Ο ρόλος του Ηλία Κοτρίδη στη νέα ταινία

Ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. Ηλίας Κοτρίδης είναι ένας άνθρωπος με πλούσια εμπειρία από τον Ελληνικό Στρατό εχοντας διοικήσει το Ρούπελ κατά τα έτη‭ ‬1993-1997‭. Θέλοντας να βοηθήσει στην ταινία που ετοιμάζει το FONH.GR «Οι σφαίρες καίνε για πάντα» θα αποκαλύψει άγνωστες ιστορίες από τη ζωή των στρατιωτών.

Νιώθοντας υπερηφανος για την ιστορία της μάχης του οχυρού,‭ ‬ήρθε σε επαφή με ζώντες πολεμιστές και μέσα από τις αφηγήσεις τους κατάφερε να εντοπίσει την ακριβή θέση της πυροβολαρχίας Κρακώρ,‭ ‬ενός από τα πυροβόλα της καθώς και τα διασκορπισμένα οστά‭ ‬4-5‭ ‬πολεμιστών.
Ολα ξεκίνησαν από μια πληροφορία ενός κατοίκου,‭ ‬ότι μέσα σε μια χαράδρα βρισκόταν ένα‭ «‬κανόνι‭»‬.‭ ‬

Επειτα από έρευνες ημερών ο κ.‭ ‬Κοτρίδης κατάφερε να βρει ένα κατεστραμμένο πυροβόλο,‭ ‬το οποίο σήμερα είναι τοποθετημένο μπροστά από το μνημείο του Ρούπελ.

Τιμή για τους παραγωγους της ταινίας οι αποκαλύψεις του Ηλία Κοτρίδη

Ο κ.‭ ‬Ηλίας Κοτρίδης σε παλαιότερη συνέντευξη είπε:‭ «‬Είχα την τιμή να υπηρετήσω το ηρωικό οχυρό.‭ ‬Μου δόθηκε η ευκαιρία να το‭ ‬γνωρίσω από κοντά και να μελετήσω την ιστορία του μέσα από διάφορα αναγνώσματα αλλά και από τις αναμνήσεις που μου μετέφεραν εκδρομείς.‭ ‬Δε θα ξεχάσω ποτέ ένα περιστατικό που πάντα με συγκινεί.
Το Μάιο του‭ ‬1995‭ ‬ήρθε στο Ρούπελ ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.‭ ‬Αφού άκουσε προσεκτικά την ενημέρωση σχετικά με την ιστορία της περιοχής,‭ ‬με πλησίασε και μου ζήτησε να τον πάω στο ύψωμα‭ “‬Μολών Λαβέ‭”‬.
Oταν φτάσαμε,‭ ‬μας ζήτησε να τον κατεβάσουμε από το αναπηρικό καροτσάκι.‭ ‬Κάθισε στο χώμα,‭ ‬έσκυψε,‭ ‬το φίλησε και άρχισε να κλαίει.‭ ‬
Μέσα από το κλάμα του αναφώνησε‭ “‬Δεν πειράζει‭”‬.‭ ‬Είχα σαστίσει.‭ ‬Χίλιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου.‭ ‬Ξαφνικά με κοίταξε κατάματα και μου είπε δείχνοντας με το χέρι του ένα γκρεμισμένο κτίριο.‭ “‬Εκεί άφησα και τα δυο μου πόδια.‭ ‬Αλλά δεν πειράζει.‭ ‬Τα έδωσα για την πατρίδα.‭ ‬Xαλάλι της‭”‬.
Μέχρι και σήμερα στα αφτιά μου αντηχούν αυτές οι λέξεις.‭ ‬Λέξεις που πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις περήφανος που είσαι Ελληνας‭»‬.