Να αναθεωρήσει το πακέτο μέτρων για τους αγρότες κάλεσε την Κυβέρνηση η Φ.Αραμπατζή

Έκτακτη σύσκεψη του Αγροτικού Τομέα της ΝΔ, με αφορμή το επικείμενο δυσβάστακτο για τον αγροτικό κόσμο «πακέτο μέτρων», συγκάλεσε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή χθες (Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015) στα Κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, η Βουλευτής Σερρών τόνισε ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα για τους αγρότες, που διαπραγματεύτηκε και δεσμεύθηκε για την εφαρμογή τους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι βαθιά υφεσιακά και θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την αγροτική οικονομία, δυσχεραίνοντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική στον κομβικό για την οικονομία της χώρας, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Υπογράμμισε δε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό και καχυποψία τις ιδεολογικέςαγκυλώσεις της «πρώτης φοράς Αριστερά» Κυβέρνησης, η οποία αρνείται να προτείνει μία σειρά σοβαρών δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων, που θα μπορούσαν να φέρουν ουσιαστική ελάφρυνση των βαρών, που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός κόσμος.

Η Σερραία βουλευτής σημείωσε ότι μία τέτοια επώδυνη για τους αγρότες δέσμη μέτρων στο επικείμενο νομοσχέδιο την βρίσκει τόσο συνειδησιακά όσο και ιδεολογικά αντίθετη και τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να αναθεωρήσει, αν επιθυμεί την ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Αραμπατζή συμμετείχε ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην διευρυμένη σύσκεψη των Τομεαρχών της ΝΔ με συμμετοχή και των πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε επίσης στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της οποίας εξεδόθη η ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

«Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγρότες υπέστησαν σημαντικές περικοπές, συμβάλλοντας, μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε:

  1. 1.Την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών.
  2. 2.Τη θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ.
  3. 3.Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Αντ’ αυτών νομοθέτησε την αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη φορολόγηση των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με τους εταίρους και που αφορούν κυρίως την κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, την περαιτέρω φορολόγηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος) θα αποτελέσουν «ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο», όπως χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες (30-6-2015), δήλωνε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να συνεκτιμήσει τις επιβαρύνσεις, που έχει ήδη επιβάλει, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει πλήρως την φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο».