Τζιτζικώστας: To υπουργείο ολιγώρησε για την Αμφίπολη – Δεν δικαιολογούνται αυτές οι καθυστερήσεις

Για ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού έκανε λόγο μιλώντας στον Alpha 96.5 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή την απόρριψη του φακέλου που κατατέθηκε από το υπουργείο και αφορούσε την ένταξη του τύμβου Καστά της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ.

Η ΠΚΜ απέρριψε ως μη ώριμο τον φάκελο με το Τεχνικό Δελτίο του μνημείου της Αμφίπολης με τον οποίο το μνημείο θα εντασσόταν στη χρηματοδότηση της Πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», ύψους 1,5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ Κεντρική Μακεδονία 2014- 2020».

«Πράγματι το Υπουργείο Πολιτισμού μας υπέβαλλε ένα τεχνικό δελτίο με πολλές ασάφειες και πολλά κενά που δεν μπορούσε να γίνει δεκτό και να ενταχθεί το έργο της Αμφίπολης, του τύμβου Καστά , ενός έργου για το οποίο προσωπικά έχω δεσμευθεί ότι θα διαθέσουμε 2.5 εκατομμύρια ευρώ , το 1 εκατμ. από προγράμματα Intereg και 1.5 εκατμ από το νέο ΕΣΠΑ. Βέβαια την ευθύνη κατάθεσης του τεχνικού δελτίου έχει αποκλειστικά η κεντρική διοίκηση του ΥΠΠΟ, η οποία δυστυχώς μας υπέβαλε ένα ανώριμο τεχνικό δελτίο» δήλωσε στον alpha 96.5 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το αποτέλεσμα» όλων αυτών δηλώνει ο κ. Τζιτζικώστας είναι «να το επιστρέψουμε πίσω στο υπουργείο με σημειώσεις και συγκεκριμένες υποδείξεις για το πώς και τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και να προχωρήσει στην υλοποίηση το έργο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , μιλώντας για το περιεχόμενο αυτού του φακέλου τόνισε πως «οι μελέτες στο σύνολό τους ήταν ανώριμες, από τον προυπολογισμό, τα χρονοδιαγράμματα , το πώς θα γίνουν οι εργασίες . Όλα μπορώ να πω ότι ήταν σχεδιασμένα με τρόπο που δεν μας επέτρεπε να εντάξουμε το έργο σήμερα»

Όπως πάντως υποστηρίζει ο ίδιος «τα χρήματα δεν θα χαθούν αλλά έχουμε δεσμευτεί για την Αμφίπολη . Αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο» λέει ο κος Τζιτζικώστας συμπληρώνοντας πως «είναι ιδιαίτερα κακό αυτή την περίοδο γιατί χάνουμε χρόνο . Σε κάθε περίπτωση ζήτησα από το Υπουργείο , ο χρόνος που απομένει να μην ξεπεράσει το τέλος του 2017 .Τους ζήτησα δηλαδή το ταχύτερο δυνατόν και την επόμενη εβδομάδα αν είναι δυνατόν να μας επιστρέψουν το τεχνικό δελτίο με ώριμες μελέτες» χαρακτηρίζοντας παράλληλα το τεχνικό δελτίο που απερρίφθη ως «ανέτοιμο, ανώριμο και τελικά απαράδεκτο»

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να γίνει το έργο» ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ο Περιφερειάρχης καθώς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εμάς να χάσουμε και άλλο χρόνο»

Καταλήγοντας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως «δεν δικαιολογούνται αυτές οι καθυστερήσεις και είναι επιζήμιες. Το Υπουργείο ολιγώρησε , έχει την ευθύνη αλλά δεν θα επιτρέψω το έργο αυτό να μην γίνει στις Σέρρες λόγω της καθυστέρησης αυτής»

Πηγή Thestival.gr