Αναβιώνει το έθιμο της Γερακίνας

«Κίνησε η Γερακίνα για νερό….» θα τραγουδήσουν όσοι παραβρεθούν στη Νιγρίτα Σερρών στις 29 Αυγούστου όπου αναβιώνει για ακόμη μια χρονιά το έθιμο της Γερακίνας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Γερακίνεια 2016”!

Το γνωστό αυτό τραγούδι που αποτελεί ύμνο της λαϊκής,μούσας,περιγράφει σύμφωνα με την παράδοση τον άδικο χαμό μίας 16χρονης πανέμορφης κοπέλας που θέλησε να βγάλει νερό από το πηγάδι αλλά η κακιά μοίρα της φύλαγε,ένα άδικο τέλος.!.

Η ιστορία της Γερακίνας διαδραματίζεται γύρω στο 1870, όταν η Νιγρίτα βρισκόταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Σε μία φτωχική περιοχή γνωστή ως «Τσακαλάδες» μεγάλωνε ένα όμορφο κορίτσι ιδιαίτερα αγαπητό στους συμπολίτες του.

Η Γερακίνα μεγάλωνε και σε ηλικία 16 χρόνων ένιωσε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα στο πρόσωπο του νεαρού Νιγριτινού,Τριαντάφυλλου Γκοστίνου. Ο πλατωνικός τους  έρωτας αναπτύσσονταν όταν συναντιόνταν οι δύο νέοι στο πηγάδι και αντάλλασσαν κλεφτές ματιές και χαμόγελα.’Ενα μεσημέρι η Γερακίνα,όπως λέει και το λαϊκό άσμα,κίνησε να φέρει νερό από το πηγάδι,ο χάρος όμως ζήλεψε την ομορφιά της. Η Γερακίνα γλίστρησε,η στάμνα της έγινε χίλια κομμάτια και η Γερακίνα,χάθηκε….

Η απελπισμένη της κραυγή ήχησε στην καρδιά του νεαρού Τριαντάφυλλου. Ο νέος βούτηξε στο πηγάδι τράβηξε την Γερακίνα έξω μάταια όμως. Ήταν ήδη νεκρή! Οι Νιγριτινοί θρήνησαν των άδικο χαμό της Γερακίνας και την συνόδεψαν με πόνο στην τελευταία της κατοικία,αφού πρώτα την στόλισαν  με φλουριά  και με βραχιόλια. Ο Τριαντάφυλλος συγκλονίστηκε και πέθανε από τη θλίψη, τρεις μήνες μετά τον θάνατο της αγαπημένης του.!.

Το πηγάδι που έπεσε η Γερακίνα σώζεται ακόμη και σήμερα στη Νιγρίτα και φέρει το όνομά της,ενώ από τη συνοικία “Τσακαλάδες” ένας λαϊκός ποιητής, έκανε την ιστορία της Γερακίνας Τραγούδι… Ο όμορφος αυτός γιορτασμός,που έχει γίνει θεσμός για την Νιγρίτα, έχει δώσει ένα έντονο πολιτιστικό χρώμα στην πόλη,προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ με το συγκεκριμένο έθιμο ανοίγει και η φετινή αυλαία των 35ων Γερακινείων!

’Οσοι πιστοί λοιπόν, προσέλθετε…