Μ.Σωτηριου: Το στοίχημα στις Εκλογές

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της κατάπτωσης μιας σε χρονίζουσα κρίση κοινωνίας καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αξιών, αντί να υπάρχει εγρήγορση και δράσεις για την βελτίωσή της, ο ευτελισμός των ανθρώπων από άνθρωπο συνεχίζεται.

Η νόθευση του προεκλογικού κλίματος, στο παρελθόν και το παρόν, ομοιάζει με ρωμαϊκή αρένα όπου ζητωκραυγάζει η κερκίδα όταν εξοντώνονται οι δούλοι από τους αντιπάλους. Και τώρα προέκυψε άλλος ένας ύπουλος τρόπος ‘εξόντωσης’, η μέθοδος των στοιχημάτων. Απομυζώντας οικονομικά όχι μόνο τους παραγγέλοντες αλλά, κυρίως, τους θεατές της ρωμαϊκής κερκίδας που πανηγυρίζοντας γίνονται εύκολα ‘θύματα’.
Η πολιτεία σιωπά, το ίδιο οι πνευματικοί και πολιτικοί ηγέτες, η δύναμη της πρόληψης δεν ασκείται από τους φορείς της δικαιοσύνης. Έτσι, μαζί με τα άλλα αίτια φτάνουμε στο να επικρατούν η αλληλοεξόντωση, ο κοινωνικός κανιβαλισμός υπερισχύοντας της κοινωνικής ειρήνης και συνεργασίας, Και, αντί να γίνονται προσπάθειες συναδέλφωσης, κυριαρχεί η ‘αλληλοεξόντωση’ εκδηλώνοντας αντικοινωνικά πρωτόγονα ένστικτα. Στο τέλος; Όλη η κοινωνία ‘χαμένη’, κανείς δεν κερδίζει το ‘στοίχημα’.
Το θετικό είναι ότι υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τις εκλογές, οι θεατές της κερκίδας, δηλαδή οι υποψήφιοι και οι ψηφοφοροι να κάνουν την ενδοσκόπησή τους και να αποφύγουν να γίνουν ‘θύματα’, τόσο ώς δημότες όσο και ώς πολίτες αυτού του τόπου. Να αποφύγουν θα λέγαμε, μια και οδεύουμε στο Πάσχα, να χάσουν τα ‘ιμάτιά τους’ από τους φύλακες μιας ρωμαϊκής αρένας.