Τζιτζικώστας, Κονιόρδου, Λεφαντζής παρουσιάζουν το ΕΣΠΑ της Αμφίπολης

του Γιώργου Ροδάκογλου
Την επίσημη ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ ανακοινώνει από τη Θεσσαλονίκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Το τεχνικό δελτίο των 200 σελίδων που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες από το Υπ.Πο, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΣΠΑ χωρίς επισημάνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι άμεσα θα ξεκινήσουν όλες οι εργασίες, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του ΕΣΠΑ θα είναι ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής που θα περιγράψει τα σημεία εσωτερικά και εξωτερικά του μνημείου όπου θα γίνουν τα πρώτα έργα συντήρησης.

“Το μνημείο τη Αμφίπολης είναι κάτι απολύτως καινούργιο για μας. Αποτελεί σταθμό στην αρχαιολογική έρευνα ο οποίος θα αποτιμηθεί τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσει το πρόγραμμα συντήρησης και αναστήλωσης και εκτιμώ ότι η συνέχιση της ανασκαφής θα γίνει ίσως τα επόμενα χρόνια” επισημαίνει ο αρχιτέκτονας σε συνέντευξη του στο fonien.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην τοποθέτηση του αναμένεται να αναφερθεί στους σχεδιασμούς της περιφέρειας για την ανάδειξη της Αμφίπολης μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Να είστε βέβαιοι ότι αμέσως θα ξεκινήσουμε την ανάδειξη αυτού του παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικού μνημείου της Μακεδονίας. Ένα Μακεδονικό μνημείο με χαρακτηριστικά σημαντικά, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλο τον κόσμο» δήλωσε παρουσία των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης του 3ου Επιχειρησιακού Προγράμματος ΣΕΣ 2014 -2020.

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου -που σημειωτέον τάχθηκε υπέρ την άμεσης λύσης πολλών προβλημάτων που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες και αφορούσαν ζητήματα της ανασκαφής,- δέχθηκε αμέσως την πρόσκληση του περιφερειάρχη να ανακοινώσουν από κοινού την ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται παράλληλα στην παρουσία της ανασκαφέως Κατερίνας Περιστέρη η οποία πιθανότατα θα μιλήσει για την πορεία της μελέτης του μνημείου, τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του.

Στη συνέντευξη τύπου κλήθηκαν όλοι οι επιστήμονες του ΑΠΘ που συμμετέχουν στη διεπιστημονική ομάδα όπως και συνεργάτες που συνέβαλλαν στην ανασκαφή.

Θα παρευρίσκεται ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, ο αντιπεριεφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης όπως και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτειακής διοίκησης.

Η παρουσίαση του ΕΣΠΑ στους δημοσιογράφους αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου το κοινό της Αμφίπολης να γνωρίζει την εξέλιξη όλων των ενεργειών που έγιναν έως τώρα αλλά και όσων θα γίνουν στο μέλλον.

Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί Δευτέρα στις 13.30 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας (ισόγειο κεντρικού κτιρίου Β. Όλγας 198)