«Τρέχει κάτι» με το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και δεν το γνωρίζουμε;

Είναι τυχαίες οι δηλώσεις Μπουτάρη με κάποια δημοσιεύματα και πληροφορίες από Σκόπια; 

Του Γιάννη Δελή

Δύο βδομάδες πέρασαν από τότε που βρισκόμουν στα Σκόπια για μια δημοσιογραφική έρευνα. Από υποχρέωση ή από επαγγελματική διαστροφή διαβάζω κάθε πληροφορία που έρχεται στο φως ακόμα και αυτές που ίσως είναι άχρηστες…

Όταν διάβασα τις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιαννη Μπουτάρη στο μυαλό μου ήρθε μια ιστοσελίδα που μετέφραζε ρεπορτάζ από ΜΜΕ των Σκοπίων.

Δείτε τα δύο ρεπορτάζ διαφορετικών ΜΜΕ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: O Μπουτάρης πρότεινε να αλλάξουμε εμείς το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία»

Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ – Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια (!) είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως εκτός των άλλων είναι σημαντικό να βρεθεί και το πως θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

“Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

ΠΗΓΗ: ΤV100 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Σκόπια: Θα ακολουθήσει η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη…

 

Ιανουάριος 26, 2018. 19:18

Με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αναθέρμανσης των δύο πλευρών, η κυβέρνηση της (ψευδο)’Μακεδονίας’  ξεκίνησε  με παραχωρήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, γράφει η σλαβική Άλφα ΤΒ’ στην ιστοσελίδα της και συνεχίζει:

Ο Ζάεφ υπαναχώρησε, αλλά όχι, ο συνάδελφός του, Τσίπρας.

Για την κυβέρνησή μας φως στο τούνελ αποτελεί  η καλή θέληση  που εκφράζεται με την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της εθνικής οδού από Μέγας Αλέξανδρος σε Φιλίας.

Είναι ακριβώς αυτή η καλή θέληση από το Νταβός που θα απεγκλωβίσει τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της (ψευδο)’Μακεδονίας’, αλλά πρώτα να αλλάξει το συνταγματικό όνομα,  ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ως ένδειξη φιλίας, η οποία τονίσθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς, θα ακολουθήσει  η αλλαγή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ονομάζεται «Μακεδονία»*.

Η  προσφορά του Τσίπρα προς τον Ζαέφ ήταν να αποδεχθεί ως αντάλλαγμα για την αλλαγή των ονομάτων, η δυνατότητα ένταξης της χώρας μας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής –Ιονίου για τη συνεργασία και το άνοιγμα της διέλευσης των συνόρων στην Πρέσπα.

Η (ψευδο)μακεδονία άρχισε να υποχωρεί, αλλά παρέμεινε να κρέμεται από την καλή θέληση του Τσίπρα, αφού όλα αυτά τα πράγματα που αναφέρονται δεν είναι παραχωρήσεις αλλά υποχρεώσεις της Ελλάδας, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτήν την περίπτωση  τίθεται το ερώτημα, ποιες είναι οι παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη χθεσινή συνάντηση.

Το ισχυρότερο ατού που η (ψευδο)Μακεδονία δεν αναφέρει στην επιβληθείσα διαφωνία του ονόματος είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η ετυμηγορία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα και τώρα το ΝΑΤΟ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, εμποδίζοντας την ένταξή μας.

Η καθηγήτρια Σιλιανόφσκα για τον Άλφα λέει  ότι η ετυμηγορία της Χάγης με σαφήνεια καθορίζει ότι τα ανεγερθέντα αγάλματα  στα Σκόπια αποκαλούνται μνημεία και δεν δηλώνουν αλυτρωτισμό, που είναι η ουσία της ερμηνείας του άρθρου 6 του Badinter.

Η αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος ή της εθνικής ταυτότητας μας δεν είναι απαραίτητα για την ευρωπαϊκή πορεία ένταξής μας.

Η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 ορίζει ότι η (ψευδο)μακεδονία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ υπό την προσωρινή αναφορά ως FYROM.

Αυτό είναι το σημείο της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης το 2011, το οποίο αποφάσισε υπέρ μας, και ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με βέτο  στην ένταξη της (Ψευδο)μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή αναφορά της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

 

Η «Μακεδονία» παραχωρεί, η Ελλάδα αντί να υποχωρήσει προσφέρει κάτι που ήδη αποτελεί υποχρέωση

Ιβάνα Σοκόλοβιτς Ναΐντοβα – Ивана Соколовиќ Најдова

(Στοιχεία από alfa.mk)

–πηγη echedoros-a.gr