Φ. Αραμπατζή «Η κυβέρνηση παραπλάνησε κι εξαπάτησε τον αγροτικό κόσμο για την CETA»

Για παραπλάνηση κι εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση, για την Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA), έκανε λόγο η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την επίσκεψή της σήμερα στο Βόλο, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη, βουλευτή Άρτας, Γ. Στύλιο, και του αναπληρωτή Τομεάρχη Βουλευτή Φλώρινας, Ιωαν. Αντωνιάδη.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνέντευξη δόθηκε από κοινού με τις τέσσερις ΝΟΔΕ της Θεσσαλίας, ωστόσο από τη συνέντευξη απουσίαζαν οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Δ. Νταόπουλος, τόνισε ότι γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από στελέχη της ΝΔ για την παραπάνω συμφωνία, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρ. Καπετάνος, διευκρίνισε ότι η τιμή του γάλακτος που φοβούνται οι κτηνοτρόφοι, δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την συμφωνία CETA για τη φέτα. Όπως είπε «Αν κάποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν αυτό, είναι άλλο πράγμα.
Η συμφωνία ήλθε στο ευρωκοινοβούλιο γιατί την στήριξε και την υπέγραψε ο κ. Σταθάκης τον Οκτώβριο του 2016 και ο κ. Αποστόλου στη συνέχεια. Ο κ. Κοτζιάς έστειλε non paper στους ευρωβουλευτές να το ψηφίσουν. Μην εμπαίζουν τον κόσμο. Η συμφωνία έχει και θετικά στοιχεία που τα αναδεικνύουμε. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έγινε. Από κει και πέρα ο λαϊκισμός πρέπει να σταματήσει».

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, εξήγησε ότι επιλέχθηκε η Μαγνησία γιατί είναι κέντρο παραγωγής φέτας, με πολύ αξιόλογες εξαγωγικές μονάδες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για ανευθυνότητα της κυβέρνησης σε μέγιστο βαθμό. Όπως είπε «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει πολιτική σπέκουλα και να ρίξει τα βάρη στην αντιπολίτευση. Η συμφωνία ψηφίζεται συνολικά και όχι κατ’ άρθρον. Η νέα πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση σπεκουλάρει συνηθισμένη στις κωλοτούμπες.
Στον Καναδά η φέτα προστατεύεται περισσότερο με τη συμφωνία. Πρέπει οι παραγωγοί να ενημερωθούν πλήρως, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν για εργασιακά ζητήματα που περιλαμβάνει και κάνουν σπέκουλα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».
Σε ερώτηση γιατί η ΝΔ δεν έκανε πριν την συμφωνία της συναντήσεις με τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Μπουκώρος, απάντησε ότι υπήρχε δεδομένη συμφωνία που είχε περάσει από πολλά επίπεδα και δεν υπήρξε ούτε μία υποσημείωση από την κυβέρνηση. Όπως είπε «Το θέμα προέκυψε από τη στιγμή που άλλα ψήφισε η κυβέρνηση κι άλλα οι ευρωβουλευτές. Τότε αντέδρασε η Ν.Δ. με συσκέψεις κεντρικά και περιοδείες».

Παραπλάνηση και εξαπάτηση αγροτικού κόσμου
Λαμβάνοντας το λόγο η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την υποκρισία και το λαϊκισμό σε όλο του το μεγαλείο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Αραμπατζή έκανε λόγο για παραπλάνηση κι εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου. Όπως είπε «Βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν ότι την πλήρη ευθύνη είχε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια. Η διαπραγματευτική τους ανυπαρξία, μετά την υπογραφή πολιτική της Ν.Δ., κατέληξε ότι η φέτα είναι σχετικώς προστατευμένη κι όχι απολύτως. Αποκρύπτουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν την υπογραφή τους. Δεν έκαναν καμία υπόμνηση για ΠΟΠ και φέτα, γιατί η παράταξή τους δεν έκανε κιχ για ΠΟΠ προϊόντα σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου. Ήλθαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, να καταρρίψουμε μύθους και δράκους».

Η Βουλευτής, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε αυτή τη συμφωνία για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και την φέτα κι όπως είπε «Όταν ξεκίνησε η εμπορική συμφωνία το 2009 και όταν ανέλαβε διακυβέρνηση Σαμαρά τα προϊόντα ΠΟΠ που περιέχονταν ήταν μόνο τρία. Με δική μας διαπραγμάτευση έγιναν 16, 15 πλήρους και η φέτα σχετικής. Στη συμφωνία CETA περιλαμβάνονται 126 προϊόντα. Υπήρχε δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ. Πηγαινοέρχονταν στα συμβούλια και ενώ είχαν δυνατότητα επιβολής βέτο δεν έκαναν τίποτα. Η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, αφού το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας ενώ η εσωτερική ζήτηση φθάνει τις 80.000 τόνους και η ευρωπαϊκή ζήτηση εκτιμάται στους 500.000τόνους. Συνεπώς η ελληνική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί και να πωληθεί με ευκολία γιατί μόνο η ευρωπαϊκή ζήτηση είναι πενταπλάσια της σημερινής εγχώριας παραγωγής. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8-12% για μια σειρά ελληνικών προϊόντων και τα ελληνικά προϊόντα γίνονται ανταγωνιστικότερα στην αγορά του Καναδά».

Η κ. Αραμπατζή, έκανε λόγο για παγκόσμιο πρωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑ. «Να είναι επικεφαλής στο τιμόνι, αλλά η αντιπολίτευση να προτείνει πολιτικές. Αν κάποιος έπρεπε να επικοινωνήσει τη συμφωνία είναι η κυβέρνηση. Σκοπίμως με τη στάση τους βουτηγμένοι στον λαϊκισμό προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα και να ρίξουν τα πυρά στους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν τη συμφωνία όπως ήταν αναμενόμενο να ψηφίσουν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά δεν έκαναν.
Προφανώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Φλώρινας, Ιωαν. Αντωνιάδης, τόνισε ότι τα στοιχεία είναι αμείλικτα, επανέλαβε ότι δεν επηρεάζεται η τιμή του γάλακτος ή της φέτας, ενώ έκανε λόγο για μείζον πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δούνε ποιος ψηφίζει λάθος και να παραιτηθούνε». Ο κ. Αντωνιάδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς της ΝΔ για την ενημέρωση, ωστόσο όπως είπε «Δεν περιμέναμε να έχει τέτοια εξέλιξη το θέμα».
Τέλος ο Βουλευτής Άρτας, Γ. Στύλιος, τόνισε ότι η ΝΔ είναι δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο κι όπως είπε «Θέλουμε αυτή τη σχέση να τη συντηρήσουμε και να τη δυναμώσουμε. Η συμφωνία δίνει δοκιμαστική περίοδο πέντε ετών για να εξεταστεί πως θα «τρέξει» και σε ποια σημεία χρειάζεται βελτίωση. Χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή, την διπλωματία, το marketing, χρειάζονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί».