Η απάντηση της Υπουργού κ.Κόλλια για την Αμφίπολη Σερρών

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ξεκαθαρίζουν ότι στηρίζουν τις εργασίες στην Αμφίπολη. Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, απαντά κατηγορηματικά σε πρόσφατο δημοσίευμα που ψευδώς αναφέρει ότι «Οι ΑΝ.ΕΛ. αποκηρύσσουν την Αμφίπολη», ξεκαθαρίζοντας ότι καμία σχέση δεν έχει με την αλήθεια.

Η Υφυπουργός δήλωσε:

Σχετικά με την ερώτηση που έγινε στη Βουλή από τον συνάδελφο Δημήτρη Καμμένο, και για να ξεκαθαρίσω τη στήριξή μου προς το αρχαιολογικό έργο που γίνεται στην Αμφίπολη, θα ήθελα να δηλώσω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι μόνο δεν «αποκηρύσσουμε το μνημείο» όπως γράφτηκε, με προφανώς ύποπτο σκοπό και παρερμηνεύοντας επίτηδες την ερώτηςη του συναδέλφου, αλλά έχουμε αντίθετα μεγάλη αγωνία για τη ανάδειξη του Μνημείου και στηρίζουμε τους επιστήμονες που εργάζονται εκεί.

Είναι βέβαια σοβαρές και βάσιμες οι καταγγελίες ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της Αμφίπολης, η οποία μάλιστα προσπάθεια έθεσε σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα και το ίδιο το μνημείο. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση να επαναληφθεί.

Η θέση μου, ως αρμόδια του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, νομίζω ότι ήταν και είναι ξεκάθαρη.

Στο αρχαιολογικό επίπεδο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, αυτή τη στιγμή ειδικά, να δημιουργούμε εντυπώσεις, γιατί το θέμα παραμένει καθαρά επιστημονικό και είμαστε απολύτως αναρμόδιοι για να το σχολιάσουμε.

Η κα Περιστέρη, η υπεύθυνη της ανασκαφής, έχει μια μακρά ιστορία προσφοράς στις αρχαιολογικές έρευνες. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη και γνώμη για το ήθος και τις ικανότητες τις δικές της αλλά και των συνεργατών της. Πιστεύουμε ότι είναι καλή η τύχη που την αξίωσε να προσφέρει στη Μακεδονία και τις Σέρρες.

Στηρίζουμε το έργο της καθώς και των υπόλοιπων επιστημόνων, και αγωνιούμε μέχρι να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα αρχαιολογικά ερωτήματα.

Σε πολιτικό επίπεδο, αντίθετα, είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή μας, και ειδικά η δική μου, να αναδειχτεί το μνημείο σε όλα τα επίπεδα, με την απαιτούμενη βέβαια σοβαρότητα.

Είναι αδιάσειστη η θέση μου ότι το μνημείο πρέπει να γίνει παγκοσμίως γνωστό. Και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες προστασίας του, να γίνει προσβάσιμο σε όλους εκείνους που θέλουν να το επισκεφτούν.

Τονίζω ξανά, ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν αυτή τη στιγμή να προβεί σε ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και δημιουργίας θορύβου.

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να στηθεί για ακόμη μια φορά γύρω από το μνημείο ένα επικοινωνιακό εγχείρημα, το οποίο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποβιβάζει το κύρος του. Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε το ίδιο το μνημείο, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την αξία και την σπουδαιότητα του.