Τους λόγους για τους οποίους η Συγκυβέρνηση έχει παγώσει τις ανασκαφικές εργασίες στο τύμβο «Καστά» ζητά να μάθει ο Μ. Τζελέπης

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 4971/459/11.4.2017 Ερώτηση-Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, ζητάει να μάθει τους λόγους για τους οποίους η «Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει παγώσει τις ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης».

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθεί το πάγωμα κάθε σοβαρής σωστικής, κυρίως ανασκαφικής ή οποιασδήποτε άλλης εργασίας προστασίας και συντήρησης στο τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης. Η μοναδική εργασία που έχει πραγματοποιηθεί, κατά την θητεία της, είναι το χωματουργικό έργο προστασίας του περίβολου, ενώ παράλληλα οι επισκέψεις εργασίας των συντηρητών και άλλων επιστημόνων του Υπουργείου σταμάτησαν εδώ και καιρό. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα και ολοφάνερα τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το πάγωμα των έργων στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η παραμέληση του μνημείου αναμφίβολα έχει προκαλέσει φθορά στο εύρημα, το οποίο αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, όταν απεκαλύφθη από την αρχαιολογική σκαπάνη το καλοκαίρι του 2014, γνώρισε τεράστια απήχηση στην παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, ενώ παράλληλα δημιούργησε πολλαπλά οφέλη για την χώρα και για την περιοχή. Η αξία αυτή όχι μόνο δεν κεφαλαιοποιήθηκε από την Κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως απομειώθηκε στο όνομα των ιδεολογικών και δήθεν επιστημονικών εμμονών».

Ακόμα, στην Ερώτηση-ΑΚΕ ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «η αποχώρηση δυνάμεων της ΕΛΑΣ από τον τύμβο «Καστά» ανησυχεί εδώ και αρκετούς μήνες τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους της περιοχής για ενδεχόμενη δράση αρχαιοκαπήλων. Ακόμα, η μη τοποθέτηση Προϊσταμένου στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών εδώ και 1,5 περίπου χρόνο αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθεί με οποιαδήποτε τρόπο να φρενάρει τις ανασκαφές. Τέλος, τα επιχειρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περί οικονομικών δυσκολιών αποτελούν απλά και μόνο «φθηνές δικαιολογίες», καθώς μέχρι και το 2015 η συμμετοχή του Υπουργείου στο έργο ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, τα απολογιστικά στοιχεία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και το 2015 (στην πραγματικότητα το 2015 δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες) δείχνουν ότι η συμμετοχή του ΥΠ.ΠΟ.Τ δεν ξεπερνούσε τα 280.000 ευρώ, σε σύνολο δαπάνης 700.000 ευρώ. Επίσης, μία από τις θετικές συνέπειες της παγκόσμιας προβολής της ανασκαφής και της τεράστιας απήχησης που είχε στο εσωτερικό της χώρας μας, ήταν το έντονο ενδιαφέρον δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για οικονομική υποστήριξη μέσω χορηγιών».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «το πάγωμα των ανασκαφών και η διαχειριστική ανεπάρκεια της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως προς το θέμα αυτό έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε «ανοιχτό πόλεμο» μεταξύ του κράτους, των αρχαιολόγων και όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής» ζήτησε από την Υπουργό να τον ενημερώσει για τον προγραμματισμό του Υπουργείου ως προς τη συνέχεια των έργων στον λόφο «Καστά» της Αμφίπολης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και για τον προϋπολογισμό αυτών. Επίσης, ο Βουλευτής αιτήθηκε να του κατατεθούν αναλυτικώς οι μελέτες που έχει αναθέσει το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το κόστος και πόσες από αυτές παραδόθηκαν ώριμες. Ακόμα, ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου ως προς την τοποθέτηση Προϊσταμένου στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, όπως επίσης και για την επανατοποθέτηση δυνάμεων της ΕΛΑΣ στον τύμβο Καστά για την ασφάλεια των ευρημάτων. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε να του γνωστοποιηθούν τα πορίσματα των γεωσκοπήσεων από το ΑΠΘ του κ. Τσόκα για τον τύμβο και για την γύρω περιοχή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Πηγη: Xronometro.com