Υπόμνημα από τη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λ. Κονιόρδου

Υπόμνημα με τις ανάγκες που υπάρχουν για τις υποδομές στον πολιτισμό στη συντήρηση των μνημείων καθώς και στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πρέπει να γίνουν για την περιοχή των Σερρών, επέδωσε η Θεματική Επιτροπή Πολιτισμού της Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ στη Λυδία Κονιόρδου, κατά την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού στον νομό Σερρών.

Το κείμενο του υπομνήματος αναφέρει:

Κυρία Υπουργέ, καταγράφουμε συνοπτικά τις ανάγκες που υπάρχουν για τις υποδομές στον πολιτισμό ,στη συντήρηση των μνημείων καθώς και στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πρέπει να γίνουν για την περιοχή των Σερρών.

Α. Υποδομές για τον Πολιτισμό και την Παιδεία

Πολιτιστικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά με αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων (χαρακτηρισμένα ήδη ως διατηρητέα νεότερα μνημεία )για την εγκατάσταση διάσπαρτων ή αναγκαίων δομών.
Μεταφορά των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Διάθεση κτηρίου ως αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Δημοτική πινακοθήκη συλλογής Ιωάννη Ξενάκη
Δημοτική Πινακοθήκη για άλλες συλλογές και για την ανάδειξη των Σερραίων δημιουργών.
Κέντρο Ιστορίας της Πόλης των Σερρών Δομή στα πλαίσια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατά τα πρότυπα της Θεσσαλονίκης. Έργο του Κέντρου η ανακάλυψη πηγών ,η μελέτη ,τεκμηρίωση ,συντήρηση ,συλλογή φωτογραφικού υλικού ,ιδιωτικών αρχείων, εκθέσεις ,συνέδρια.
Κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου για τις ανάγκες του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής των Σερρών ,από όλες τις ιστορικές περιόδους.Το μόνο κτήριο που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τη χωροθέτηση στο στρατόπεδο Παπαλουκά.
Β. Συντήρηση Μνημείων Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου.

Συνέχιση των εργασιών επισκευής αναστήλωσης κτισμάτων της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών .
Να γίνουν τα απαραίτητα και επείγοντα έργα (σωστικά και συντήρησης )στο μεγάλο τέμενος Αχμέτ Πασά (Αγια-Σοφιά), λόγω της κατάστασης του μνημείου. Να γίνει ολική εκσκαφή χωμάτων (5 μέτρα βάθος ) για να επανέλθει το παλιό επίπεδο του εδάφους από τις προσχώσεις και να αποκαλυφτούν κτίσματα του περιβάλλοντος χώρου (μεντρεσές, ιμαρέτ, κρήνες, τάφοι των Οθωμανών Γαζήδων).
Συνέχιση και περάτωση των ολίγων εργασιών που απομένουν για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τεμένους Τζιντζιρλί Τζαμί (συντήρηση οροφής του προστώου) και έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου .
Έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Λουτρού περιοχής Αγίου Δημητρίου -Άνω Καμινικίων .Να αποκτήσει το κράτος την ιδιοκτησία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου με τα βοηθητικά κτίσματα, με την ανταλλαγή οικοπέδου του δημοσίου (υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ιδιώτη).
Γ. Ανασκαφή και συντήρηση μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Συνέχιση των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά ,των απαλλοτριώσεων , των έργων πρόσβασης και των απαραίτητων υποδομών .
Ολοκλήρωση και των υπολοίπων ελάχιστων εργασιών στο αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης.
Να γίνει η ανασκαφή στο αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης (δίπλα στο Γυμνάσιο) .Έχει γίνει η απαλλοτρίωση του οικοπέδου (ελαιώνας) με έξοδα του Διαζώματος.