O τυχερός Δήμαρχος της ΠΕΔ για το 2015 από το Λιθότοπο Σερρών

του Γιώργου Ροδάκογλου / Thousandnews.gr
Διπλά τυχερός για το 2015 είναι ο Δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης. Δεν είναι μόνο οι 5.οοο ευρώ που κληρώθηκαν στο Δήμο του κατά την διάρκεια κοπής της βασιλόπιτας στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων αλλά η έγκριση δανείου και όλες οι διαδικασίες από το ελεγκτικό συνέδριο για την εκμετάλλευση γεωθερμίας στην περιοχή του.

«Η γεωθερμία ήταν ένα όνειρο για μας και ένας από τους βασικούς μας στόχους η για εκμετάλλευση στην περιοχή μας. Γεωθερμία και καθημερινότητα είναι οι προτεραιότητες μου» υπογραμμίζει ο κύριος Κοτσακιαχίδης.
Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας υπογραμμίζει «Είναι πολύ λυπηρό που κανένα κόμμα στις προγραμματισμένες εξαγγελίες του δεν αναφέρεται στην τοπική αυτοδιοίκηση . Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα κοιτάξει τα προβλήματα μας διότι έως τώρα ελάχιστα μπορέσαμε και κατακτήσαμε»
Σχολιάζοντας τις γκρίζες μέρες λόγω την οικονομικής κρίσης επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες διαδρομές για την υλοποίηση έργων: «Στόχος μας είναι το νέο ΣΕΣ και ήδη έχουμε υποβάλλει μελέτες για έργα στο Δήμο Ηράκλειας».
Το γεωθερμικό πεδίο εντοπίζεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηράκλειας Σερρών, καταλαμβάνει έκταση περίπου 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μορφολογία της περιοχής είναι πεδινή με σχεδόν επίπεδη επιφάνεια με μικρό λοφώδες ανάγλυφο στο νοτιοδυτικό άκρο του πεδίου.
Τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή από την δημιουργία παραγωγικών γεωτρήσεων θα είναι πολλαπλά, καθώς η γεωθερμία μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορους τομείς πετυχαίνοντας χαμηλό ενεργειακό κόστος. Θερμοκήπια, καλλιέργειες κηπευτικών, επεξεργασία ξήρανσης- αφυδάτωσης, κλιματισμός κτιρίων, θέρμανση γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων, καθώς επίσης ιχθυοκαλλιέργειες και παροχή υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού είναι μόλις μερικοί από αυτούς τους τομείς.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
Ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης γεννήθηκε το 1961 στο Λιθότοπο.
Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το 1986. Εργάζεται ως δάσκαλος τα τελευταία 18 χρόνια και έχει οργανική θέση στο πενταθέσιο δημοτικό σχολείο Λιθοτόπου.
Είναι ο εμπνευστής της ιδέας, δημιουργός και μέτοχος του Ξενοδοχειακού – Οικοτουριστικού συγκροτήματος «Ερωδιός Α.Ε.» στο Λιθότοπο Σερρών, το οποίο έδωσε μια νέα οικονομική ώθηση και διεξόδους στους ανθρώπους της περιοχής, καθώς πρόκειται για μια βιώσιμη επιχείρηση που παίζει σημαντικό ρόλο στα τουριστικά δρώμενα και απασχολεί κατά μέσο όρο 30-50 εργαζομένους.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκινάει το 1986 μέσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Λιθοτόπου, κατέχοντας τη θέση του προέδρου ως το 1991. Κατά τη διάρκεια της θητείας του και με την ενεργό συμμετοχή όλου του Δ.Σ., ιδρύθηκε η «τράπεζα αίματος», η δανειστική βιβλιοθήκη και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. Σε συνεργασία με τη Ν.Ε.Λ.Ε. βοήθησε στην οργάνωση επιμορφωτικών τμημάτων μουσικής, ζωγραφικής, κοπτικής-ραπτικής, γραφομηχανής και χορήγησης διπλωμάτων γεωργικών ελκυστήρων. Από το 1989 ως το 1994 υπήρξε μέλος, αλλά και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομάδας «Δόξα» Λιθοτόπου.

Το 1994, αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέγεται κοινοτικός σύμβουλος της τότε κοινότητας Λιθοτόπου. Η πρόκληση των Καποδιστριακών Δήμων δεν τον αφήνει αδιάφορο. Το 1998 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηράκλειας και υπηρετεί στο Δήμο δύο χρόνια από τη θέση του Αντιδημάρχου και άλλα δύο ως Δημοτικός Σύμβουλος.
Το 2002, θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως δήμαρχος και από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμβάλλει στη γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Το 2006 εκλέγεται δήμαρχος Ηράκλειας με τον συνδυασμό «Δημιουργική Συναίνεση» και συμμετέχει ως μέλος στη Τ.Ε.Δ.Κ. Σερρών και στο Σύνδεσμο για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Κερκίνης.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, επανεξελέγη Δήμαρχος Ηράκλειας.