Ρούπελ 1941 – Η Μάχη των Οχυρών – Οι Ήρωες

Σκοπός των Γερμανών ήταν να διασπάσουν τη Γραμμή Μεταξά και να προωθηθούν προς Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Με ενδεχόμενη συγκατάθεση των Γιουγκοσλάβων στη γερμανική επέλαση ο στρατός του Γ’Ράιχ θα κέρδιζε 4 εβδομάδες επιχειρήσεων. Υπό το πρίσμα του αναπόφευκτου πολέμου με την ΕΣΣΔ, η Γερμανία βιαζόταν να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στα Βαλκάνια. Ο Λιστ διέταξε τις δυνάμεις του να κινηθούν τάχιστα στους Βουλγαρικούς δρόμους και να βρεθούν απέναντι στη Γραμμή Μεταξά. Ο Αδόφλος Χίτλερ είχε εκνευριστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αποφάσισε να συντρίψει τη Γιουγκοσλαβία τόσο στρατιωτικά όσο και ως κράτος.

Τα οχυρά ήταν το κατασκευαστικό θαύμα του Μεσοπολέμου. Ήταν αναμφισβήτητα ένα κολοσσιαίο αμυντικό έργο. Ακόμα και σήμερα δύσκολα ο περιηγητής ανακαλύπτει τα άριστα καμουφλαρισμένα πολυβολεία και τα καταφύγια κάθε συμπλέγματος. 66.000 τόνοι τσιμέντου χρησιμοποιήθηκαν για να θωρακιστούν τα οχυρά. 36.500 μέτρα ήταν το μήκος των υπόγειων στοών των οχυρών. Το κατασκευαστικό αυτό θαύμα δεν θα είχε καμία αξία εαν δεν αναλάμβαναν να το υπερασπιστούν άνδρες με ατσάλινες καρδιές. Η αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσαρμογής των διαθέσιμων μέσων στις ανάγκες του πολέμου.

«Από τις 5.15 ώρα ο εν Βουλγαρικός στρατός προσέβαλεν όλως απροόπτως τα ημέτερα στρατεύματα» έλεγε το ανακοινωθέν. Η θέση του Οχυρού Ρούπελ βρίσκεται στην περιοχή όπου ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Βασίλειος Β‘ είχε διαλύσει τον Βουλγαρικό στρατό. Οι εισβολείς αντιμετώπισαν από την αρχή εξαιρετικές δυσκολίες καθώς αγνοούσαν τη φύση των οχυρώσεων της περιοχής. Ούτε ο καπνός που διοχέτευαν οι Γερμανοί μέσα στα οχυρά έκαμπτε τους φαντάρους μας που αποτραβιούνταν προσωρινά μέσα στις στοές. Οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα τους,Το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών παρέμενε ακμαιότατο, Ακόμη και μετά τη συνθηκολόγηση κάποιοι συνέχισαν να πολεμούν.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται καταλαμβάνονται!» απάντησε ο διοικητής του Ρούπελ στους Γερμανούς που ανακοίνωναν την κατάπαυση πυρός.»Οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους γενναίως… Οι Γερμανοί να μεταχειριστούν τους Έλληνες στρατιώτες όπως αξίζει σε γενναίους.  «Από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε ο Έλλην Στρατιώτης επολέμησεν με ύψιστον ηρωισμόν και αυτοθυσίαν» παραδέχθηκε ο Χίτλερ.

 

πηγη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗ