«Το μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας των Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, παρουσίασε στο ζιντζιρλι τζαμί στις Σέρρες το βιβλίο του OSCAR BRONEER «ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ».

Το βιβλίο παρουσιάσαν στο Σερραικο κοινό που γέμισε το τζαμί η κ. Πηνελόπη Μάλαμα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών η οποία ανέπτυξε και τις προτάσεις της για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφιπολης και η κ. Σύλια Ζέττα, Φιλόλογος Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών.

Ο Oscar Broneer γεννήθηκε στη Σουηδία και πέθανε στην αρχαία Κόρινθο. Οι ετήσιες ανασκαφές στην αρχαία Κόρινθο του χάρισαν την διεύθυνση των ανασκαφών, ενώ γρήγορα απέκτησε και τον τίτλο του Καθηγητή της Αρχαιολογίας της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Στην δεκαετία του 1930 επεξέτεινε τα αρχαιολογικά του ενδιαφέροντα στις ανασκαφές και στην αποκατάσταση του Μνημείου του Λέοντα στην Αμφίπολη, σε συνεργασία με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Τα αποτελέσματα αυτών των ανασκαφών οδήγησαν στην έκδοση το 1941 του βιβλίου του The Lion Monument at Amphipolis από το Harvard University Press.