Αφιέρωμα: Στα χρόνια της Δορυφορικής TV (new)

Ένα νέο αφιέρωμα φέρνει στο φως το FONH.GR και έχει να κάνει με τα τέλη δεκαετίες του 80′ και αρχες 90′, τότε που η τηλεόραση μας εξέπεμπε ελεύθερα αρκετά δορυφορικά κανάλια. Ένα μπουκέτο καναλιών γέμιζαν τις οθόνες μας μαζί με την ΕΡΤ.

Δεν είναι ότι είχες βαρεθεί την ΕΡΤ που είχε ποιοτικά προγραμματα, απλά ήταν το κάτι άλλο.

-Βαλε ρε πατέρα δορυφορική να μάθουμε καμία ξένη γλώσσα? Και έτσι ηταν ξεσκονιζες τα Αγγλικά σου από τις ταινίες, μάθαινες Γερμανικά.

Και στα άλλα αφιερώματα, διαβάστε το θέμα και βοηθήστε μας με την μνήμη σας και τις πληροφορίες σας με σχόλια στο Facebook να εμπλουτίσουμε το θέμα.

Στις 24 Οκτωβρίου 1988 τα πράγματα άλλαξαν στην τηλεόραση και έκαναν την εμφάνιση τους τα δορυφορικά.

Όλα τα λεφτά εκείνη την περίοδο ήταν το RTL με έδρα το Λουξεμβούργο. Τι μπορούσες να δεις?

 Ένα εμπεριστατωμενο Δελτίο ειδήσεων στα Γερμανικά. Δύσκολη γλώσσα, όχι ότι καταλαβαίναμε και πολλά, αλλά το βλέπαμε. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι διαφημίσεις του καναλιού με τις περισσότερες φουτουριστικές. Είναι ενδεικτικό ότι Σάββατο βράδυ και αργά το κανάλι πρόβαλλε και λίγο soft porno.

Το Γαλλικό TV5 που ήταν ενημερωτικό και είχε επίσης έργα και σειρές.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το Ιταλικό RAI UNO k DUE (πρώτο και δεύτερο κρατικό κανάλι) με τα σόου που είχε κυρίως Σαββατοκύριακο. 

Aktuel (Ειδήσεις) έβγαινε μια κάρτα και Werbung (Διαφημίσεις) στο RTL.

Τι μας έμεινε?Οι ωραίες γυναίκες παρουσιάστριες, τηλεπαιχνίδια και φυσικά το Tutti Frutti. Ένα πικαντικο σόου με γυμνόστηθες κοπέλες καλλιγραμμες που σε κρατούσε.

Επίσης έβλεπες εκεί αγώνες Ιταλικού πρωταθλήματος serie A με συνδέσεις στα γήπεδα. Ο αείμνηστος Κώστας Μοτσης είδε αυτές τις εκπομπές και ίδρυσε την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Είχε και αγωνες Formula 1.

Το Αγγλικό κανάλι SUPER Channel όπου κάθε Σάββατο από τις 06.00 ειχε κινούμενα σχέδια για μισή ημέρα. Έβλεπες άνετα μια ταινία αν ήξερες Αγγλικά και είχαν την ανάλογη προφορά.

Από την Μεγάλη Βρετανία έβγαινε και το SKY (πρόγονος του SKY Digital) με έμφαση στην ενημέρωση.

Επίσης μπορούσες να δεις αγώνες από το Αγγλικό πρωταθλημα Premier League που πάντοτε είχε ενδιαφέρον και υποστηρικτές από Έλληνες φιλάθλους.

Το Γερμανικό κανάλι SAT.1 με ένα όμορφο σήμα και μια ψυχαγωγική εκπομπή που έμοιαζε με τον Τροχό της Τύχης. Δελτίο καλό, ζωντανές συνδέσεις, κάρτες στα ρεπορτάζ. Έβλεπες τα νέα της Δυτικής Γερμανίας τότε…

Είχε πολλά και καλά ξένα εργα, αλλά όλες οι ξένες σειρές ήταν μεταγλωττισμένες στα Γερμανικά με άλλες φωνές. Αυτό κάποια στιγμή έκοβε την ποιότητα. 

Το Μουσικό κανάλι MTV Europe όπου έκανε πάταγο βλέποντας τα Video clip του Μάικλ Τζάκσον, της Μαντόνα και άλλων.

Το Αμερικανικό ενημερωτικό κανάλι CNN το πιο γνωστό στον κόσμο με έδρα την Ατλάντα. Ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο ήταν στο προσκήνιο με ανταποκρίσεις του Πίτερ Αρνετ από την Βαγδάτη και συνεντεύξεις του Λάρι Κινγκ.

Το Ρωσικό Horizon που η αλήθεια ήταν πως δεν το έπιαναν όλοι και δεν θυμομασταν πολλά πράγματα παρά κάποιες σειρές.

Δυστυχώς με το που βγήκαν τα Ελληνικά ιδιωτικά κανάλια MEGA, Αντέννα, τα δορυφορικά εξαφανίστηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας το 1990.