Ερώτηση Φ.Αραμπατζή για τα βοσκοτόπια

Ήξεις – αφήξεις από τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην επίκαιρη ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Σε ευχολόγια και αοριστολογίες αντί για ουσιαστικές απαντήσεις σχετικά με την επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προσωρινών αλλά κυρίως των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αλλά και τις αδικίες, που προκύπτουν από την ανισοκατανομή βοσκοτόπων σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλώθηκε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου απαντώντας σήμερα (12 Ιουνίου) στην Ολομέλεια της Βουλής στην σχετική επίκαιρη ερώτηση, που του απηύθυνε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή για το θέμα. 

Παρά το γεγονός ότι η Βουλευτής Σερρών ζήτησε μετ’ επιτάσεως συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Υπουργού για τον χρόνο ολοκλήρωσης της σύνταξης των προσωρινών αλλά και των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που έχουν ήδη καθυστερήσει δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο τα οριστικά δικαιώματα που αναλογούν στους κτηνοτρόφους για τα επόμενα έξι χρόνια εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2015-2020, δεν πήρε πειστικές απαντήσεις επί του θέματος. Όπως δυστυχώς καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήρε και για τους λόγους που το Υπουργείο προχώρησε με την σχετική ΚΥΑ στην αυθαίρετη και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων σε διάφορες χωρικές ενότητες, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο να χαθεί, λόγω των καθυστερήσεων στην απόδοση των οριστικών δικαιωμάτων, η έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, με την προκαταβολή τον Οκτώβριο του 2015 και την εξόφλησή της τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η κ. Αραμπατζή τόνισε στον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι επέλεξε να «πετάξει στα σκουπίδια» μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση της προηγούμενης διακυβέρνησης για τον νέο ορισμό των βοσκοτόπων, που για πρώτη φορά και για να γλιτώνουμε τα πρόστιμα, εμπεριέχει στους επιλέξιμους βοσκότοπους  τις ξυλώδεις, ποώδεις και φρυγανώδεις εκτάσεις, αυξάνοντας εντυπωσιακά και σύννομα με την κοινοτική νομοθεσία, τους βοσκοτόπους της χώρας μας και λύνοντας στην ουσία το πρόβλημα από το 2015 και μετά. Αντ΄ αυτού, όπως υπογράμμισε η Βουλευτής Σερρών, το Υπουργείο λόγω της κωλυσιεργίας να αποτυπώσει το πλεονέκτημα των νέων επιλέξιμων εκτάσεων στα διαχειριστικά σχέδια, επέλεξε να δώσει νομική θεμελίωση σε μία κατάφωρη αδικία, χωρίζοντας με την σχετική ΚΥΑ τους κτηνοτρόφους σε α, β και γ κατηγορία, σε μία χρονιά σταθμό για τα δικαιώματα, αφού ό,τι προκύψει φέτος για τα δικαιώματα, καλό ή κακό, θα ακολουθεί τον κτηνοτρόφο για έξι ολόκληρα χρόνια μέχρι το 2020.

«Είναι απαράδεκτο Κύριε Υπουργέ να αφήνετε ανεκμετάλλευτο αυτό το υπόβαθρο, αυτή την προσπάθεια. Τώρα είναι η ευκαιρία, τώρα είναι το momentum. Να κεφαλαιοποιήσετε τις νέες επιλέξιμες εκτάσεις μία δια παντός μέχρι το 2020. Φέτος βγαίνουν τα οριστικά δικαιώματα για έξι χρόνια. Όσα επιλέξιμα βοσκοτόπια και αν προσθέσουμε μετά τη λήξη του 2015 δεν θα έχει περαιτέρω οικονομικό αντίκρυσμα. Το τρένο θα έχει φύγει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Σερραία Βουλευτής.

Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός ότι αν και ο Αν. Υπουργός αναγνώρισε στην πρωτολογία του τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν λόγω της ΚΥΑ οι κτηνοτρόφοι διαφόρων χωρικών ενοτήτων και ειδικότερα του Νομού Σερρών για τον οποίον Νομό υποσχέθηκε στην κ. Αραμπατζή να αναφερθεί στη δευτερολογία του σε συγκεκριμένα κάθετα διαχειριστικά σχέδια, όπως είπε, εντούτοις το απέφυγε τελικώς, προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση της Βουλευτή, που τον κατηγόρησε για υπεκφυγές και ανέξοδη δημιουργία εντυπώσεων.