«Ακατανόητη η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των εργασιών στον τύμβο Καστά. Μεγάλο πρόβλημα εγκατάλειψης του μνημείου»

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά στην Αμφίποληπραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου από την δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η αρχαιολόγος – ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης και Επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κα Κατερίνα Περιστέρη.

Η κα Περιστέρη παρουσίασε την ανασκαφική έρευνα και τα ευρήματα του τύμβου Καστά από το 2012 που ξεκίνησε η έρευνα ως το 2014 που σταμάτησε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Η αρχαιολόγος και υποψήφια με τον συνδυασμό του κου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια, έκανε λόγω για ακατανόητη καθυστέρηση της αναστήλωσης, της συντήρησης και της στερέωσης του μνημείου έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο από τον κόσμο.
«Λυπάμαι που το λέω αλλά τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε μεγάλο πρόβλημα εγκατάλειψης του μνημείου. Είναι ένα οικουμενικό ταφικό συγκρότημα που είναι πάνω από κόμματα και χρώματα είναι για όλους τους Έλληνες και όλη την οικούμενη. Θα έπρεπε όλες οι κυβερνήσεις να σκύψουν να το αναδείξουν έτσι ώστε να αναπτυχτεί ο τόπος. Έγινε προσπάθεια από την περιφέρεια με την  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για να γίνει επισκέψιμο αφού συντηρηθεί, στερεωθεί και αναστηλωθεί. Αυτό θα έπρεπε να είχε προχωρήσει και να είχε τελειώσει με την χρηματοδότηση που ήδη υπάρχει αλλά δυστυχώς υπάρχει κωλυσιεργία από την πλευρά του υπουργείου. Δυστυχώς και από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, είχαμε και από εκεί προβλήματα ώσπου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες αυτές. Εγώ εύχομαι την τετραετία που έρχεται να μπορέσετε όλοι να μπείτε και να το επισκεφτείτε. Κατεβαίνω υποψήφια με τον Απόστολο Τζιτζικώστα με το όραμα αυτό. Να κάνω τον Καστά ένα μνημείο  μοναδικό στην οικουμένη, που όπου και να πάω όλοι αναρωτιούνται γιατί ακόμα δεν είναι επισκέψιμο».
Σύμφωνα με την κα Περιστέρη πρόκειται για ταφικό μνημείο με  περίβολο, τον κυρίως τάφο και το λιοντάρι στην κορυφή που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Κατά την ανασκαφή στον περίβολο βρέθηκαν δυο επιγραφές που αναφέρον «Περιβολον Ηφαιστιωνος». Ο τάφος έγινε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον αγαπημένο φίλο του και μεγάλο στρατηγό, τον Ηφαιστίωνα. Όπως τονίζει η αρχαιολόγος, «όταν ο Ηφαιστίωνας σκοτώθηκε το 324, ο Αλέξανδρος τον έκαψε με τιμές και έπειτα ήθελε να τον τιμήσει σαν θεό. Δεν του το επέτρεψαν όμως και του είπαν ότι θα μπορούσε  τον τιμήσει ως ηρώα. Έτσι έκανε μεγάλο τύμβο και λαμπρό».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», τόνισε ότι η ανάδειξη του μνημείου θα αποτελέσει πόλο παγκόσμιας έλξης
«Δυστυχώς η Αμφίπολη δεν θεωρήθηκε εξ αρχής μοναδικό μνημείο του ελληνισμού από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, η ανάδειξη του οποίου προφανώς και θα αποτελέσει πόλο παγκόσμιας έλξης όχι μόνο τουριστικής αλλά και επιστημονικής αρχαιολογικής και ιστορικής για την ευρύτεροι περιοχή. Δυστυχώς όμως έμπλεξε σε αριστεροδεξιά έριδα μεταβλήθηκε σε ανάχωμα του κομματικοκρατικού πολέμου με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζει το φάσμα της εγκατάλειψης».