Φ.Αραμπατζη: Ερώτηση για την Αμφιπολη

Για τρίτη φορά επανακαταθέτει την Επίκαιρη Ερώτησή της αναφορικά με τον κίνδυνο απένταξης των έργων της Αμφίπολης από το ΕΣΠΑ/ΣΕΣ 2014-2020 η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Έπειτα από 2 αναβολές της σχετικής συζήτησης λόγω κωλύματος, που επικαλέστηκε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και με νωπή την υπογραφή της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της πρωτοφανούς, ανιστόρητης αναγνώρισης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια, η Βουλευτής Σερρών επισημαίνει ότι η απογοήτευση και η αγωνία των κατοίκων της Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Ν. Σερρών για την εγκατάλειψη του εμβληματικού μνημείου της Αμφίπολης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει κυριαρχήσει.

 

Όπως σημειώνει η κ. Αραμπατζή, ακόμη και σήμερα, 7 μήνες έπειτα από τις δεσμεύσεις της κ. Κονιόρδου για γρήγορη έναρξη των έργων στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, που προβλέπονται στο σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΣΕΣ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία στον λόφο Καστά.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση δε, εγκυμονεί πλέον τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεχόμενο, που θ’ αποτελέσει την “χαριστική βολή” για την στοιχειώδη προστασία του οικουμενικού αυτού μνημείου, από έναν ούτως ή άλλως ελλειμματικό διατεθέντα προϋπολογισμό.

Κατόπιν τούτων, η κ. Αραμπατζή καλεί την αρμόδια Υπουργό να δώσει επιτέλους από το βήμα της Βουλής, συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για το πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες εργασίες στην Αμφίπολη, με δεδομένο ότι το ακτονοβόλο μνημείο, υφίσταται τη συστηματική εγκατάλειψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και 3,5 χρόνια.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Επίκαιρη Ερώτηση είναι η εξής:

Προς
Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κα. Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: “Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ/ΣΕΣ 2014-2020 των έργων της Αμφίπολης, λόγω κωλυσιεργίας του Υπουργείου Πολιτισμού”

Κυρία Υπουργέ,

Μετά και την υπογραφή της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, η απογοήτευση και η αγωνία των κατοίκων της Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Ν. Σερρών για την εγκατάλειψη του εμβληματικού μνημείου της Αμφίπολης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει κυριαρχήσει.

Έχουν περάσει 7 μήνες από τότε, που με δηλώσεις σας, δεσμευόσασταν ότι τα έργα στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, που προβλέπονται στο σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΣΕΣ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ξεκινήσουν ταχύτατα. Είχε βεβαίως προηγηθεί το “φιάσκο” της αρχικής απόρριψης του φακέλου ένταξης στο Πρόγραμμα, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων από πλευράς του Υπουργείου σας.

Έχουν περάσει 4 μήνες από τότε, που το Υπουργείο σας ενέκρινε με σχετική Απόφαση την εκτέλεση των πρώτων εργασιών.

Και έχουν περάσει 3,5 μήνες από τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για την «Κυβερνητική ανικανότητα στον Τομέα του Πολιτισμού», όπου δηλώνατε ότι «το μνημείο έχει μπει στη διαδικασία να μπορέσει να προχωρήσει η αναστήλωση, έτσι ώστε να παραδοθεί στους κατοίκους».

Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία στον λόφο Καστά, λόγω της προκλητικής καθυστέρησης, που συνεχίζει να επιδεικνύει το Υπουργείο σας. Καθυστέρηση, που εγκυμονεί πλέον τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!

Αυτά άλλωστε καταγγέλλει με επιστολή του προς εσάς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως υπογραμμίζει, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το ενδεχόμενο στέρησης της κοινοτικής χρηματοδότησης, καθώς «έχουν υπερβεί όλα τα χρονικά περιθώρια στην εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών» με αποτέλεσμα «οι προθεσμίες να χάνονται η μία μετά την άλλη».

Κατόπιν τούτων και επειδή:

  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στις 27 Απριλίου 2018 προς τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ενημερώνοντας ότι θα υποχρεωθεί από την ΕΕ να απεντάξει το έργο μετά την παρέλευση τριών μηνών από αυτή, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου 2018
  • Η ενδεχόμενη απένταξη του έργου θα αποτελέσει την “χαριστική βολή” για την στοιχειώδη προστασία του οικουμενικού αυτού μνημείου, από έναν ούτως ή άλλως ελλειμματικό διατεθέντα προϋπολογισμό
  • Το ακτινοβόλο μνημείο της Αμφίπολης υφίσταται τη συστηματική εγκατάλειψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και 3,5 χρόνια
  • Η συζήτηση της συγκεκριμένης Επίκαιρης Ερώτησής μου έχει αναβληθεί 2 (δύο) φορές από εσάς

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

  1. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της ανεκδιήγητης νέας καθυστέρησης;
  2. Πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες εργασίες; Θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη σε περίπτωση νέου, οριστικού αυτή τη φορά, φιάσκου απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ;