Στα Βρασνα & Ασπροβαλτα οι Γεζιντι απο τις Σέρρες

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά (περίπου 550) Κούρδων Γεζίντι σε ξενοδοχεία της Ασπροβάλτας, των Νέων Βρασνών και της παραλίας Βρασνών όπου και θα παραμείνουν έως την ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο των Σερρών (περίπου 60 ημέρες, όπως υπολογίζεται βάσει του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου).

Ποιοι είναι οι Γεζίντι που κινδυνεύουν με αφανισμό από τους τζιχαντιστές του Ιράκ

Οι Γεζίντι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με αφιέρωμα της Washington Post, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινότητας- μισό εκατομμύριο με 600.000 άτομα- είναι συγκεντρωμένοι στο βορρά του Ιράκ. Η πόλη Σιντζάρ ήταν το κέντρο τους, αλλά τώρα είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών που φαίνονται αποφασισμένοι για εθνοκάθαρση.

Πρόκειται για πιστούς του θρησκευτικού συγκρητισμού, δηλαδή η πίστη τους είναι ένα μείγμα αρχαίων θρησκειών. Ιδρυτής της κοινότητας ήταν ένας σεΐχης του 11ου αιώνα, με ρίζες στην πρώτη μεγάλη ισλαμική πολιτική δυναστεία. Ο τάφος του βρίσκεται στην πόλη Λαλίς και είναι τόπος προσκυνήματος για τους Γεζίντι. Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό για τους εκτοπισμένους.

Αν και έχουν σχέσεις με το Ισλάμ, η πίστη τους διαχωρίζεται αισθητά. Ακολουθούν προ-ισλαμικές και περσικές παραδόσεις, πιστεύουν σε μία μορφή μετενσάρκωσης και εφαρμόζουν ένα αυστηρό σύστημα με κάστες. Έχουν «δανειστεί» στοιχεία από τον Ζωροαστρισμό, που κυριαρχούσε στην περιοχή όπου τώρα αποτελεί εδάφη του Ιράν πριν από την έλευση του Ισλάμ και από τον Μιθραϊσμό- μία μονοθεϊστική θρησκεία που ήταν δημοφιλής τους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους στρατιώτες.

Συνηθίζουν να ανάβουν κεριά στις τελετές τους, ως σύμβολο του θριάμβου του φωτός έναντι του σκότους, πιστεύουν σε ένα Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ. Έχει τη μορφή παγωνιού, δεν θεωρείται ούτε καλός ούτε κακός από τους Γιεζίντι, αλλά οι Μοσουλμάνοι τον γνωρίζουν ως «Σατανά». Το Ισλαμικό κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή των Γεζίντι λέγοντας ότι είναι «προσκυνητές του διαβόλου». iefimerida.gr

Το Επιμελητήριο Σερρών

Αν και οι Γεζίντι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία για να “ξεχειμωνιάσουν”, το ΕΒΕ Σερρών ευαισθητοποιήθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης τους στον καταυλισμό των Σερρών (πρώην ΚΕΓΕ) και με επιστολή του Προέδρου του κ. Χρήστου Μέγκλα ζητά από τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα, αρμοδιότητες και κονδύλια για να εξασφαλιστούν κανονικές συνθήκες διαβίωσης
Αναλυτικά ο κ.Μέγκλας στην επιστολή του αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Επισκεφτήκαμε ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου το Κέντρο όπου έχουν εγκατασταθεί οι 550 περίπου πρόσφυγες που ήρθαν στο Ν. Σερρών στην περιοχή ΚΕΓΕ Σερρών και μετά λύπης μας διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες στις οποίες διαβιούν.

Συγκεκριμένα, καθώς τα ISOBOX που στήθηκαν για να τους στεγάσουν είναι ακόμα κλειδωμένα εν αναμονή του εργολάβου να κάνει την αποχέτευση και τη θέρμανση, οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να μένουν, μες στο καταχείμωνο, στις σκηνές και μάλιστα χωρίς καν να έχουν ξύλα για φωτιά να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Ακόμα και τα κινητά τους τα βάζουν στον ήλιο για να τα φορτίσουν. Οι ίδιοι, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, έδειχναν να μην εμπιστεύονται και να μην θέλουν συνεργασία με φορείς.

Η κατάσταση θυμίζει άσχημο καταυλισμό και θεωρούμε ότι δεν αρμόζει ούτε στον πολιτισμό μας, ούτε στην ανθρωπιά μας να έχουμε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους να διαβιούν υπό τέτοιες συνθήκες δίπλα μας, όταν μάλιστα ΜΕΛΗ μας επιχειρηματίες έχουν τόση πολλή πείρα ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων σε κέντρα εγκατάστασής τους.

Ως Επιμελητήριο Σερρών, Κύριε Υπουργέ, στο πλαίσιο και της κοινωνικής ευθύνης που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις μέλη που εκπροσωπούμε, δηλώνουμε την πρόθεση, τη βούληση και τη διάθεσή μας και ζητάμε να μας αναθέσετε και να μας δώσετε αρμοδιότητες, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην επιμελητηριακή νομοθεσία, και δεσμευόμαστε ότι με απόλυτη διαφάνεια ως προς την διάθεση των οικονομικών πόρων και άμεσα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κανονικές συνθήκες διαβίωσης και ζεστασιά στους πρόσφυγες που έχουμε στο Νομό μας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε με πολλή προσοχή την πρότασή μας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον απαραίτητη διευκρίνηση. Το ζητούμενο είναι να διαβιούν οι πρόσφυγες όπως ταιριάζει και αξίζει σε κάθε ανθρώπινο ον και ως Επιμελητήριο Σερρών δεσμευόμαστε ότι, εφόσον μας δώσετε αρμοδιότητα και ευθύνη, θα το επιτύχουμε αυτό με τον πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο, εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους και σωστή αξιοποίηση των χρημάτων της Ε.Ε., σε συντονισμό και συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και άλλους φορείς της περιοχής μας.

Αναμένοντας την άμεση ανταπόκρισή σας, διατελώ

με τιμή

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μέγκλας

Πηγη volvipress.gr anexartitos.gr