Τα Βρασνά μπήκαν στους σημαντικούς Γεώτοπους της Ελλάδας!

Με πρωτοβουλία του σπηλαιολογικού συλλόγου “Πρωτέας” της Θεσσαλονίκης το »Μουσείο Βρασνών: Ορυκτών και Πετρωμάτων Β. Ελλάδας – Λαογραφικό» προστέθηκε στους σημαντικούς γεώτοπους της Ελλάδας στο site Γεώτοποι http://www.topoguide.gr/gree

Αναμφίβολα αξίζουν αμέτρητα συγχαρητήρια στο Μουσείο Βρασνών και στους ανθρώπους εκείνους που το δημιουργήσαν και το λειτουργούν καθημερινά με τόσες πολλές δράσεις και έχουν καταφέρει να το μεταμορ΄φωσουν σε πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή μας.

Χωρίς βοήθεια από κανέναν επίσημο κρατικό ή τοπικό φορέα η δουλειά και η προσφορά αυτών των ανθρώπων είναι πραγματικά ανεκτίμητη και μακάρι να φιλοτιμηθούν κάποια στιγμή ο αρμόδιοι και να τους βοηθήσουν. Φτάνει ο ύπνος τους χρόνια ολόκληρα τώρα !!!

Φανταστείτε ότι για να σημειωθεί μια τόσο μεγάλη επιτυχία για την προβοαλή του τόπου μας, έπρεπε να βοηθήσει ο Σύλλογος Πρωτέας Θεσ/νίκης, ενώ οι δικοί μας τοπικοί φορείς ούτε ενδιαφέρθηκαν ποτέ, ούτε γνωρίζουν που βρίσκονται τα Βρανά θα έλεγε κανείς….

Και όμως πόσα και πόσα θα μπορούσαν να γίνουν αν υπήρχε ενδιαφέρος και βοήθεια από εκείνους τους »αρμόδιους» που απουσιάζουν τραγικά από κάθε αξιόλογη προσπάθεια στον τόπο μας…

Γεωτουρισμός και Λαογραφικός τουρισμός στα Βρασνά με άξονα προβολής το Μουσείο

Ο γεωτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με κίνητρο την εμπειρία, την γνώση και την απόλαυση της γεωποικιλότητας και της γεωκληρονομιάς. Βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού αποτελούν ο γεωλογικός χαρακτηρισμός των γεωτόπων, τουριστικών προορισμών, η γεωδιατήρηση και η παροχή διερμηνείας (Inskeep, 1997).

Για να αποτελέσει ο γεωτουρισμός μια βιώσιμη επιλογή πρέπει ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, η μετέπειτα λειτουργία τους και επίσης η έρευνα της αγοράς να εστιάζουν σε κριτήρια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα διαταραχτεί από την διακίνηση τουριστών ούτε το φυσικό περιβάλλον, ούτε η κοινωνικο-πολιτιστική δομή των κοινοτήτων υποδοχής.

Αντίθετα, οι τοπικές κοινότητες ωφελούνται από τον γεωτουρισμό τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά !!!

Οι Γεώτοποι αποτελούν αυτοτελείς γεωλογικές θέσεις, όπου η ιστορία της γης, η εξέλιξη της ζωής και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος τεκμηριώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Πρόκειται για διακριτές γεωμορφές μεγάλης γεωλογικής, γεωμορφολογικής, αισθητικής, οικολογικής ή/και ιστορικής σημασίας. Οι γεώτοποι αποτελούν «τμήματα» των φυσικών τοπίων που κρατούν τα κλειδιά για την κατανόηση της εξέλιξης και της λειτουργίας τους (STURM, 1992, 1994).

Ένας γεώτοπος με μοναδική ή εξέχουσα εμφάνιση γεω-ποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο καλείται Γεωλογικό Φυσικό Μνημείο και παρουσιάζει τουριστικό ή επιστημονικό ενδιαφέρον.

Οι γεώτοποι αντιπροσωπεύουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Γης, και είναι μάρτυρες της μακράς εξέλιξής της ή δείχνουν σύγχρονες φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στην επιφάνεια της Γης, σχετικά ανεπηρέαστες από την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι γεώτοποι είναι άξιοι διατήρησης (γεω-διατήρηση), προστασίας και διαχείρισης αλλά και βασικός μοχλός/εργαλείο ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

– See more at: http://strymonikostoday.gr/index.php/component/k2/item/3112-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BD%CE%AC-%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82#sthash.MfWAkrrx.dpuf