Χριστούγεννα στις Σέρρες – 1988

Αλλά χρόνια, άλλοι άνθρωποι, αλλά καταστήματα

Σε μια διαφορετική πόλη των Σερρών από ότι είναι σήμερα και σε μια εποχή αθωότητας θα μεταφερθούμε για να δούμε πως ήταν τα Χριστούγεννα.

1988 και η πόλη φοράει τα γιορτινά της.

Τα φώτα ανάβουν στους δρόμους και οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι στολισμένες.

Χωρίς οικονομική κρίση, αλλά και με μια αγορά που προσπαθεί να σταθεί στα «πόδια» της με μεγάλη δυναμική την ημέρα Τρίτη στο καθιερωμένο και μεγάλο παζάρι. Κοσμος και κοσμακης έρχεται  από τα χωριά  και οι περισσότεροι κουβαλάνε  περισσότερες  από τρεις τσάντες. Ολοι στηρίζουν την τοπική αγορά και ειδικότερα τα super market.

Δεν έχουν έρθει ακόμα τα μεγάλα καταστήματα, ο Μαρινοπουλος που αργοτερα θα αγοράσει τον Πασχαλιά και γενικά λίγα είναι τα δυνατά brand name κυρίως από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Mια βόλτα στην αγορά και συναντάς λιγότερα αυτοκίνητα, άλλους ανθρώπους πολύ διαφορετικά ντυμένους, σίγουρα πιο χαλαρούς χωρίς τεράστια οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις. Ηλεκτρονικές καρτες δεν υπήρχαν και οι περισσότεροι είχαν τα χρήματα στα πορτοφόλια. Το νόμισμα δραχμές! Ένας καφές κι ένα κουλούρι ή ένα μπουρεκι αγόραζε ο καθένας. Η πρωινή μπουγάτσα απαραίτητη συνήθεια στην πλατεία Ελευθερίας ή στο Χρυσό στην πλατεία Εμπορίου. Καταστήματα με υφάσματα και μέσα γυναίκες να διαλέγουν τοπια.

Χριστούγεννα και τα ζαχαροπλαστεία δούλευαν στο φουλ τετοιες ημέρες. Κουραμπιεδες, μελομακάρονα και οτιδήποτε άλλο τραβά η όρεξη σου.

Το ζαχαροπλαστείο «Ελληνικόν» κορυφαία επιλογή για τα γλυκά των γιορτων. Σπεσιαλιτέ η περίφημη τρουφα. Μπακλαβας, κανταιφι, σιριοπαστα και πολλές σοκολάτες στον πάγκο.

Αν ερχόταν και συγγενείς από άλλα μέρη στις γιορτές δεν μπορούσες να μην πάρεις παραδοσιακό ακανε Ρούμπου!

Κανείς επισκέπτης δεν έφευγε από τις Σέρρες εάν δεν έπαιρνε ούζο «Μαγεία»

Αυτή είναι μια μικρή εικόνα από πολλές εικόνες που μπορεί να θυμηθεί κανεις…

Άλλες γεύσεις, συνήθειες, εικόνες…

 

 

 

Πηγή εικόνων

Sertharros.gr

Ακανες Ρουμπου