Νίκος Βουργουτζής: «Βούρκωσα μπροστά στα ΑΤΜ»

του Γιώργου Ροδάκογλου «Είμαι παιδί της κατοχής και αυτά δεν τα είδα ούτε τότε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μετά από σαράντα χρόνια βλέπω ανάπηρους στην ουρά και ηλικιωμένους να υποφέρουν μπροστά στα ΑΤΜ. Μια μέρα βούρκωσα μπροστά σε αυτά τα μηχανήματα για την εξαθλίωση μας». Περιγράφει ο Νίκος Βουργουτζής επί χρόνια διευθυντής και στέλεχος της ιστορικής εφημερίδα Μακεδονία. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τους περισσότερους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ενώ ακόμη και σήμερα αν και συνταξιούχος, παρακολουθεί με το ίδιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ζεί το πέμπτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

«Ο πραγματικός κυβερνήτης με συγκρατημένη σκέψη ξέρει τι θα κάνει και δεν προσφεύγει στο λαό για ψιλοπήδημα. Το δημοψήφισμα είναι η έσχατη λύση για έναν πρωθυπουργό. Το μυαλό του εκλογικού σώματος έχει γίνει πολτός. Ο κόσμος σήμερα δεν ξέρει τι ψηφίζει και τι επιδιώκει με την ψήφος του. Την ευθύνη των αποφάσεων δεν πρέπει να την έχει ο λαός αλλά οι πολιτικοί.

Οι ημέρες που περνάμε είναι πολύ δύσκολες. Σε όλα τα δημοψηφίσματα στα που έγιναν ποτέ ο λαός δεν γνώριζε τι πράττει. Ο λαός πάντα ήταν σε σύγχυση Τα πάθη φέρνουν ολέθρια αποτελέσματα. Τώρα είναι χειρότερα τα πράγματα. Μπορεί να υπάρχει μια έντονη αντιπαλότητα αλλά υπήρχε αγάπη για την πατρίδα και τον διπλανό σου κάτι που σήμερα δεν το βλέπω.

Δεν έκοβαν ποτέ ο ένας την καλημέρα στον άλλον άσχετα αν διαφωνούσαν έντονα στα πολιτικά θέματα Στη χώρα μας δεν υπήρξαν ποτέ πολιτικοί ηγέτες και οι πολιτικοί είναι αυτοί που οδήγησαν στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος να υποβάλλουν την άποψη και δεν οργανώσουν το φρόνημα του λαού. Έχουμε δυο γενιές νέων κατεστραμμένες. Ποιος οδήγησε σ αυτό το χάλι και ποιος θα πληρώσει για όλους αυτούς; Παντού ατιμωρησία. Δυστυχώς και ο δημοσιογράφος έχει μετατραπεί σε φερέφωνο του κάθε προστάτη. Είναι στιγμές όμως που καταλαμβάνομαι από θετικές σκέψεις. Ο διχασμός όμως είναι έγκλημα. Πάντα φέρνει καταστροφή. Δεν φέρνει αποτέλεσμα. Στα δημοψηφίσματα που έγιναν έως τώρα στην Ελλάδα ο λαός χειραγωγήθηκε το ίδιο συμβαίνει και σήμερα Γι αυτόν το λόγο έχουμε οξυμένα πάθη και πάντα οι συνθήκες είναι βλαπτικές πριν και μετά». (Η συνέντευξη δόθηκε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100)