Ακριβό – Συγκεντρωτικό – Υδροκέφαλο το κράτος που χτίζει η Νέα Δημοκρατία (Λευτέρης Αβραμάκης)

Για κάθε Υπουργείο της νέας κυβέρνησης δημιουργείται τελικά διακριτός μηχανισμός ελέγχου με δεκάδες υπαλλήλους και μετακλητούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που ορίζουν ανώτατο αριθμό υπαλλήλων για τους Υπουργούς ταυτόχρονα με την παροχή της δυνατότητας προσλήψεων προσωπικού ειδικών καθηκόντων που δεν θα προσμετρώνται στην κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων όπως δεν θα συνυπολογίζονται και οι εργαζόμενοι που θα στελεχώνουν τα γραφεία τύπου  των Υπουργείων!

Ταυτόχρονα, η ΝΔ αποδυναμώνει και προσπαθεί να χειραγωγήσει πλήρως κρίσιμες δομές ελέγχου του κράτους όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το ΣΔΟΕ , το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Στη θέση των πιο κρίσιμων μηχανισμών ελέγχου του κράτους που απέδωσαν εντυπωσιακά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δημιουργείται μια Αρχή Ελέγχου αρμόδια για τα πάντα, με μεγαλύτερο τελικά κόστος και με πιθανή μειωμένη αποτελεσματικότητα αφού ο τρόπος οργάνωσής της δεν επιτρέπει την προσήλωση σε έναν στόχο.

Στο υπό συζήτηση μάλιστα νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ίδρυση της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Στόχος της συγκεκριμένης Επιτροπής που υπάγεται επίσης στον πρωθυπουργό ο έλεγχος του συνόλου των εκδηλώσεων για τη σημαντική αυτή Εθνική Επέτειο. Χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα, ανακοινώθηκε η πλήρωση της θέσης Προέδρου μιας Επιτροπής που δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή. Η επιλογή μάλιστα ενός προσώπου που είχε την κύρια ευθύνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των οποίων το κόστος ακόμα δεν το έχουμε μάθει μόνο ως κακός οιωνός μπορεί να εκληφθεί για το κόστος, τις προτεραιότητες και την διαχείριση των κονδυλίων που θα δαπανηθούν.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρέχει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που θα διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων περιλαμβανομένων των δανείων υπερχρεωμένων κομμάτων και πολιτικών προσώπων. Την ίδια στιγμή που παρέχεται ασυλία ασυδοσίας στις τράπεζες καταργείται το άσυλο στα πανεπιστήμια προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μετάβαση σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα «ελέγχεται» από την αγορά και την οικονομική ελίτ.

Το πρώτο δείγμα της νέας κυβέρνησης συνοψίζεται στη διαμόρφωση ενός κράτους που θα κοστίζει τελικά περισσότερο, θα ελέγχει λιγότερο την τήρηση των νόμων και θα ελέγχεται περισσότερο από την προσωπική στρατιά του νέου πρωθυπουργού στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Ένα κράτος στην υπηρεσία των λίγων και των ισχυρών όπου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα αντιμετωπίζεται και πάλι με όρους στατιστικής και όχι με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πηγη Kontranews.gr  5/8/2019

Πίσω στην Κορυφή