ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Η καλύτερη δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επάνδρωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών καθώς και του τρόπου λειτουργίας της, εξέφρασε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας που ξεναγήθηκε χθες το πρωί (Παρασκευή 12/05/17 ) στους χώρους και τους καινούργιους οικίσκους της δομής.

«Έχω εικόνα από πολλά camps φιλοξενίας, δε θέλω να είμαι υπερβολικός αλλά νομίζω η δομή των Σερρών είναι η πιο καλή δομή που έχω δει ως τώρα» είπε ο κ. Μπαλάφας ο οποίος εξήρε το ρόλο και τη συνδρομή όσων συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της δομής.

«Βλέπω μια κατάσταση όχι απλά διαχειρίσιμη αλλά πολύ ικανοποιητική πρώτα- πρώτα για τους ανθρώπους που μένουν εδώ αλλά και αντίστοιχη και συμβατή με τις παραδόσεις του Έλληνα και με τις παραδόσεις ιδιαίτερα του Βορειοελλαδίτη» είπε ο κ. Υπουργός ενώ ερωτώμενος για τις προσφυγικές ροές και πόσο αυτές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα «Δεν επιβεβαιώθηκε ότι λόγω καλοκαιρίας θα είχαμε αύξηση στις προσφυγικές ροές» είπε ο κ. Υπουργός συμπληρώνοντας πως η κατάσταση είναι και θα εξακολουθήσει να είναι διαχειρίσιμη με αυτά τα δεδομένα που ισχύουν τώρα.

«Σήμερα περνάμε σε μια 3η φάση που έχουμε δομές φιλοξενίας αυτής περίπου της ποιότητας και φυσικά ένα πέρασμα σταδιακό, οργανωμένο και επιταχυνόμενο από τις δομές φιλοξενίας σε διαμερίσματα, με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ένα πρόγραμμα που επίσης προχωράει με χρηματοδότηση της Ε.Ε και οργάνωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με το Υπουργείο για όσο διάστημα οι άνθρωποι μένουν στη χώρα μας , μιλάμε για όσους έχουν εγκλωβιστεί τα τελευταία δύο χρόνια δηλ. για 55.000 με 60.000 άτομα». Κατά την περιήγησή του στη δομή είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει μαζί τους αρκετή ώρα, χωρίς να εντοπίζεται κάποιο οξυμένο πρόβλημα και να του μεταφέρθηκε.
Σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και πόσο γρήγορα αυτές γίνονται «Εμείς σαν χώρα δεν είχαμε τέτοιες εμπειρίες, θα γίνονται όλο και πιο γρήγορα οι διαδικασίες του ας, τώρα υπήρξε και η απόφαση του ΣτΕ που απελευθερώνει ακόμη περισσότερο και διευκολύνει την διαδικασία των προσφυγών όπου γίνονται σε 2ο βαθμό για τις υπηρεσίες ασύλου, όλη η διαδικασία, άσυλο, υποδοχή, ταυτοποίηση, μετεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση, επιστροφές στην Τουρκία των μη δικαιούμενων άσυλο, οργανώνονται καλύτερα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε ο κ. Μπαλάφας συμπληρώνοντας « Όλη αυτή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, γίνεται συντεταγμένα και βελτιώνεται συνεχώς η διαχείριση».

Στη δομή των Σερρών φιλοξενούνται περίπου 90 οικογένειες Γεζίντι , το σύνολο των προσφύγων δε ξεπερνά τα 420 άτομα, 130 παιδιά πηγαίνουν ήδη σχολείο και έχουν γίνει κανονικά όλοι οι εμβολιασμοί. Οι περισσότεροι εξ αυτών θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα σε περιοχές της Βορείου και Κεντρικής Ευρώπης όπου διαμένουν ήδη συγγενείς τους.

Τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής συνόδευε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και ξεναγήθηκε από τον Διοικητή-Συνταγματάρχη του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και τη συντονίστρια της δομής Χρύσα Τάπα.
O κ. Μπαλάφας στη συνέχεια είπε επαφές και συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη , τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη από τον οποίο ζήτησε να αποδεχθεί ο Δήμος το κομμάτι που του αναλογεί με τους 8μηνίτες να τους διαθέσει στη δομή φιλοξενίας, εκδοχή που όπως είπε ο Δήμαρχος δεν είναι εφικτή διότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού ( από το 2011 έως σήμερα έχουν φύγει 200 υπάλληλοι και δεν προσελήφθη κανείς) Επίσης ζητήθηκε να μπούνε περισσότεροι κάδοι και να γίνεται στάση των ΚΤΕΑΛ στη δομή φιλοξενίας.

Επίσης συνάντηση μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών και τον Διοικητή και εργαζόμενους του Νοσοκομείου Σερρών ενώ το βράδυ είναι κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση στην Μαυροθάλασσα Σερρών

πηγή: ert.gr (Δέσποινα Γιαννακίδου)