Φωτεινή Αραμπατζή: «Μετέωρη η συνταξιοδότηση των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950»

Την ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950, στηλιτεύει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δικαιούχοι όχι μόνο αδυνατούν να αιτηθούν τη σύνταξή τους λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας με τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ αλλά επιπροσθέτως υποχρεώνονται κιόλας να συνεχίζουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σύμφωνα με τα σχετικά ειδοποιητήρια, που παραλαμβάνουν.

Με σχετική επιστολή της, που απέστειλε σήμερα (06-03-2017) προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο και τον νέο Διοικητή του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξη, η κ. Αραμπατζή ζητάει όπως προβούν τάχιστα στην έκδοση της απαραίτητης διευκρινιστικής εγκυκλίου, που θα επιλύει το ζήτημα.

Όπως σημειώνει η Σερραία βουλευτής, η μεταφορά των συνταξιοδοτικών παροχών από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ και η μη υποχρέωση πια των ανταποκριτών του ΟΓΑ να παραλάβουν και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, μιας και αυτή υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μέσα από το TAXISNET, αναγκάζει όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να απευθύνονται σε ιδιώτες λογιστές για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης τους.

Ακόμη όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση, η αιτήσή τους «κολλάει» και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί παραμένει εκκρεμής η συμπλήρωση του σχετικού ερωτήματος, αν είναι ακόμη «ενεργοί αγρότες» ή όχι.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή, πολλοί εξ αυτών είναι «ενεργοί αγρότες» καθώς είναι κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Και εκεί βρίσκεται η «παγίδα». Αν δηλώσουν «ενεργοί αγρότες», θα τους περικοπεί το 60% της σύνταξής τους. Αν πάλι θέλουν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην τους περικοπεί η σύνταξη, αδυνατούν, γιατί η σχετική διαδικασία ξεκινάει στις 15-3-2017. Επομένως, χωρίς υπαιτιότητά τους, αν και δικαιούχοι σύνταξης, όχι μόνο τη στερούνται αλλά υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αραμπατζή ήδη από τις 8 Ιουνίου 2016 είχε με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή της ζητήσει την εξαίρεση των αγροτών από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ασφαλιστικού Νόμου «Κατρούγκαλου», που περικόπτει κατά 60% τις συντάξεις όσων συνταξιούχων αγροτών συνεχίζουν να εργάζονται. Τόνιζε τότε ότι η διάταξη αυτή «καταστρατηγεί τόσο τον συμβολικό και προνοιακό χαρακτήρα της αγροτικής σύνταξης, όσο και την ίδια την πραγματικότητα, που επιβάλλει την παράλληλη δραστηριοποίηση του συνταξιούχου αγρότη για την επιβίωσή του, αφού στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι αγρότες παίρνουν σύνταξη της τάξης των 340 Ευρώ μηνιαίως!»

Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
06-03-2017
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς
Τον Υφυπουργό Αρμόδιο για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο

Τον Διοικητή του ΕΦΚΑ
Κύριο Αθανάσιο Μπακαλέξη

Κοιν.
Διοικητή του ΟΓΑ
Κ. Στυλιανό Πλιάκη

Θέμα: «Μετέωρη η συνταξιοδότηση των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950»

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Διοικητά,

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διαδικασία της κατάθεσης των δικαιολογητικών συνταξιοδότησής τους, μετά την ένταξή τους στο νέο καθεστώς (από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ).

Ειδικότερα, «στον αέρα» βρίσκεται η διαδικασία συνταξιοδότησης των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950, οι οποίοι από τις 1/1/2017, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έπρεπε να καταθέσουν το σχετικό αίτημα για τη συνταξιοδότησή τους.
Η μεταφορά όμως των συνταξιοδοτικών παροχών από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, δημιούργησε σημαντικά εμπόδια, αφού οι ανταποκριτές του ΟΓΑ δεν υποχρεούνται πλέον να παραλάβουν και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, μιας και αυτή υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μέσα από το TAXISNET.

Έτσι, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες λογιστές για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης τους, καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα για μία διαδικασία, που μέχρι πρότινος τους παρεχόταν ατελώς. Σημειώνω ότι για να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα, στα τέλη Ιανουαρίου 2017 ο ΟΓΑ «παρότρυνε» τους ανταποκριτές να βοηθούν εθελοντικά τους ενδιαφερόμενους.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση, που απευθύνονται σε ιδιώτες λογιστές για τη διεκπεραίωση της αιτήσεώς τους, αυτή «κολλάει» και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί παραμένει εκκρεμής η συμπλήρωση του σχετικού ερωτήματος, αν είναι ακόμη «ενεργοί αγρότες» ή όχι.

Υπογραμμίζω ότι πολλοί εξ αυτών είναι «ενεργοί αγρότες» καθώς είναι κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Και εκεί βρίσκεται η «παγίδα». Αν δηλώσουν «ενεργοί αγρότες», θα τους περικοπεί σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 ως νέοι συνταξιούχοι, το 60% της σύνταξής τους.

Αν πάλι θέλουν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην τους περικοπεί η σύνταξη, αδυνατούν γιατί η σχετική διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καθώς η έναρξή της τοποθετείται στις 15-3-2017.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αφού χωρίς υπαιτιότητά τους βρίσκονται σε καθεστώς αίρεσης, αδυνατώντας να αιτηθούν τη σύνταξή τους, υποχρεώνονται κιόλας να καταβάλουν εισφορές για τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2017 αφού λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Οι προαναφερόμενοι δικαιούχοι δεν μπορούν να επιβαρύνονται οικονομικά τη διαχειριστική ανεπάρκεια της έλλειψης συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας με τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ, σας ζητώ όπως προβείτε τάχιστα στην έκδοση της απαραίτητης διευκρινιστικής εγκυκλίου.

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ