Ο Τζιτζικωστας νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

από Voria.gr

«Προτεραιότητά μου είναι να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», είπε ο κ. Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στην Ευρωβουλή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος όχι μόνο είναι Έλληνας, αλλά ανακηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη όλου του σώματος και είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού οργάνου και μάλιστα του κορυφαίου, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, από 329 δημάρχους και περιφερειάρχες των 27 χωρών της ΕΕ, είναι ο κ. Τζιτζικώστας, κάτι που αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Κεντρική Μακεδονία και για όλη τη χώρα.

«Προτεραιότητά μου είναι να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», είπε ο κ. Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στο αμφιθέατρο του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στις σημερινές εκλογές, στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Η μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία είχε μόνο τις επιλογές υπέρ και αποχή κι όχι κατά, αφού ο μόνος υποψήφιος για πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι άλλες φημολογούμενες υποψηφιότητες αποσύρθηκαν, δείγμα της προεργασίας που είχε κάνει ο κ. Τζιτζικώστας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που υποστήριξε την υποψηφιότητά του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την απαρτία, προχώρησε στη διαδικασία της εκλογής. Πρώτα των αντιπροέδρων και των υπολοίπων μελών του συμβουλίου. Στη θέση του Α’ αντιπροέδρου της Επιτροπής, που κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας, εξελέγη ο περιφερειάρχης των Αζορών της Πορτογαλίας, Vasco Ilidio Alves Cordeiro, ο οποίος ήταν επίσης μοναδικός υποψήφιος και προέρχεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PT/PES). Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όχι μόνο υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Cordeiro, αλλά στην εκτός πρωτοκόλλου παρέμβασή του τόνισε και την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, για τον οποίο μίλησε με τα καλύτερα λόγια.

«Μοιράζομαι μαζί σας μια πλούσια και από τη βάση προς τα πάνω εμπειρία στην περιφερειακή πολιτική. Με έχουν εμπιστευθεί και εκλέξει άμεσα από το λαό τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μου. Έχω δουλέψει αδιάκοπα για να βελτιώσω τη ζωή των 2 εκατομμυρίων συμπολιτών μου. Και μοιράζομαι μαζί σας την υπερηφάνεια της γεωγραφικής, πολιτιστικής και πολιτικής μου καταγωγής: Η πατρίδα μου είναι η Θεσσαλονίκη, η πατρίδα μου είναι η Κεντρική Μακεδονία, η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κι αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Ευρώπης. Είναι η ποικιλομορφία που υπάρχει στις περιφέρειες, τις πόλεις, τις πόλεις και τα χωριά μας, που κάνει την Ένωση πιο ισχυρή», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του στα 329 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών από τις 27 χώρες της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας.