Αμφίπολη: Άλλο το μνημείο ,άλλο η Περιστέρη!

του Γιώργου Ροδάκογλου
Βαρύ το κλίμα στην περιοχή της Αμφίπολης, δυο χρόνια μετά την ανακάλυψη του Μακεδονικού μνημείου στον τύμβο Καστά.

Η απογοήτευση των κατοίκων δεν προέρχεται μόνο από τη στάση των νυν κυβερνητικών παραγόντων που κατά καιρούς επισκέπτονται εντελώς ανούσια εν τέλει, τον τόπο τους αλλά και από την ανασκαφέα, που άλλοτε έπιναν νερό στο όνομα της.

Μετά από δυο χρόνια απραξίας, διαχωρίζουν πλέον την πορεία και την εξέλιξη της ανασκαφής από την Κατερίνα Περιστέρη, κάτι που έως τώρα θεωρούσαν ταυτόσημο.

Το «ευχαριστώ» που δεν είπε ποτέ η ανασκαφέας σε ανθρώπους που την στήριξαν, βάζοντας στην άκρη ακόμη και τις οικογένειες τους, είναι αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο για τους απλούς ανθρώπους.

Πολλά απ όσα αναφέρονται, ίσως να προκαλούν έκπληξη για το ευρύ κοινό , και κυρίως η αλλαγή της γνώμης της τοπικής κοινωνίας, όμως είναι ένα γεγονός που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με μια απλή επίσκεψη και μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.

Στα καφενεία της Μεσολακκιάς και της Αμφίπολης, που σφύζουν τις ημέρες αυτές από ζωή, οι κάτοικοι λένε ότι η ανασκαφέας τους ξέχασε και ότι «τους βλέπει ως μυρμήγκια», ενώ εκτιμούν ότι η ίδια είναι αυτή που δεν θέλει τη συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά για να μην αποτελέσει παρελθόν στην ιστορία, όπως και ο Δημήτρης Λαζαρίδης.

Ωστόσο επιδιώκει την προβολή της και ίσως γι αυτό καλλιεργούσε από την πρώτη στιγμή και συστηματικά τη φήμη περί Μεγάλου Αλεξάνδρου κάνοντας λόγο για έναν «κοντούλη» στον τάφο.

Κοινό μυστικό στην κοινωνία της Αμφίπολης αποτελεί επίσης κάτι πολύ σημαντικό, ότι ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες της διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί της , ως συνέπεια λάθος χειρισμών ή και συμπεριφορών και ενόσω ήταν ακόμη προϊσταμένη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών.

Ορισμένοι, που προς το παρόν κρατούν την ανωνυμία τους, λένε ότι από την έναρξη των ανασκαφών στον Καστά, την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών , διοικούσε με επιτυχία μια συμβασιούχος υπάλληλος της απολύτου εμπιστοσύνης της ανασκαφέως που χειριζόταν όλα τα ζητήματα που αφορούσαν από τεχνικά έως και οικονομικά θέματα.

Την περίοδο αυτή τα «ραβασάκια» της εφορίας φτάνουν στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής και αυτό είναι που κυρίαρχα απασχολεί, τους δημότες της Αμφίπολης, παρόλα αυτά στο άκουσμα του ονόματος Περιστέρη άλλοι κάνουν γκριμάτσες και άλλοι σε προκαλούν ή ακόμη και σε προτρέπουν να ρωτήσεις για να μάθεις τι ακριβώς συμβαίνει.

Η νεολαία της περιοχής πάντως συνεχίζει να έχει ένα όραμα για την εξέλιξη των ανασκαφών αλλά ωστόσο διατυπώνει και την αγωνία της, ότι δυο χρόνια μετά την ανακάλυψη του μακεδονικού τάφου τα πάντα έχουν σταματήσει.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Χαράλαμπος Ματσουκίδης: «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από τις επισκέψεις των πολιτικών Καμία διαφορά! Απλά έχουν κάποια αυτοκίνητα και μας πρήζουν το κεφάλι. Δεν υπάρχουν δουλειές, σκέφτομαι να φύγω».

Ηλίας Μπίκος: «Όταν έρχονται εδώ, δεν πάω πουθενά . Καμιά διαφορά δεν είδαμε έως τώρα. Ούτε μια καλημέρα δεν είπαν εδώ στο καφενείο Μόνο ένας εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ήρθε και μας χαιρέτησε».

Αντώνης Παπαδόπουλος, δάσκαλος λύρας: «Οι πολιτικοί έχουν ως επάγγελμα να λένε ψέματα στον κόσμο. Πολλά «Θα» και ο ραγιαδάκος τρέχει να τον κεράσει καφέ .Ο κόσμος δεν τους θέλει πια ρε… να το καταλάβετε».

Βασίλης Γιαννούλης: «Ψάχνουν ψήφους και φεύγουν. ‘Ολοι έμαθαν στο «πάρε» και τίποτα απολύτως. Όλοι τους είναι από την Πάρο».

Γιάννη Μπιόλας : «Η εντοπιότητα είναι το θέμα που εξαργυρώνουν για να έχουν ψήφους σε ολόκληρο το νομό Σερρών. Βάζουν στην εντοπιότητα ολόκληρο το νομό Σερρών ενώ προτεραιότητα για προσλήψεις στο μουσείο πρέπει να έχει η Αμφίπολη. Κανένας έως τώρα δεν έθεσε το θέμα αυτό»

Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Γιώργος Καρκαλέτσης: «Την Περιστέρη δεν την βλέπω καθόλου. Είπαμε να δούμε το μνημείο, ούτε μας έδωσε σημασία. Είμαι 80 χρόνων. θα φυγουμε απο αυτή τη ζωή και δεν θα το δουμε. Σε Μας ξέχασε και μας θεωρεί μυρμήγκια. Τι να πω θα πέσει από την κολώνα ψηλά που βρέθηκε».

Γιώργος Κλίτσιος: «Η Περιστέρη δεν λέει τίποτα για μένα. Σήκωσε ψηλά τον αμανέ. Είμαι 82 χρόνων, πότε θα μπούμε μέσα να το δούμε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά να μην αφήνει και εσάς να μπείτε; Εσάς ξέρουμε εδώ και τόσα χρόνια που τρέχετε για τον τόπο μας».

Γιάννη Κατσιρμάς: «Αυτό το μνημείο άλλος το βρήκε, άλλοι δουλεύουν γι΄ αυτό και άλλοι το καρπώνονται. Για τους ανθρώπους που το βρήκαν δεν ακούσθηκε από την Περιστέρη ούτε ένα ευχαριστώ. Ποτέ. Ρωτείστε τους να δείτε τι θα σας πουν. Θα πέσετε από τα σύννεφα»

Γεωργία Τζελέπη : «Δύο άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους, κινδύνευαν και έκαναν τα πάντα είναι ο Λάκης Σαλτζίδης και ο Αλέκος Κοχλιαρίδης. Για τους ανθρώπους αυτούς δεν ακούσαμε κάτι που να τους δικαιώνει για τον αγώνα και την προσπάθεια τους. Κρίμα».

Θανάσης Ζουρνατζής: Πρόεδρος κοινότητας Μεσολακκιάς: «Για μας η Περσιτέρη είναι η ανασκαφέας. Τη βοηθήσαμε στο έργο της με κάθε δύναμη. Συγκεντρώναμε και 500 υπογραφές εδώ στο χωριό. Και η ίδια δεν ήρθε να μας πει ένα ευχαριστώ. Μας το είπε μέσω τρίτων. Τώρα, μετά από αυτό μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο, όπως συνηθίζει να κάνει. Σκεφτείτε όμως μια άλλη αρχαιολόγο τώρα να βρει κάτι καλύτερο, θα βάλει στο παρελθόν την Κατερίνα όπως μπήκε και ο Λαζαρίδης. Η ίδια είπε ότι στην περιοχή του Καστά δεν έχει τίποτα άλλο εκεί «Κρατείστε αυτό που είπε».

Τιμολέον Κατσιρμάς: «Ποιος τελικά είναι αυτός που δεν θέλει να συνεχιστούν οι ανασκαφές; Η Περιστέρη για να μη χάσει τη δόξα της ή η παλιά φρουρά της οικογένειας Λαζαρίδη ; Εγώ πιστεύω και οι δυο θέλουν το ίδιο. Τις επόμενες μέρες έρχεται στην περιοχή μας η Πέπη Λαζαρίδη. Θα δούμε τι συμβαίνει».

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Μάριος Γουτίδης: «Βλέπω πολύ ξένο κόσμο στο χωριό μας. Την Περιστέρη δεν την είδα ποτέ».

Μυρσίνη Αξαρλή :«Περιμένουμε κάτι άλλο ….όπως κάτι για το Μέγα Αλέξανδρο».

Γιώτα Κολομπούρδα : «Η ανασκαφή αρέσει στον κόσμο ως πολιτιστική κληρονομιά. Καμία δραστική αλλαγή δεν βλέπω».

Δημήτρης Χατζηνικολάου: «Περιμένουμε αποτελέσματα αλλά τίποτα ακόμη».

Θανάσης Μπακάλης : «Δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. Όλα έγιναν την πρώτη χρονιά των ανασκαφών. Μετά ακολούθησε το χάος».