Αν σπάσουν τα αναχώματα θα θρηνήσουμε ζωές – Νέος συναγερμός για πλημμύρες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά οι Σέρρες, καθώς τα ασυγκράτητα νερά του ποταμού Στρυμόνα απειλούν να πλημμυρίσουν όλο το νομό.

 

 

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα το απόγευμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά το σταδιακό άνοιγμα θυρών του φράγματος, όλες αυτές τις ημέρες, για να εκτονωθεί ο όγκος του νερού που συσσωρεύεται από τον ποταμό Στρυμόνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η στάθμη του νερού, βρίσκεται στα 35,85 μέτρα, με τελικό όριο αντοχής στα 36,00 με 36,20 μέτρα.


Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης επισημαίνει πως «περιμένουμε πάρα πολύ νερό από τη Βουλγαρία και πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Αυτό που δεν συζητιέται είναι να αφήσουμε παραπάνω νερό στη λίμνη και να κινδυνέψει να σπάσει το ανατολικό ανάχωμα. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα φύγουν αρκετά νερά τα οποία δεν ξέρω σε ποιον βαθμό θα προκαλέσουν υπερχειλίσεις».

«Αν σπάσει το ανατολικό ανάχωμα τότε θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» επισημαίνει δήμαρχος Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, υπογραμμίζοντας ότι «πολλές κοινότητες του δήμου βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της στάθμης του νερού της λίμνης Κερκίνης». 
Την ίδια ώρα, παρά την ενίσχυση του αναχώματος στην περιοχή του Αχινού, του δήμου Βισαλτίας, σημειώνονται ήδη υπερχειλίσεις του ποταμού, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και τη δημοτική αρχή του δήμου Βισαλτίας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Υπερχειλίσεις του ποταμού Στρυμόνα, σημειώθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών και στα αναχώματα του Ψυχικού, του Βαλτοτοπίου και του Πεθελινού, του δήμου Εμμανουήλ Παππά.

«Φοβόμαστε τα χειρότερα» δήλωσε ο Δημήτρης Νότας, δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, που μετρά μέχρι αυτή την ώρα πάνω από 20.000 πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Πηγή: ΑΠΕ