10 ταινίες που γυρίστηκαν έξω από τα παλιά studios της FINOS FILMS

Mεσω των τιτιβισματων του Θανάση αλιευσαμε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στην FINOS FILM και σας το παρουσιάζουμε. Ταινίες Ελληνικές παλιές που όλοι τις γνωρίζουμε και γυρίστηκαν στα παλιά studios του αξέχαστου Φίνου. Ήταν απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα και σίγουρα η καγκελόπορτα στην εισοδο των studio αποτέλεσε έμπνευση σκηνικού για κάποιους.

Ακολουθεί mega-thread. Το 1954 o Φιλοποίμην Φίνος μεταφέρει τα γραφεία της@FinosFilm στο κτίριο της Χίου 53 στον Άγιο Παύλο. Ακόμα η FF δεν έχει κάνει τις ταινίες που σήμερα ξέρουμε ως μεγάλες της επιτυχίες. Είμαστε ένα χρόνο πριν το «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955).

Τα γραφεία και τα εργαστήρια εξοπλίζονται με τα πιο σύγχρονα μέσα. Υπήρχε αίθουσα προβολής, στούντιο επεξεργασίας του ήχου, αίθουσα τεχνικής επεξεργασίας των ταινιών, στούντιο για το μοντάζ. Για πρακτικούς λόγους όμως συχνά έγιναν και γυρίσματα μπροστά και πέριξ του κτηρίου.

Ας δούμε λοιπόν το κτήριο της οδού Χίου (και την ιστορική καγκελόπορτα με το λογότυπο της Finos Film) σε ρόλο «πρωταγωνιστή» ή «κομπάρσου» σε κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες της Finos Films. Φώτα, κάμερα, ξεκινάμε!!!

Κλωτσοσκούφι (1960) του Ντίνου Δημόπουλου. Ακριβώς στο ξεκίνημα της ταινίας η Βουγιουκλάκη τρέχει μέσα στη νύχτα στην Οδό Χίου φτάνοντας να περάσει ακριβώς μπροστά από την θρυλική καγκελόπορτα της FF (ενώ λίγο πριν έχει πέσει πάνω σε ένα γκαρσόνι).

Ο Φίλος μου, ο Λευτεράκης (1963) του Αλέκου Σακελλάριου. Το κτήριο της FF μεταμορφώνεται στην νευρολογική κλινική «Β.Καρατζαμούλη» όπου πάνε όλοι μαζί τον Ντίνο Ηλιόπουλο για να συνέλθει.

Η Χαρτοπαίχτρα (1965) του Γιάννη Δαλιανίδη. Και πάλι το κτήριο της FF γίνεται κλινική με το όνομα «Άγιος Παντελεήμων». Εκεί καταλήγει η Χλόη Λιάσκου. Εκεί την βρίσκει ο Κώστας Βουτσάς και λίγο αργότερα «παίζει ξύλο» μπροστά στην είσοδο με τον Γιώργο Βρασιβανόπουλο.

Φωνάζει ο Κλέφτης (1965) του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος περνά μπροστά από το κτήριο της FF και την καγκελόπορτα, για να βρει λίγα βήματα πιο πέρα το χαμένο πορτοφόλι του Διονύση Παπαγιανόπουλου.

Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα (1966) του Γιώργου Κωνσταντίνου. Ίσως η πιο meta χρήση του κτηρίου καθώς εικονίζεται ακριβώς ως αυτό που είναι: Τα γραφεία της Finos Film. Και μάλιστα είναι το σημείο από όπου ξεκινάει και τελειώνει η ταινία.

Ξυπόλητος Πρίγκηψ (1966) του Γιάννη Δαλιανίδη. Το κτήριο της FF είναι το τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων που καταλήγει ο Βουτσάς με το πειρατικό ταξί του. Και μάλιστα η πινακίδα έχει μπει πάνω στην καγκελόπορτα, ακριβώς για να κρύψει το σήμα της FF.

Λεωφόρος του Μίσους (1968) του Νίκου Φώσκολου. Η καγκελόπορτα και ο περίβολος του κτηρίου της FF είναι η είσοδος του Εργαστηρίου της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας που πηγαίνει νύχτα ο Κώστας Καζάκος. Και πρώτη φορά έχουμε πλάνο από τον προαύλιο χώρο.

Ποιός Θανάσης (1969) του Θανάση Βέγγου [συμπαραγωγή της FF με την Θ.Β. Ταινίες Γέλιου]. Η Άννα Φόνσου τρέχει να προλάβει τον Θανάση Βέγγο να μην υπογράψει για τις τηλεοράσεις «Φονοφόν». Περνά μπροστά από το κτήριο της FF και κατηφορίζει την Οδό Χίου προς τον Άγιο Παύλο.

Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα (1969) του Νίκου Φώσκολου. Το κτήριο είναι το «Κεντρικό Λιμεναρχείο ΠειραιώςΛιμενική Αστυνομία» όπως γράφει η επιγραφή. Η καγκελόπορτα ανοίγει για να αφήσουν ελεύθερο τον (λαθρεπιβάτη) Νίκο Γαλανό.

Ορατότης Μηδέν (1970) του Νίκου Φώσκολου. Το κτήριο μεταμορφώνεται στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας του Ηρόδοτου Ρίχτερ. Το πλήθος (και ο Νίκος Κούρκουλος) εισβάλει στον προαύλιο του κτηρίου ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε και σκηνές από το εσωτερικό του.

20 Γυναίκες Κι Εγώ (1973) του Γιάννη Δαλιανίδη. Το κτήριο της FF είναι τα γραφεία της εταιρίας γυναικείων εσωρούχων Venus Flex που δουλεύει ο Κώστας Βουτσάς και η Μπέτυ Λιβανού.

Tο χώρο εκμεταλλεύτηκαν και άλλες εταιρίες παραγωγής, προφανώς σε συνεννόηση με τη FF. Για παράδειγμα στο Έγκλημα Στα Παρασκήνια (1960) του Ντίνου Κατσουρίδη σε παραγωγή της Δαμασκηνός-Μηχαηλίδης. Το κτήριο της FF είναι η είσοδος παρασκηνίων του «Θεάτρου Γκλόρια».

Και στα 10 παραπάνω φιλμ της FF (πλην των συμπαραγωγών) τη σκηνογραφία έκανε ο Μάρκος Ζέρβας. Λίγοι τον ξέρουν κι ας έχει credit σε 152 (!) ταινίες της FF. Αρχικά τεχνικός & ηχολήπτης, από το 1952 σκηνογράφος και από το 1958 γενικός διευθυντής της FF ως το θάνατο του Φίνου

Η @FinosFilm έφυγε το 2012 από τη Χίου 53. Λογικα τότε αποκαθηλώθηκε και το σήμα της Finos Film από την καγκελόπορτα. Σε ένα video του 2009 με αφορμή την ψηφιακή αποκατάσταση των ταινιών της FF, ο Κώστας Βουτσάς επιστρέφει στο κτήριο συγκινημένος.

Αυτή η αίθουσα προβολής φιλοξένησε αρκετές ακόμα δραστηριότητες. Κοπή πίτας το 1968 (με Dream Team Κακογιάννη, Τζαβέλλα, Σακελλάριο, Κούνδουρο). Επίσης εδώ γίνονταν συχνά και ηχογραφήσεις για ταινίες της FF (και όχι μόνο). Π.χ. εδώ ηχογραφήθηκε ο Ζορμπάς και η Οδός Ονείρων.