Λεφαντζής: «Θαύμα ο περίβολος στο λόφο Καστά»

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Ο τάφος του λόφου Καστά  αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου  συνόλου της Αμφίπολης που χρίζουν περαιτέρω έρευνας,  επιστημονικής προσέγγισης και παρατήρησης»  επανέλαβε  σε ομιλία του στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Δείχνοντας εικόνες από τις ανασκαφές και τα αποτελέσματα των ερευνών στην Αμφίπολη, ο αρχιτέκτονας εκτίμησε πως «λανθασμένα το φως έπεσε στο ταφικό μνημείο τη στιγμή που όλο το «θαύμα» ήταν ο περίβολος της περιοχής, ο οποίος εκτείνεται σε 500 περίπου μέτρα».

 Όσον αφορά το ίδιο το μνημείο ο Μιχάλης Λεφαντζής αναφέρθηκε στην ιστορία του και τις ιστορικές φάσεις από τις οποίες πέρασε. (κατασκευή, χρήση, καταστροφή, επανάχρηση, επιχωμάτωση, αφανισμός και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνέβη στο μνημείο).

Ο κύριος Λεφαντζής την περίοδο αυτή επισκέπτεται την ανασκαφή της Αμφίπολης ενώ συνεχίζει  την έρευνα  του έχοντας συγκεντρώσει νέα στοιχεία που  θα περιλαμβάνονται πιθανότατα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με την επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη.

.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε χωρικά δεδομένα των οποίων η αρχιτεκτονική μορφή ανιχνεύεται μέσα από τη συνύπαρξη ή και τη σύγκλιση πολλαπλών λατρευτικών χρήσεων και τυπολογικών ιδιωμάτων. Το μνημειακό σύνολο του τύμβου υποδηλώνει με την περίοπτη οικοδόμησή του έναν χώρο λατρείας και απόδοσης τιμών σε πρόσωπα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας».

Στην ερώτησή της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 9 Μαρτίου 2015 αν αυτός που έχει βρεθεί είναι ο βασικός τάφος, ο κύριος Λεφαντζής λέει: «Οι ενδείξεις που έχουμε, ιδίως στον τέταρτο χώρο, μας δίνουν μέσα στο όρυγμα του κιβωτιόσχημου τάφου δύο θέσεις: αυτές μιας νεκρικής κλίνης και μιας τεφροδόχου. Οι σκελετοί βρέθηκαν σε πιο ψηλά στρώματα και μαρτυρούν τη βίαιη κατάληξη κάποιων ανθρώπων στο σημείο όπου βρέθηκαν είτε λόγω της λατρευτικής ιδιότητας του χώρου είτε για εξιλέωση από τις λεηλασίες που είχαν προηγηθεί στον χώρο. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος “διάδρομος” δεν έχει κατεύθυνση προς το κέντρο έχει οδηγήσει πολλούς στην υποψία πως ίσως δεν είναι ο βασικός τάφος του τεράστιου τύμβου».