Ένας Σερραίος γιατρός επικεφαλής στην Γερμανία

Ένας Έλληνας και Σερραίος χειρουργός στην κεφαλή της νευροχειρουργικής. Ο Θανασης Πετρίδης, ανθρωπος σεμνός, απλός, ευαίσθητος, πιστός στο λειτούργημά του, λάτρης της φιλοσοφίας και της ποίησης.
Διαβαστε και τα υπόλοιπα άρθρα του FONH GR

Ενας γιατρός στα χειρουργεία της Νευροχειρουργικής, ένας λαμπρός επιστήμων και καθηγητής στα έδρανα ενός Γερμανικού Πανεπιστημιου.

Ο κ. Πετρίδης αποδέχτηκε ευγενικά το αίτημα μου για μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

Με υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Νοσοκομείο όπου μίλησε για την διαδρομή του στο χώρο της ιατρικής, τους στόχους του, για τα παιδικά του χρόνια στις Σέρρες και τα όνειρα του.

Από πού κατάγεστε και ποια είναι η σχέση σας με τις Σέρρες;

Ο πατέρας μου είναι από το Άνω Μητρούση και η μητέρα μου από την Άνω Καμήλα. Στις Σέρρες έμεινα ένα μέρος από τα παιδικά μου χρόνια. Από την 2η έως την 6η τάξη είχα πάει στο 16ο δημοτικό σχολείο. Έπειτα μεταναστέψαμε ξανά στην Γερμανία όπου είχα γεννηθεί και είχα ζήσει ως το 6ο έτος της ζωής μου.

Σε ποια περιοχή είναι οι συγγενείς σας; Έχετε αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια στην Ελλάδα;

Συγγενείς έχω και στα δυο χωριά της καταγωγής μου. Από τα παιδικά μου χρόνια στην Ελλάδα έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις, τόσο από τα σχολικά μου χρόνια όσο και από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τι σπουδές έχετε κάνει ;;

Μετά τις πανελλήνιες άρχισα τις σπουδές στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Κολωνίας. Εκεί έχω κάνει και το μεταπτυχιακό μου στην Ιολογία. Ακολούθησε η ειδικότητα μου στην νευροχειρουργική στο πανεπιστήμιο του Κίελ. Από το 2000 ως το 2012 εργάστηκα στο Κίελ ενώ ενδιάμεσα από το 2002 ως 2005 είχα εργαστεί στον ερευνητικό τομέα των νευροεπιστημών στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στην Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Αφού ολοκλήρωσα την ειδικότητα μου και μετά, εργάστηκα ως υπεύθυνος της ογκολογικής νευροχειρουργικής από 2012 ως το 2015 στο Γενικό Νοσοκομείο του Duisburg. Από το 2015 είμαι διευθύνων αγγειονευροχειρουργός στο πανεπιστήμιου του Düsseldorf.

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε γιατρός και συγκεκριμένα χειρούργος; Τι σας οδήγησε σε αυτή την διαδρομή ; Είστε καθηγητής επίσης στο Πανεπιστήμιο, υπάρχουν Έλληνες φοιτητές στα τμήματα σας;;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απόφαση να επιλέξει κανείς να γίνει γιατρός. Η ιατρική σαν ανθρωπιστική επιστήμη αποτελεί μια από τις ποιο ελκυστικές επιλογές για τους νέους. Συμμετέχει επίσης η προσωπική στάση ζωής απέναντι σε πολλαπλά ερωτήματα, σε ένα συνδυασμό ηθικών, φιλοσοφικών αλλά και επαγγελματικών αναζητήσεων που τελικά καταλήγουν στην επιλογή της ιατρικής που γίνεται και τρόπος ζωής. Η κατάλληλη ειδικότητα είναι κατά τη γνώμη μου αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην ψυχοσύνθεση του κάθε γιατρού και αποτελεί το καλύτερο κριτήριο για την επιλογή της.

Η χειρουργική προσφέρει στον ασθενή άμεσα βοήθεια, ιδίως στην αγγειονευροχειρουργική όπου ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών είναι αιμοραγισμένα ανευρύσματα . Πολλά πράγματα εξαρτώνται από τον νευροχειρουργό.

Φωτό-πηγη: radionotes.gr