20 χρόνια αθάνατοι-Αποψη του Κώστα Δελή

Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνα τους νεκρούς του και η σημερινή μαύρη επέτειος έπιασε τα 20 χρόνια πια, από το δυστύχημα στα Τεμπη.

Βγάλε FONH & κέρδισε 20% έκπτωση από Mammas Pizza! Αποκλειστική προσφορά

Δεν αναφέρω προσωπικές μου ιστορίες, όμως εδώ χρήζει να γίνει μια αναφορά. Ναι, θα μπορούσα να ήμουν και εγώ στο μοιραίο λεωφορείο για τον αγώνα στην Αθηνα στις 04/10/1999.

Παραλίγο και εγώ στο μοιραίο λεωφορείο

Λίγους μήνες πριν η φιλία μου με τον ΠΑΟΚτση και Σερραίο Βασίλη Γραμαλλιδη (τώρα βρίσκεται στην Αμερική) με οδήγησε σε μια ομαδική οπαδικη εκδρομή. Μάρτιος του 98′ φοιτητής δημοσιογραφίας στην Θεσσαλονίκη, αποτιναζα την ταυτότητα του μέχρι πρότινος ελεύθερου ρεπόρτερ, για την μεγάλη μου αγάπη τα αθλητικά.

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι το βράδυ Πέμπτης. Η παρέα θα πήγαινε στον αγώνα Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής στο ΟΑΚΑ.

Οι μισοί είχαν κλείσει από Θεσσαλονίκη με τον σύνδεσμο Μακεδόνες του ΠΑΟΚ. Θα πηγαιναν αεροπορικώς στην Αθήνα. Το Σαββατο το βράδυ θα πηγαιναν στα μπουζούκια στον Βασίλη Καρρά και μετά στο γήπεδο την Κυριακή.

Εμείς επιλέξαμε την δεύτερη εκδρομή, με λεωφορείο από τον Εύοσμο και τον σύνδεσμο Lemmy. Σκέφτηκα να πάω για να έχω άποψη τι γίνεται σε οπαδικες εκδρομές. Ο αδερφός μου Γιάννης αν και δεν πολυασχολειτο με αθλητικά δρώμενα, μια εκδρομή στην Αθήνα, του φάνηκε ενδιαφέρουσα και ζήτησε να έρθει και αυτός. Το βράδυ Σαββάτου ξεκινήσαμε από την Μοναστηριου στην Θεσσαλονίκη και το πρωί ήμασταν στην Αθήνα. Επικεφαλής ο αείμνηστος Ζοζέ (τον ξέρουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ).

Σταματησαμε στην Κηφισιά, μας έβαλαν στον ηλεκτρικό και πηγαίναμε στο ΟΑΚΑ. Αυτοί που ήξεραν τα στενά, οπαδοί άλλων ομάδων, πετούσαν πέτρες στα βαγόνια από κάτω. Αστυνομικοί που μας είχαν περιφρούρηση στον ποδαροδρομο για ΟΑΚΑ, τραγουδούσαν μια επιτυχία του Πασχάλη Τερζή με τίτλο «Ζητώ τα παράλογα, ζήτω η Ελλάς», προφανώς για μας πικαρουν.

Στον αγώνα τώρα, ο ΠΑΟΚ είχε να κερδίσει από το 85′ τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα.

Με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Κώστας Φραντζέσκος άνοιξε το σκορ 0-1. Τέρμα ο Αντώνης Νικοπολίδης. Όταν ήρθε ο τελευταίος στις Σέρρες του θύμισα αυτό το περιστατικό και το γκολ που δέχτηκε.

Πάνω οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, κάπου εκεί και εμείς στην θύρα 34 του ΟΑΚΑ.

Φεύγοντας από το ΟΑΚΑ με αυτό το σκορ, πάλι τα τζάμια στον Ηλεκτρικό έσπασαν από ανεγκεφαλους οπαδούς. Στα διόδια Λαμίας, πράσινοι οπαδοί που δεν χωνεψαν την ήττα της ομάδας τους, πέταξαν στο λεωφορείο μια τσιμέντογωνία. Αποτέλεσμα? Να κάνουμε τα υπόλοιπα χλμ χωρίς παράθυρα και τζαμί, μέχρι την Θεσσαλονίκη με δυνατό αέρα να μπαίνει στο λεωφορείο.

Όταν φτάσαμε το πρωί, πήρα το αστικό για την σχολή. Ακόμα νόμιζα ότι θα έσπαγαν τα τζάμια.

Τον Οκτώβριο του 1999, η ίδια παρέα ζήτησε να πάμε με τον σύνδεσμο του Κορδελιού την ίδια εκδρομή. Χμμ το σκέφτηκα και είπα όχι. Μετά άκουσα στις ειδήσεις για το φοβερό δυστύχημα στα Τέμπη. Έκτοτε δεν έκανα άλλη εκδρομή με οπαδούς, είτε με τους Che Guevara Club η με τους Red Lions για Πανσερραικο. Έχω κάνει πολλές εκδρομές στα γήπεδα.

Όταν ταξιδεύεις μπορεί να συμβούν πολλά. Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλά δυστυχήματα στα Τέμπη. Τώρα, υπάρχουν τούνελ εκεί…Δεν ξεχνάνε και τους μαθητές από το Μακροχώρι της Βέροιας που σκοτώθηκαν εκει.

Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε…