Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος χαιρετίζει τη Συμφωνία

Χαιρετίζει την συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος(ΣΕΒΕ), ο οποίος τονίζει ότι παρόλο που περιλαμβάνει σκληρά, υφεσιακά μέτρα, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η χώρα μας διασφαλίζει την παραμονή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ της δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψει στην ομαλότητα και στην πρόσβαση στα κρίσιμα κοινοτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. 

«Χάρη στη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων δίνεται η ευκαιρία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις  που, αν υλοποιηθούν, θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα της συμφωνίας. Ήρθε η ώρα να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα να γίνει πιο εξωστρεφής, αλλά και ένας πόλος προσέλκυσης ΑΞΕ και σε αυτήν την προσπάθεια ο ΣΕΒΕ θα είναι σύμμαχος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

 

Παράλληλα, ο ΣΕΒΕ χαιρετίζει την ομοψυχία και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και ελπίζει αυτή να συνεχιστεί, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα και να μην βρεθούμε σε λίγο καιρό εκ νέου στην ίδια κατάσταση. 

 

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι προέχει αυτή τη στιγμή η κατάθεση και η υπερψήφιση των απαραίτητων νομοσχεδίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει το «πρόγραμμα γέφυρα», να επεκταθεί η χρηματοδότηση από τον ELA, να ανοίξουν οι τράπεζες και να ολοκληρωθεί η συμφωνία της 13ης Ιουλίου με τους εταίρους. 

«Πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλους μας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς και παίγνια. Είναι η τελευταία ευκαιρία μας, όχι απλά να υιοθετήσουμε τα συμφωνηθέντα, αλλά και να τα εφαρμόσουμε. Για να γίνει αυτό απαιτείται η συνεργασία όχι μόνο των πολιτικών, αλλά όλων μας.  Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάψουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε ως άτομα και συντεχνίες, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον», υπογραμμίζει. 

 

Και προσθέτει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτή η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του α΄ πενταμήνου 2015 (συμπ. των πετρελαιοειδών) δείχνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αδυνατεί να καταγράψει βελτίωση και φοβόμαστε ότι τα αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο θα είναι συντριπτικά λόγω και της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων».

 

O ΣΕΒΕ προειδοποιεί ότι κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των τομέων της οικονομίας που φέρνουν πλούτο από το εξωτερικό. Πρέπει να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας. 

«Ειδικά για τις εξαγωγές πρέπει να επιλυθούν τα κρίσιμα θέματα που έχουν παρουσιαστεί, όπως η αγορά πρώτων υλών από το εξωτερικό, η μεταφορά εμπορευμάτων, η εισροή συναλλάγματος κ.α. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην χώρα ρήξη της εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργώντας έντονα προβλήματα για την παραγωγή και τις εξαγωγές, καθώς για το σύνολο των εξαγωγών είναι απαραίτητη η εισαγωγή α’ υλών. Επειδή τα capital controls ήρθαν για να μείνουν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, και προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή χαλάρωση των περιορισμών, ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και η εξαίρεσή τους από τους ελέγχους κεφαλαίων, με άμεσες εγκρίσεις των χρηματοοικονομικών συναλλαγών τους για αγορές α’ υλών», εξηγεί.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι πέρα από τις εγκρίσεις πληρωμών και εισπράξεων, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να αποκαταστήσουν τις τραπεζικές υπηρεσίες που αφορούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται (επιταγές, ενέγγυες πιστώσεις, εγγυητικές, λήψη φορτωτικών εγγράφων, πρόσβαση επιχειρήσεων σε λογαριασμούς δανειοδότησης με υποσχετική έναντι φορτωτικών, κτλ.) για το συμφέρον του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: http://voria.gr