο χρόνος ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ συντομότερα

-αξιοποιούνται αποδοτικότερα οι ανθρώπινοι πόροι και αναδεικνύονται οι ικανότητες αξιόλογων στελεχών του δημοσίου τομέα, τα οποία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν από κοινού προϊόντα πληροφορικής υψηλού επιπέδου με επαγγελματισμό και αξιοπιστία.

2. Για πρώτη φορά γίνεται αυτοματοποιημένη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων στο σύστημά. Αυτό, χωρίς να επιβαρύνει τους υπαλλήλους με καταχωρίσεις ίδιων στοιχείων σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες,  θα δώσει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη, αλλά και στον κάθε υποψήφιο βουλευτή, να διαπιστώσει την επίδοσή του συνολικά στην εκλογική περιφέρεια που συμμετέχει όσο και μέχρι σε επίπεδο εκλογικού τμήματος, μέσα από το φιλικό περιβάλλον του ιστοχώρου εμφάνισης αποτελεσμάτων της ΠΚΜ που δεν είναι άλλος από το http://ekloges.pkm.gov.gr.

VORIA.GR